Naslovna Novosti

Novosti

Najnovije vesti i dešavanja u sektoru bezbednosti čitajte u magazinu za bezbednost SecuritySEE.com. Novosti - bezbjednost, zaštita, sigurnost, obezbedjenje, security, protection, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija

Interne zloupotrebe i krađe na radnom mestu

Sve je više nezakonitih radnji u okviru jedne organizacije , a veliki broj se nikada ni ne prijavi kako bi se izbegao publicitet. Zadatak interne kontrole je da spreči nezakonite radnje zaposlenih u okviru organizacije, ali bez obzira na napredak u domenu bezbednosti organizacije i usavršavanju mera zaštite iste, nezakonite radnje su i dalje prisutne.

Ko može da proveri bolovanje?

Prema statističkim podacima u Srbiji se godišnje otvori oko 280.000 bolovanja, od kojih je više od 30.000 lažno. Novim zakonskim izmenama usvojene su izmene i dopune Zakona o detektivskoj delatnosti koja bi između ostalog, pomogla poslodavcima da stanu na put lažnim bolovanjima, tako da će ubuduće i detektivi biti ovlašćeni da prikupljaju podatke „o povredama radnih obaveza ili radne discipline“.

Aleksandar Matanović: Budućnost sveta je u kriptovalutama!

Aleksandar Matanović, jedan od osnivača Bitcoin asocijacije Srbije, suvlasnik servisa ECD za kupovinu i prodaju kriptovaluta, Master iz oblasti Digitalnih valuta, je za magazin SecuritySEE iz prve ruke na jednostavan način približio našim čitaocima značenje kriptovaluta, njihov razvojni put i podelio vlastita iskustva iz ove oblasti.

Nevena Ružić kandidat za novog Poverenika

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice pozvalo je poslanike skupštine Srbije da podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Oprezno na letovanju!

Globalna tradicija je da se svi radujemo letu i godišnjem odmoru, i koristimo ga da provedemo vreme na plaži ili na bazenu, kako bi napunili baterije za nove poslovne uspehe. Ali takođe uz sve radosti i užitke koji dolaze uz odmor na plaži ili bazenu često ide i loša strana odmora, kada se odlazak na plažu završava krađom novčanika, mobilnog telefona, fotoaparata, nakita ili nekih drugih vrednosti.

Legalna sredstva za samoodbranu

Do 2016. godine za nošenje sprejeva za odbranu i elektrošokera mogli ste da budete kažnjeni pet godina zatvora, sada se mogu nabaviti legalnim putem i koristiti u samoodbrani bez ikakvih pravnih posledica.

POLIGRAF: Tehnika otkrivanja laži

Poligrafsko testiranje obuhvata niz kompleksnih postupaka koji uključuju postavljanje posebno odabranih pitanja, merenje psihofizioloških reakcija na ta pitanja i njihovu složenu interpretaciju sa ciljem otkrivanja lažnih odgovora. Poligraf pripada domenu primenjene psihologije sa obzirom na to da je detektor laži čisto psihološki test i predstavlja psihološku „igru“ ispitivača i ispitanika.

Rizici sa kojima se susreću službenici obezbeđenja

Pisali smo u prethodnom članku o ovlašćenjima službenika obezbeđenja i koja su njihova prava u okviru posla koji obavljaju, važno je spomenuti i to da je njihov posao izuzetno težak i da nosi sa sobom veliki rizik, jer su oni neposredno odgovorni za održavanje bezbednosti i prvi koji reaguju u hitnim situacijama. Službenici obezbeđenja odbijaju kriminalne aktivnosti kao što su krađa, vandalizam i terorizam, štite imovinu svog poslodavca i sprovode pravila u objektu koji štite.

OPREZNO 1. MAJA: Opasnosti prvomajskog uranka

Međunarodni praznik rada, u znak sećanja na proteste davne 1886. u Čikagu kada su se radnici borili za bolje uslove rada i primenu osmočasovnog radnog vremena, obeležava se 1. maja svake godine. Ovaj praznik se proslavlja tradicionalno u preko 150 zemalja sveta. Zbog načina na koji se proslavlja u našim krajevima poznat je kao „Prvomajski uranak“, koji nalaže da se u zoru pre izlaska sunca ode u prirodu i uz pesmu, piće i obaveznu logorsku vatru obeleži ovaj dan.

Implementacija procedura

U bilo kom poslovnom sistemu nije dovoljno samo napisati radno uputstvo ili proceduru, poslati je na nekoliko E-mail adresa i očekivati da će ona dati svoje pozitivne efekte dovodeći nas do planiranih rezultata. Sam proces izrade procedure koja treba da opiše i definiše određene mere i aktivnosti mora biti detaljan i analitičan kako bi svi učesnici aktivnosti imali jasne ciljeve, zadatke i odgovornosti. Isto tako uvođenje procedura u organizaciju zahteva dodatno angažovanje menadžmenta u domenu obuke, implementacije, kontrole i revizije čime određena radna aktivnost pored formalnog definisanja dobija i svoj suštinski karakter.
- Sponzor sajta -dahua srbija

INTERVJU

Ko su lake mete: Šta stručnjaci mogu da nauče iz terorističkog...

Michael J. Fagel u ovom intervjuu govori o tome šta se sve može naučiti iz terorističkog napada u Mančesteru kako bi se sprečili napadi na „lake mete”. On naglašava da je potrebno izgraditi bezbednosnu kulturu čitavog rizičnog područja. Na taj način se formiraju slojevi odbrane koji nas štite dok se agresor kreće ka meti koja se nalazi u sredini