Ovih 7 koraka učiniće da kontinuitet poslovanja firme više ne bude noćna mora

Kompanije više sebi ne smeju da dozvole luksuz zastoja poslovanja, zbog toga što su troškovi previsoki, a posledice dalekosežne. Ipak, ne zaboravite da strategija kontinuiteta poslovanja ne mora biti logistička i tehnička noćna mora

709
Ovih 7 koraka učiniće da kontinuitet poslovanja firme više ne bude noćna mora
- Sponzor članka -hikvision srbija

Plan kontinuiteta poslovanja koji se oslanja na adekvatnu procenu pretnji i rizika će verovato u praksi biti veoma uspešan.

Planiranje kontinuiteta poslovanja znači da ste uvek spremni na akciju i imate detaljan plan kako bi vaša firma nastavila sa isporukom svojih usluga čak i nakon događaja kao što su požari, poplave, nestanak struje, kadrovske promene, napadi na infrastrukturu preduzeća i slične neželjene situacije. Donosimo vam 7 jednostavnih saveta za oporavak od krizne situacije i planiranje kontinuiteta poslovanja.

  1. Tehnologija je bitna, ali ljudi čine poslovanje

Pre plana za oporavak od katastrofe morate razgovarati sa vašim menadžmentom i zaposlenima kako biste razumeli njihove prioritete. Tek nakon toga se okrenite IT okruženju i odredite koji su elemntni najvažniji.

  1. Razmišljajte o katastrofama, ali i o mogućim dnevnim greškama

Nemojte zanemariti svakodnevne moguće probleme kao što su neadekvatan antivirusni software ili hardverska greška na kritičnom delu opreme, razmišljajući samo o velikim katastrofama poput uragana, poplava ili terorističkih napada.

  1. Ne zaboravite na procenu rizika

Rizici se mogu razlikovati od firme do firme, pa čak i među različitim sektorima iste komanije. Za uspešan kontinuitet poslovanja, pre svega postavite pitanje: Od čega pokušavamo da se zaštitimo? Nikako nemojte zanemariti naizgled sitne probleme.

  1. Da li imate plan u slučaju katastrofe?

Iako zvuči neverovatno, mnoge firme nemaju plan za oporavak od katastrofe. Neophodno je da plan sadrži jasne smernice o tome šta treba raditi pre, za vreme i nakon krizne situacije. Svako – od najnovijeg zaposlenog do rukovodstva mora biti upoznat sa planom.

  1. Plan koji nikada nije testiran je neupotrebljiv

Plan može biti od pomoći samo ako funkcioniše u praksi, a jedini način da se to obezbedi je da ga isprobate u simuliranim uslovima krizne situacije. Pronađite vremena za testiranje plana, jer osim toga što je od suštinskog značaja, biće veliki izazov za sve zaposlene.

  1. Odredite ko je i za šta odgovoran

Krizna situacija zna da bude haotična i veoma zbunjujuća ukoliko ključni zaposleni ne znaju svoje odgovornosti. Zbog toga je za uspešan kontinuitet poslovanja veoma bitno jasno odrediti uloge i odgovornosti ili će proces oporavka biti dug i mukotrpan.

  1. Oporavak od krize može trajati duže nego što mislite

Nakon krizne situacije, najbitnije je da razumete koliko je vremena neophodno za oporavak ključnih poslovnih sistema. Da li podatke i sisteme možete da oporavite dovoljno brzo kako biste zadovoljili svoje klijente? Razumevanje koliko vam je vremena potrebno za oporavak i uspešan kontinuitet poslovanja, može vas navesti da se odlučite za nova bezbednosna rešenja.

4.9/5 - (8 votes)
IZVORinformation-age.com
Prethodni članakDa li ste znali ove zanimljive činjenice o alarmnim sistemima?
Sledeći članakTop 10 preporuka za bezbednost na radu koje svaki zaposleni mora da zna