Važno upozorenje RATEL-a: Evo kakve mejlove nikako ne smete otvarati

RATEL je obavestio i upozorio sve korisnike računara i mobilnih uređaja u Srbiji i regionu o širenju novog tipa zlonamernog ucenjivačkog virusa, poznatog kao ransomware, pod nazivom „Spider”

415
Važno upozorenje RATEL-a: Evo kakve mejlove nikako ne smete otvarati
- Sponzor članka -hikvision srbija

Maliciozni sadržaj Spider je prvi put registrovan 10.12.2017. i pretpostavka je da je reč o tipu ransomware-a HiddenTear.

Ova vrsta zlonamernog softvera, koji može pogoditi svakog korisnika računara bez izuzetka, zaključava celokupnu datoteku na korisničkom računaru ili mobilnom uređaju i zahteva otkup enkripcionih ključeva, kako bi korisnici ponovo mogli da pristupe inficiranim datotekama.

Ova hakerska prevara stiže sa e-mail adrese [email protected]. Sve do sada registrovane poruke bile su na srpskom jeziku sa naslovom Potraživanje dugovanja – HHHHHHH i potpisane od strane navodnog privatnog izvršitelja, Ivana Azeljkovića.

U tekstu mejla se navodi da se sprovodi izvršenje određenog rešenja Osnovnog suda u Beogradu, sa naznačenim brojem računa na koji je neophodno uplatiti navedene iznose.

U zahtevu se takođe nalazi i napomena da je sadržaj informacije privatnog karaktera i da je zbog toga kreiran Microsoft Word dokument koji je prosleđen kao prilog (attachment). Takođe se navodi da je nakon otvaranja priloga neophodno omogućiti editovanje dokumenta, klikom na opciju „Enable Editing“, a zatim klikom omogućiti i opciju „Enable Content“, koja se nalazi na komandnoj liniji.

Na meti su svi korisnici na području čitavog Balkana, i osim Srbije napadi su se dogodili u Republici Srpskoj i BiH.

Preporuka Nacionalnog CERT-a Republike Srbije je da korisnici nikako ne otvaraju prilog iz navedenog mejla, kao i da redovno kreiraju rezervne kopije svih važnih datoteka na svojim računarima i mobilnim uređajima.

Ukoliko je računar ipak inficiran, preporuke su sledeće:

  • Trenutno isključiti inficirani računar sa lokalne mreže,
  • Obavestiti Nacionalni CERT Republike Srbije putem imejl adrese [email protected],
  • NE PLAĆATI otkup enkriptovanih ključeva, jer korisnicima nije zagarantovano da će ih dobiti, odnosno da će njihovom primenom biti omogućen ponovni pristup inficiranim datotekama.
5/5 - (6 votes)
IZVORratel.rs
Prethodni članakBitkoin rudari postali prvi milijarderi: Ko ne reskira, taj ne profitira
Sledeći članakUloga zaposlenih u korporativnoj bezbednosti: Bezbednost počinje sa tobom!