Koliko su korisne kamere u vozilima i zašto ih treba ugraditi?

Auto kamere štite vozilo od vandalizma i krađe i mogu biti povezane i sa alarmnim sistemima, a u mnogim državama mogu poslužiti kao relevantan dokaz na sudu u slučaju saobraćajne nezgode.

570
Koliko su korisne kamere u vozilima i zašto ih treba ugraditi?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Instalacija video nadzora, danas je, jednostavno postala potreba, ne samo u stambenim i poslovnim objekatima, već je sve popularnija njihova primena i u automobilskoj industriji u cilju povećanja bezbednosti vozila i lakšeg dokazivanja na sudu u slučaju saobraćajne nesereće i lakšeg rešavanja slučaja, imajući u vidu da kamere koje snimaju kroz vetrobransko staklo veoma često zabeleže izletanja vozila na raskrsnicama, nepropisno preticanje i izazivanje saobraćajne nesreće, proklizavanje vozila, prolaženje kroz crveno i druge situacije.

U evropskoj regulativi nedostaju jasni zakonski propisi koji bi kompletno uredili ovu (novu) oblast, a u Srbiji nije uopšte regulisana zakonom iako su auto kamere masovno u upotrebi. Pa se postavlja logično pitanje: Ako imam kameru, da li mi ona može poslužiti kao relevantan dokaz na sudu?

Iako upotreba auto kamera nije zabranjena, u Srbiji ne postoji zakon koji približno uređuje ovu oblast niti odredbe u okviru zakonske regulative u oblasti saobraćaja ili pak regulative kojom se uređuje njena upotreba, budući da zakonska regulativa uvek kaska nekoliko stepenika unazad u odnosu na tehnologiju koja se sve brže razvija. Ipak, zabeleženi video-snimak može se koristiti u sudskom postupku pri čemu se relevantnost snimka određuje na osnovu njegove verodostojnosti (originalnosti), vremena snimanja, indetifikacije vozila i slično. Dakle, veštačenje igra važnu ulogu i snimak može biti dokaz na sudu, ali na osnovu ocene sudskog veća. Takođe nije regulisana njihova upotreba. Sve što nije regulisano, ostavlja mogućnost zloupotrebe, te je od ključnog značaja sagledati njihovu primenu kroz više aspekata pri čemu treba obratiti bažnju na ljudska prava, kontrolu saobraćaja, veštačenje i tehničke i druge relevantne segmente kako bi se koncipirala sveobuhvatna regulativa ili pak dopuna već postojećim.

pozicija auto kamere

Zašto se postavljaju i kako rade?

Svrha auto kamera je višestruka, služe za snimanje unutrašnjosti vozila i okruženja, pa se postavljaju na kontrolnoj tabli i na vetrobranskom staklu iako u tom slučaju mogu da ograniče vidljivost vozača. Ne samo da štite vozilo od vandalizma i krađe, budući da su povezane sa alarmnim sistemima, već u mnogim državama mogu poslužiti kao relevantan dokaz na sudu u slučaju saobraćajne nezgode. Auto kamere imaju sve pripadajuće komponente klasičnog video nadzora samo je komplet manji i prilagođen uslovima, i u vezi sa tim one su otporne na vodu i vlagu, udare i  vibracije. Napredovanje tehnologije omogućilo je korsinicima da imaju online pristup, odnosno da u realnom vremenu prate stanje vozila. Kamere Imaju hard disk  i memorijsku karticu, DVR uređaj za snimanje slike i zvuka, LCD monitor za prikaz spoljne i unutrašnje slike, mikrofon. Mogu imati sopstveno napajanje, a mogu se napajati direktno iz akumulatora.

Imaju široku primenu od civilnog do vojnog sektora:  u vozilima javnog gradskog prevoza, letelicama (civilnim i vojnim), teretnim vozilima i prevozu opasnih materija, u vozilima hitne medicinske pomoći, vatrogasnim, policijskim, vojnim, uključujući autoškole, taksi i privatna vozila, motore…

Cene auto kamera kreću se od 3500 pa do 18.500 dinara, u zavisnosti od potreba, uslova, kvaliteta, mogućnosti i tehnoloških razlika i razvoja. Prosečna kamera sa neophodnom pratećom opremom može se nabaviti i za 8000 dinara.

Kamere imaju i edukativni karakter, imajući u vidu da se veliki broj nesreća događa zbog nepažnje, umora, nedovoljnog iskustva, alkoholisanog ili drugog neprihvatljivog stanja vozača ili drugih učesnika u saobraćaju. U prilog tome, sledeći video može poslužiti kao edukativni materijal zabeleženih saobraćajnih nezgoda u cilju povećanja svesti i obazrivosti, posebno onih koji “sede za  volanom“.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakKREIRAJTE VAŠ DIGITALNI SADRŽAJ U SKLADU SA VAŠIM POTREBAMA ✔
Sledeći članakPolitika kontrole pristupa – ACS Policy