TOP 10 saveta da zaštite vaše dete na internetu!

U današnje vreme, deca odrastaju zajedno sa tehnologijom, a glavni izazov roditelja je da pronađu najbolje načine za ograničavanje i kontrolu pristupa na Internetu. Zaštita dece na internetu je izuzetno kompleksno pitanje na koje ne utiče samo inetrnet i razvoj tehnologije već mnoštvo uzorčno- posledičnih faktora, izemđu ostalog: društvo, masmediji, porodica, plasman modela “poželjnog” ponašanja, psihički i intelektualni razvoj deteta u kontekstu porodice, u kontekstu društva, u kontekstu tehnologije, i u kontekstu svih navedenih faktora koji su u međusobnoj korelaciji. Prema američkim istraživanjima, čak 76% roditelja iskazalo je zabrinutost za bezbednost svoje dece. Nažalost, veliki procenat roditelja nije infomratički obrazovan, pa dolazimo do situacije ili ti problema, kada dete od 5 godina više zna o funkcijama i korišćenju intereneta od svojih roditelja...

805
TOP 10 saveta da zaštite vaše dete na internetu!
- Sponzor članka -hikvision srbija

U cilju stvaranja bezbednijeg virtuelnog okruženja i korišćenja interneta za sve, posebno za decu i mlade, 11. februara 2020. održan je međunarodni Dan bezbednijeg interneta u kome su učestvovale preko 170 zemalja širom sveta i druge organizacione pristalice pri čemu je akcenat na temi  „Zajedno za bolji internet“.

Svrha ovakvog okupljanja je promovisanje bezbednosti sajber prostora, sigurnija i „zdravija“ upotreba tehnologije za decu, podizanje svesti o potencijalnim opasnostima koje vrebaju na internetu, kao i  mere zaštite na mreži.

Proteklih godina tehnologija se rapidno razvila, a produkcija novih tehnoloških trendova se i dalje nastavlja, a njen uticaj na naš život polako postaje van domašaja naše kontrole.  Njen razvoj poboljšao je mnoge aspekte u različitim životnim sferama, od medicine, arhitekture, preko forenzike, pa sve do umetnosti. Uticala je na proširivanje naših baza znanja, omogućila kvalitetniji i drugačiji život, život koji nudi najrazličitije opcije…. ali…. šta je sa drugom oštricom? Šta je sa njenim rizicima?

Prema izveštaju američkog PCMaga, 76% roditelja je zabrinuto za bezbednost dece na mreži i iskazali su veliku zabrinutost zbog opasnosti kojoj su deca izložena. U današnje vreme, deca odrastaju zajedno sa tehnologijom, a glavni izazov roditelja je da pronađu najbolje načine za ograničavanje i kontrolu pristupa na Internetu. Pregršt najrazličitijih informacija preplavljuju internet, i omogućava sve veću dostupnost svakome, te je sve veća  opasnost da dete postane laka meta zlonamernih umova: počevši od onlajn prevara, preko deljenja ličnih podataka, do sajber nasilja, kontakata i susreta sa seksualnim predatorima, pripadnicima kriminalnih organizacija, socijalno devijantnim ličnostima opasnih po sveopšti razvoj dece. To su samo neki od rizika kojima je vaše dete izloženo.

Zaštita dece na internetu je izuzetno kompleksno pitanje na koje ne utiče samo inetrnet i razvoj tehnologije već mnoštvo uzorčno- posledičnih faktora: društvo, masmediji, porodica, plasman modela “poželjnog” ponašanja, psihički i intelektualni razvoj deteta u kontekstu porodice i u kontekstu društva, u kontekstu tehnologije, i u kontekstu svih navedenih faktora koji su u međusobnoj korelaciji. Imajući u vidu da se ovakva tematika ne može detaljno obraditi u samo jednom članku, pristupićemo aspektima zaštite koji će biti u fokusu istog kako bi ste koliko-toliko zaštitili dete prilikom upotrebe interneta.

 

  1. Edukujte decu o sajber bezbednosti i pretnjama na mreži

Neizbežno je da vaša deca provode vreme na internetu, da koriste mogućnosti učenja, ali isto tako i upotrebu interneta u druge, između ostalog (socijalne) svrhe, a istovremeno želite da budu bezbedna. Rešenje nije zabraniti, ili „motriti“ 24h. Imajući u vidu socijalno okruženje, brz stil života, u kome ejdnostavno roditelji nemaju vremena da se kvalitetno posvete svojoj deci, jedini način je edukacija. U razgovoru  treba približiti detetu u njegovom „dečijem maniru“ koje su to opasnosti i kako da ih prepozna. Kada je u bitanju  sajber sigurnost, obrayovanje igra vitalnu ulogu,a  roditelji treba da upite decu u siguran način pretraživanja na interentu, da im ukažu na zlonamerne veb lokacije, objasne različite oblike sajber bluda i da razgovaraju i na druge neophodne teme kako bi dete imalo širu sliku o onome što se događa na interenetu. Preporuka je da što više ragovarate sa decom o njihovim aktivnostima na mreži, o aktivnostima drugih ljudi, jer jedino otvoreni razgovor može pomoći da zaista ozbiljno shvate pretnje i moguće negativne konsekvence.

Navešćemo neke predloge tema kojima bi ste mogli da se pozabavite u razgovoru sa decom. Nažalost, veliki procenat roditelja nije infomratički obrazovan, pa dolazimo do situacije ili ti problema, kada dete od 5 godina više zna o funkcijama i korišćenju intereneta od svojih roditelja.

  • Kako da budemo sigurni na Facebooku i drugim nalozima na društvenim mrežama?
  • Koje blogove o internet bezbednosti trebamo da čitamo da bismo poboljšali svoje učenje?
  • Kako da budemo sigurni od prevare na mreži?
  • Kako da maksimiziramo zaštitu finansijskih podataka?
  • Da li znamo kako da zaštitimo nalog na mreži putem e-pošte?
  • Kako znam da je moj računar zaražen?

Ovo je samo nekoliko ključnih tema na koje biste trebali usmeriti vaš fokus da biste poboljšali bezbednost porodice prilikom korišćenja interneta.

  1. Odredite ograničenje sadržaja i vreme koje se provodi na Internetu

Internet je za decu fascinantan svet, ali većina roditelja postaje zabrinuta zbog dugo provedenog vremena, koje odvlači pažnju i zamenjuje dečije akitvnosti koje bi se trbale odvijati u prirodi, sa drugom decom ili na neki drugačiji, produktivniji način. Ako primetite da vaše dete provodi vreme na internetu i u toku noći to je prva signalizacija da se ravija zavisnost i to je znak da treba da se postave ograničenja u pogledu sadržaja koji odvlači pažnju i u pogledu vremena koje provede na internetu. Ključna stvar u pogledu ograničenja sadržaja jeste jasno definisanje dozvoljenog i nedozvoljenog sadržaja ij u tu svrhu treba sporvesti pravovremene provere.

  1. Budite strpljivi i slušajte svoju decu

Možete svakodnevno proveravati i pregledati računare svoje dece, njihove pametne telefone ili bilo koje druge uređaje povezane na Internet, ali, neophodno da sa decom otvoreno pričate, ne samo da ih slušate, već da zaista čujete ono što oni  vama poručuju.

Ali ….koliko zapravo znamo o svojoj deci? U samo nekoliko reči … ne baš mnogo, jer uvek postoje načini  kojima će se izbeći pažnja roditelja. Dakle, toplo vam savetujemo da budete strpljivi i da slušate svoju decu. Neka vas nauče o platformama društvenih medija koje koriste ili o najnovijem videozapisu na youtube-u jer je to najlakši način za dobijanje informacija o njihovim preferencijama,  navikama na interenetu. Pravite se da ne znate previše o nekoj stvari i pustite ih da sami započnu konverzaciju. Za decu nema ništa uzbudljivije od pretvaranja da su učitelji. Dakle, slušajte!

bezbednost dece
  1. Koristite softver za roditeljski nadzor da biste nadgledali onlajn aktivnosti vašeg deteta

Imajući u vidu da je sve veći broj uređaja koje deca koriste povezan na Internet, roditeljima je teško da nadgledaju svaki put kada su na mreži. Aplikacije roditeljskog nadzora mogu biti od pomoći. To je  odličan način da praćenja ponašanja dece na mreži i kontrolisanja njihovih aktivnosti, sadržaja koji posećuju,  šta rade na njihovim pametnim telefonima ili drugim uređajima. Ova softverska rešenja deluju kao staratelj na mreži i pomažu roditeljima da bolje prate dečju upotrebu interneta, posećene veb lokacije, kontrolišu vreme provedeno na internetu ili blokiraju zlonamerne veb lokacije i izveštavaju o neobičnim aktivnostima na mreži.

Ako želite da pratite aktivnost vaše dece i tražite besplatne softverske alate za roditeljski nadzor, ova lista je korisna.

  1. Instalirajte antivirus na uređaje koje koriste vaša deca

Svi znamo da su deca prirodno znatiželjna i privlače ih nove stvari i lako mogu pristupiti zlonamernim vezama sa nepouzdanih veb lokacija ili preuzeti video igre sa nepoznatih veb lokacija. Stoga morate razmisliti o instaliranju dobrog antivirusnog rešenja.

 

  1. Redovno ažurirajte softver

Evo još jednog saveta o bezbednosti na Internetu koji bi svaki roditelj trebalo da se pridržava. Obavezno proverite da li Windows operativni sistem koji se koristi na dečijem uređaju ima instalirane sve najnovije i dostupne bezbednosne alate, poput pregledača, dodataka, aplikacija za radne površine itd. Ova ažuriranja uključuju i alate za bezbednost funkcija i namenjena su popravljanju ili poboljšanju softvera koji koristite. Ako niste svesni važnosti ažuriranja softvera, pročitajte šta stručnjaci za bezbednost imaju da kažu o ovoj temi.  Sajber-kriminalci obično dobijaju pristup mrežama i sistemima iskorišćavanjem bezbednosnih nedostataka koji se nalaze u popularnim softverskim alatima poput Adobe Flash, Java ili pregledačima kao što su Internet Ekplorer, Mozilla Firefox i Google Chrome. Zbog toga morate proveriti uređaj koji deca koriste i osigurati da su instalirane sve potrebne bezbednosne aplikacije.

  1. Ne dozvolite deci da koriste internet bez instalirane zaštite od zlonamernog softvera

Ako čujete da se vaše dete žali zbog problema sa usporavanjem, skočnih prozora po celom ekranu, novih traka sa alatkama, slučajnih poruka o greškama, to bi mogli biti signalizacija da je uređaj zaražen zlonamernim softverom. Antivirusno rešenje više nije dovoljno da biste zaštitili vas i porodicu od zlonamernog softvera nove generacije. Da biste svoju decu sačuvali na Internetu, preporučujemo vam da koristite rešenje za zaštitu od zlonamernog softvera kao dodatni sloj zaštite da biste zaštitili svoja digitalna sredstva.

  1. Osigurajte kućnu bežičnu mrežu

Kućnoj Wi-Fi mreži obično pristupaju samo članovi iste kuće, ali to ne znači da zlonamerni akteri ne mogu neovlašćeno pristupiti. Da biste bolje zaštitili kućnu bežičnu mrežu od znatiželjnih očiju, prvo što treba učiniti je postavljanje jake i jedinstvene lozinke (kombinacija slova i brojeva, najmanje 8 karaktera) kako susedi ili druga lica  ne bi imala pristup da vašim ličnim podacima.

 

  1. NEMOJTE se povezivati sa nezaštićenim WiFi mrežama

Vaša deca su možda sigurna kod kuće, ali pored toliko Wi-Fi javnih mreža na koje se povezuju, kako možemo biti sigurni da će ostati bezbedna? Često odlazimo na javna mesta, kafić, kupovinu i uživamo u kafi ili čaju, a da ne razmišljamo o opasnostima interent mreže, ili hakerima vrebaju da naša konekcija  počne. Veoma je važno da proverite da li pametni telefon, laptop ili tablet koji vaše dete  koristi ima neku vrstu zaštite, poput anti-špijunskog softvera ili antivirusne zaštite, kako bi softver bio zaštićen od zloupotrebe.

  1. Virtuelne navike imaju posledice u stvarnom životu

Bez obzira na to koliko deca imaju ili nemju poteškoće da razumeju rizike koje sa sobom nosi upotreba interneta, svest o sajber bezbednosti je od vitalnog značaja za današnje vreme.  Od ključnog značaja je da dete ima razvijenu svest da ne sme komunicirati sa strancima na mreži, da nauči da razlikuje lažne od stvarnih vesti i da zna koji su najčešći bezbednosni rizici.

Mere i ograničenja koje primenjujemo i postavljamo mogu povećati našu bezbednost na internetu, ali istovremeno, mogli postoji rizik da blokiramo prirodni razvoj dece koja su okružena tehnološkim uređajima.

Uloga ne samo porodice, već celokupnog društva, mora biti podignuta na viši nivo, kako bi se zaštitila upotreba interneta od različitih pretnji, posebno od zlonamernog softvera i pokušaja krađe identiteta.

5/5 - (2 votes)
IZVORHeimdal security
Prethodni članakTehnički trendovi 2020: Tehnologija u borbi protiv COVID-19
Sledeći članakOsnovne prednosti korišćenja ANPR kamera u kombinaciji sa parking barijerama