Fejsbuk nezakonito obrađivao lične podatke korisnika skoro 10 godina

Holandski Sud je utvrdio da od aprila 2010. do januara 2020. Fejsbuk nije imao pravni osnov za obradu posebnih ličnih podataka.

116
Fejsbuk nezakonito obrađivao lične podatke korisnika skoro 10 godina
- Sponzor članka -hikvision srbija

Sud u Amsterdamu doneo je presudu da je kompanija Fejsbuk postupala nezakonito pri obradi ličnih podataka svojih korisnika u Holandiji u gotovo 10 prethodnih godina.

Kako navodi Blumberg, lični podaci dobijeni na Fejsbuku, koje je obrađivala jedinica kompanije Meta Platforms iz Irske, korišćeni su bez dozvole u reklamne svrhe i davani su trećim licima bez propisnog informisanja korisnika, prema presudi koja je doneta pre dva dana.

Sud je utvrdio da od aprila 2010. do januara 2020. Fejsbuk nije imao pravni osnov za obradu posebnih ličnih podataka, kao što su seksualna orijentacija ili religija, u reklamne svrhe, prenosi agencija.

Sud u Amsterdamu ograničio je presudu na radnje Fejsbuka u Irskoj, jer je samo ta kompanija odgovorna za obradu ličnih podataka holandskih korisnika Fejsbuka, navodi se u saopštenju.

Blumberg navodi reči direktorke organizacije za zaštitu potrošača Kozumentenbond, Sandre Molener, da takva sudska odluka šalje “veoma snažan signal“ drugim tehnološkim kompanijama koje krše zakone o privatnosti.

Iz Mete je saopšteno da ta kompanija planira da uloži žalbu na neke aspekte slučaja.

– Zadovoljni smo što je sud presudio u korist Mete za više od ovih istorijskih tužbi, od kojih su se neke dogodile pre više od decenije – rekla je Kim van Bokhoven, portparol Mete, u komentaru poslatom e-poštom.

– Kompanija želi da njeni holandski korisnici imaju kontrolu nad načinom na koji se njihovi podaci koriste – dodala je.

Ako se pitate kako i u koje svrhe se zloupotrebljavaju vaši podaci, pročitajte obavezno:

Zašto stalno primate oglase za stvari o kojima ste upravo razgovarali? Evo kako da se zaštitite od praćenja na internetu!

5/5 - (1 vote)
IZVORBiznis Telegraf
Prethodni članak„Bako, NISAM JA na telefonu!“ – Kloniranje glasova u službi prevara i iznuda
Sledeći članakKoliko je bezbedna digitalna vozačka dozvola? Evo šta treba da znate