Zaposleni u kompaniji Tesla tajno uzimali i delili privatne video zapise iz vozila

Grupa zaposlenih u američkoj kompaniji Tesla tajno je pristupala i uzimala privatne video zapise iz automobila kupaca i delila ih putem internog sistema za razmenu poruka.

161
Zaposleni u kompaniji Tesla tajno uzimali i delili privatne video zapise iz vozila
- Sponzor članka -hikvision srbija

Grupa zaposlenih u američkoj kompaniji Tesla je između 2019. godine i 2022. tajno pristupala i uzimala  privatne video zapise iz automobila kupaca i delila ih putem internog sistema za razmenu poruka, otkriva Rojtersova istraga.

Teslini automobili imaju ugrađene kamere koje pomažu vozačima pri vožnji, ali je došlo do zloupotrebe –  krađe video podataka i njihovog nekontrolisanog deljenja od strane zaposlenih.

Neki od snimaka kojima su zaposleni tajno pristupali, neovlašćeno preuzimali iz kompanije i činili ih dostupnim drugima, vrlo su osetljivi i heterogenog sadržaja.

Kako Rojters primećuje, neki od zajedničkih sadržaja prikazuju ljude u kompromitujućim situacijama: jedan video, na primer, prikazuje čoveka koji potpuno nag prilazi Tesli.

Zabeleženi su „kadrovi“ od najintimnijih scena pa do vrlo teških saobraćajnih nesreća, sudara i raznih incidenata na putevima.

Prema rečima bivšeg radnika Tesle, video snimci i slike su deljeni između dva zaposlena ili u privatnim grupnim četovima koji su uključivali zaposlene iz različitih struktura. Neki od sadržaja, posebno slike pasa i smešni putokazi, pretvoreni su u meme i prosleđeni unaokolo.

Sedam bivših zaposlenih kaže za Rojters da je čak bilo moguće videti lokaciju snimaka automobilskih kamera pomoću kompjuterskog programa koji su koristili za posao. A što se dalje tiče otkrivanja podataka, čini se da su neki od snimaka napravljeni kada su automobili bili parkirani i ugašeni. Da li su takvi video zapisi završili na sajtu za odrasle ili su ih zaposleni “ljubomorno čuvali“?

Na jednom video zapisu iz 2021. godine koji se proširio kao požar u kancelariji Tesle u Kaliforniji, vidi se kako automobil Tesle ide velikom brzinom u stambenom delu i udara dete na biciklu. Dete je odletelo u jednom pravcu, a bicikl u drugom. Rojters navodi da je bilo još snimaka, ali da nije mogao da dođe do njih jer bivši zaposleni tvrde da ih nisu sačuvali.

Kako se navodi na Teslinom web sajtu „Vaši podaci pripadaju vama“. Kompanija zahteva od vlasnika automobila da im da dozvolu za korišćenje tehnologije, pre nego što Tesla prikupi njihove podatke.

Zaposleni u komapniji Tesla delili video snimkeDo nedavno, Tesla je imao politiku koja je dozvoljavala proizvođaču automobila da prima snimke iz vozila koja su isključena ako kupac pristane.

Istraga holandske vladine agencije, međutim, dovela je do toga da se od te prakse ove godine odustalo, nakon što se pokazalo da kamere snimaju sve koji su se približili Tesli.

U svom obaveštenju o privatnosti korisnika Tesla kaže da je dizajnirao sistem kamera da zaštiti privatnost korisnika. Na njegovoj web stranici piše da su kamere „dizajnirane od temelja do vrha da zaštite vašu privatnost“.

Tesla pojašnjava da, ukoliko kupac da dobrovoljni pristanak da se podaci dele, „vaše vozilo može sakupljati podatke i načiniti ih dostupnim kompaniji za analizu„. Kako je na sajtu istaknuto., takvo prikupljanje podataka „može da pomogne kompaniji da poboljša proizvode, opremu i utvrdi probleme brže. Takođe, mogu biti uzeti kratki video snimci ili slike, ali to nije povezano sa računom kupca ili identifikacionim brojem vozila i ne otkriva vaš identitet“.

Karlo Plic, advokat za privatna pitanja iz Nemačke, izjavio je da će teško naći pravno opravdanje pod okriljem Evropskim zakona o zaštiti ličnih podataka i privatnosti, dok video snimci iz vozila kruže interno firmom, a pritom, nemaju nikakve veze sa bezbednošću i funkcionalnosti vozila.

Obavezno pročitajte:

Povrede i curenje podataka – Da li je to isto? Koje su konsekvence i kako se zaštititi?

5/5 - (1 vote)
IZVORPC mag
Prethodni članakPrepoznavanje lica u supermarketima: Softver radi punom parom!
Sledeći članakZapošljavanje i GDPR: Kako efikasno upravljati ličnim podacima kandidata?