KRAĐE U MALOPRODAJI: Sigurnosne kamere najbolje rešenje

Godišnji globalni gubici zbog krađa u maloprodaji penju se na neverovatnih 128 milijardi dolara, odnosno 1,29 posto ukupne maloprodaje. U porastu je i krađa u prodavnicama, krađa od strane zaposlehih ali i ona koja je delo organizovanih grupa po trgovinama

2273
Krađe u maloprodaji: Sigurnosne kamere najbolje rešenje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kamere i video nadzor mogu značajno smanjiti procenat krađa, jer će lopovi i zaposleni koji znaju da je objekat pod video nadzorom biti manje u iskušenju da kradu ili budu saučesnici. Sigurnosne kamere će takođe pomoći da se identifikuje osoba uz pomoć veoma jasne i čiste slike, zbog čega se ovo smatra najefikasnijom metodom sprečavanja krađe i pronalaženja lopova.

Krađe zaposlenih:

Uprkos iscrpnim proverama i intervjuima, nijedan poslodavac ne može biti 100% siguran da se krađa neće dogoditi. Video materijal sigurnosnih kamera omogućava da se ovakvi slučajevi otkriju i suzbiju. Na taj način poslodavac može odmah da otpusti zaposlenog, da podnese krivičnu prijavu i spreči dalje gubitke.

Prevare prodavaca:

Neki zaposleni svojim prijateljima ili članovima porodice daju nepostojeće popuste unosom pogrešne šifre ili tako što jednostavno ne skeniraju robu. Ovakve prevare često mogu da promaknu menadžmentu jer su prodavci pronašli veoma diskretne načine da smanje cenu artikla ili ga čak daju besplatno. Kamere u maloprodajnim objektima omogućavaju da se radnik uhvati na delu i da se odreaguje istog momenta.

Blic pljačke:

Blic pljačke uglavnom vrše grupe adolescenata ili mladih ljudi koji na prepad ulaze u objekat i kradu veliki broj artikala, bacajući i razbijajući stvari u objektu, dok viču ili zaposlenima upućuju pretnje kako bi izazvali paniku. Ovaj relativno novi metod krađe je sve češći u metropolama i predstavlja ogromnu opasnost za osoblje ali i za kupce. Vlasnici prodavnica ne bi trebalo da intervenišu niti da probaju da upotrebe fizičku silu u ovim često nasilnim pljačkama, ali će sigurnosne kamere pomoći da se učesnici identifikuju i kazne.

Organizovane grupe za krađu:

Ove organizovane grupe deluju tako što ležerno idu kroz prodavnicu i stavljaju proizvode u kolica ili torbe, a zatim istrčavaju iz objekta gde ih najčešće čeka iskusni vozač. Vlasnici prodavnica i službenici obezbeđenja često ne primećuju ove profesionalne lopove dok ne uoče nedostatak robe. Sigurnosne kamere mogu da naprave video zapis kako iz unutrašnjosti tako i sa spoljašne strane objekta, i tako pomognu policiji u pronalasku i identifikovanju lopova.

Ulaganje u kamere i video nadzor kao jedno od bezbednosnih rešenja za sprečavanje krađa, donosi višestruke dobitke. U zavisnosti od izgleda maloprodajnog objekta i toga da li u njemu možda postoje slabo vidljivi ili neosvetljeni prostori, vlasnici prodavnica mogu da izaberu odgovarajuće kamere, spreče krađe i da maksimizuju svoj profit.

5/5 - (7 votes)
IZVORvideosurveillance.com
Prethodni članakTuristi ipak biraju da budu konektovani, a ne bezbedni
Sledeći članakNepripremljene ustanove na meti „ucenjivačkih virusa”