Bezbednost novinara kao preduslov slobodnih medija i svakog demokratskog društva

Bezbednost novinara je imperativ za slobodne medije, a pravovremena i efikasna istraga o zločinima počinjenim nad novinarama je imperativ za okončanje atmosfere nekažnjivosti, izjavio je direktor Kancelarije predstavnika OEBS-a za slobodu medija Frane Maroević

137
Bezbednost novinara kao preduslov slobodnih medija i svakog demokratskog društva
- Sponzor članka -hikvision srbija

Maroević je naveo da je nasilje prema onima koji imaju drugačiji stav neprihvatljivo i da se nasilje zbog pisanih reči, izveštaja ili crteža ne sme tolerisati. Na konferenciji o bezbednosti novinara pod nazivom „Novi izazovi i odgovori” održanoj u Litvaniji, govorilo se o značajnim pitanjima kao što je zastašivanje zasnovano na rodnom identitetu, pretnje i nasilje protiv novinara na Internetu, proizvoljna hapšenja i progoni novinarara, kao i ratovi dezinformacijama.

Prema podacima OEBS-a, broj novinara ubijenih na zadatku je poražavajući i navodi se da svake godine bude ubijeno oko 100 novinara, dok je ogroman broj njih pretrpeo fizičke povrede ili morao da napusti svoju profesiju. Novinari ne mogu da budu nezavisni i da slobodno pišu ili izveštavaju ako nemaju bezbedne uslove za rad – bezbednost medija je preduslov za postojanje slobodnih medija kao i demokratije.

Novinari su meta napada kako kako pojedinaca i grupa koje vrše vlast, tako i kriminalnih organizacija i drugih nevladinih aktera. Ovo je nedopustivo u demokratskom društvu i OEBS ocenjuje da se moraju uspostaviti snažni sistemi zaštite koji će sprečiti i kažnjavati ove napade.

Prema podacima Nezavisnog udrženja novinara Srbije, u Srbiji je u 2017. godini zabeleženo čak 47 različitih napada na novinare i u dva slučaja je utvrđeno da nema krivičnog dela, dok su ostali postupci u toku.

Portal safejournalists.net nastao je kao regionalna platforma novinarskih udrženja iz država Zapadnog Balkana, a cilj portala je stvaranje i ojačavanje povoljnog pravnog i društvenog okruženja za medijske slobode. Posebno važna Onlajn platforma za brzu prijavu napada i povreda prava novinara, a na portalu postoji i jednstvena mapa regiona sa konkretnim incidentima.

5/5 - (3 votes)
IZVORosce.org
Prethodni članakInvestiranje u sigurnosne kamere za kuću: Ulaganje u mirniji san
Sledeći članakEVROPSKI PARLAMENT: Oprez, zaštitmo decu od štetnog sadržaja na TV i Internetu