Kako postati uspešan menadžer bezbednosti?

Zbog rastućih bezbednosnih rizika svuda oko nas, menadžer bezbednosti (Security Manager) se sve više prepoznaje kao zanimanje budućnosti. Kako bi postao uspešan, budući stručnjak za bezbednost mora da razvije akcioni plan u kojem će odrediti osnovne ciljeve za napredak svoje karijere

7728
Kako postati uspešan menadžer bezbednosti?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Razmislite o usvajanju ovih 5 korisnih saveta kako bi se vaše napredovanje u oblasti bezbednosti kretalo u najboljem pravcu.

  1. Povezujte se sa ljudima iz struke

Mnogi mladi menadžeri bezbednosti povezani su kroz profesionalna udruženja u kojima aktivno učestvuju. Veoma je bitno da pravite mrežu poznastava sa svojim kolegama iz struke. U Srbiji postoji dosta udrženja koja okupljaju mlade stručnjake za bezbednost, kao što su Centar za krizni menadžment (pregovarac.rs) i Istraživački centar za odbranu i bezbednost (istrazivackicentarob.com). Pronađite organizaciju koja vama najviše odgovara i prisustvujete njenim aktivnostima, pratite radionice, konferencije i seminare. Pronađite ono što je najbliskije vašem interesovanju, angažujte se u studentskim organizacijama  i ne zaboravite na značaj neformalnog obrazovanja. U pronalasku posla, dodatni seftifikati i iskustva često prave veliku razliku. Ne zaboravite na korišćenje društvenih mreža za interakciju sa ljudima iz domena bezbednosti, pre svega na linkedin.com.

  1. Čitajte magazine, pratite vesti i budite informisani

Sektor bezbednosti je jedan od najbrže rastućih u svetu i veoma je bitno da budete u toku sa aktuelnim dešavanjima. Danas je na Internetu sve dostupno – istražujte i pronađite sajtove, blogove i magazine koji vas najviše zanimaju. Na društvenim mrežama možete „pratiti” stručnjake za bezbednost koji na dnevnom nivou pišu svoja mišljenja o aktuelnim temama. Ovo takođe znači da morate pratiti vesti i imati bar osnovna znanja o dešavanjima u politici i ekonomiji. Naravno, preporučujemo vam regionalni online magazin za bezbednost u Srbiji www.securitysee.com, ali obavezno prelistajte vodeće svetske magazine kao što su securitymagazine.com , sm.asisonline.org, www.securityworldmag.com i drugi.

  1. Budite svestrani i pokažite odgovarajuće iskustvo

Poslodavci često traže menadžere bezbednosti koji su svestrani i poseduju određena znanja iz različitih oblasti. Veoma mnogo se cene tehnička znanja i poznavanje novih bezbednosnih rešenja, ali i upravljanje ljudima i osnovne IT veštine. Ovo vam možda zvuči zastrašujuće, ali pozicija menadžera za bezbednost je takva da on mora usko sarađivati sa svim sektorima u firmi – od HR-a i marketinga do IT sektora. To naravno ne znači da se od vas traži da sa 24 godine imate diplomu fakuteta i 4 godine radnog iskustva, ali se od vas zahteva zainteresovanost. Odličan način da budete u toku je i posećivanje sajmova bezbednosti, a u oktobru će se u Beogradu održati Međunarodni – regionalno priznat sajam bezbednosti iSEC – Pametni i sigurni gradovi.

  1. Ne zaboravite na značaj visokog obrazovanja

Potrebno iskustvo i obrazovanje današnjih menadžera bezbednosti neuporedivo su drugačiji u odnosu na prošlost. Menadžeri za bezbednost više nisu bivši policajci, prinuđeni da promene posao i rade nešto slično i koji nisu spremni za napredovanje. Danas, to su profesionalci, biznismeni ili ljudi koji imaju iskustva u upravljanju ljudima, finansijama ili čak sa IT tehnologijama. Diploma visokog obrazovanja nije garancija da ćete biti uspešni, ali svakako jeste neophodna ulaznica za svet profesionalaca svuda, pa i u svetu  bezbednosti.

  1. Na razgovore za posao idite pripremljeni

Nakon nekoliko godina kontinuiranog rada na sebi i usavršavanja, razgovori za posao i ponalazak istog vam neće biti problem. Ipak, pre nego što odete na intervju, saznajte sve što možete o kompaniji, njenoj misiji i ciljevima, kao i o njihovom protokolu fizičkog i tehničkog obezbeđenja. Na ovaj način imaćete jasniju sliku o potrebama i izazovima firme, pa ćete i moći da nastupite u skladu sa tim. Budit učtivi, uvek stižite na vreme, ispoštujte dress-code. Ipak ste vi budući profesionalci, zar ne?

5/5 - (8 votes)
IZVORonlinecareertips.com
Prethodni članakUpravljanje kriznim situacijama: 10 zlatnih pravila svetskih PR stručnjaka
Sledeći članakSaveti za produktivnost bezbednosnog tima