PROJECT MANAGER u korporativnoj bezbednosti

U Izveštaju o upravljanju projektima Instituta za upravljanje projektima (Job Management Institute, Project Management, Job Management Talant Gap, 2017-2027) predviđa se da će do 2027. godine poslodavcima trebati skoro 88 miliona ljudi u ulogama koje su vezane za upravljanje projektima.

853
- Sponzor članka -hikvision srbija

Project manager za bezbednost usmerava projekte bezbednosti na osnovu specifičnih ciljeva i potreba kompanije. Pored izrade projektnih planova, on nadgleda rad raznih članova tima, uspostavlja veze i odnose između njih u projektu, odnosno ima ulogu integratora. Project manager ima ulogu i mogućnost da povezuje i integriše napore članova projektnog tima i drugih učesnika na projektu u cilju efikasnog završetka projekta.

Odgovornosti rukovodioca projekta bezbednosti su da nadgledaju stvaranje bezbednosnih sistema za kompanije i organizacije kako bi se osigurala bezbednost i zaštita osoblja, sredstava kompanije i informacija od ključnje važnosti za poslovanje iste.

Ključni zadatak rukovodioca projekta je priznavanje da rizik direktno utiče na verovatnoću uspeha i da se taj rizik mora formalno i neformalno meriti tokom celog trajanja projekta. Rizici proizlaze iz neizvesnosti, a uspešan project manager projekta je onaj koji se fokusira na to kao svoju glavnu brigu. Dobar projektni menadžer može značajno smanjiti rizik, pridržavajući se politike otvorene komunikacije, osiguravajući svakom značajnom učesniku mogućnost da izrazi mišljenje i zabrinutost.

Menadžer projekta je osoba koja je odgovorna za donošenje odluka, kako velikih tako i malih. Menadžer projekta treba da se postara da kontroliše rizik i minimizira neizvesnost.

Veštine project manager-a

Kada zapošljavaju nove rukovodioce projekata bez iskustva na poslu, postoje određene veštine koje poslodavci traže. Svaki stručnjak u ovoj oblasti se slaže oko toga da je komunikacija apsolutno ključan uslov da se postane dobar project manager. Project manager mora biti ispred problema i komunicirati tako da pronađe rešenje u skladu sa vremenskim okvirom i rasporedom projekta. Uz komunikaciju kao najvažniju veštinu koju project manager traba da ima, dodaje se i značaj „intelektualne snage“.

Zato se u izboru project manager-a mora ovo imati u vidu i birati čovek koji može da odgovori ovim složenim upravljačkim ulogama. Takav project manager treba da ima značajne upravljačke i liderske sposobnosti, a takođe i bogato iskustvo u upravljanju projektom. U celini gledano, project manager u projektnoj organizaciji treba da poseduje dobre kompetencije u projektnom menadžmentu, menadžmentu i srodnim disciplinama.

Bilo da se radi o prodaji, tehnologiji ili upravljanju projektima, od ključnog je značaja ući u srž poslovnog procesa i njegovog funkcionisanja u celini, jer ako ne razumete kako da se na adekvatan način upravlja projektom i koje su stvarne potrebne, to čini vaš zadatak težim i podložnim greškama.

Veštine i znanje koje uspešni menadžeri bezbednosnih projekata treba da poseduju uključuju liderstvo, predviđanje, logiku, biznis i kompjutersku tehnologiju, ali sposobnost da se bude timski igrač.

Ocenjivanjem i potvrđivanjem kompetentnosti project manager-a bave se udruženja u oblasti projektnog menadžmenta, kao što su IPMA, PMI, kroz odgovarajući proces sertifikacije. IPMA već dugi niz godina radi na razvoju univerzalnih standarda za ocenjivanje kompetentnosti project manager-a.

Jasno je da se ova profesija zasniva na savremenim znanjima iz menadžmenta i projektnog menadžmenta. Brzi razvoj ovih disciplina zahteva stalnu inovaciju znanja, ali i održavanje treninga za project managera. Kao i druge profesije i ova zahteva permanentno istraživanje novih znanja i uvođenje inovacija kako bi se efikasnije vodio poslovni proces i realizovali projektovani planovi.

4/5 - (2 votes)
Prethodni članakJoš jedna uspešna konferencija SMEs2019
Sledeći članakNOVI SAD: Promocija novih pripadnika MUP-a