Još jedna uspešna konferencija SMEs2019

U utorak 14. maja 2019. godine održana je konferencija SMEs2019 pod sloganom “Snaga SME – Podsticaj i rast preduzeća” u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

320
- Sponzor članka -hikvision srbija

TGI Group International je organizator konferencije, a pokrovitelji su Privredna komora Srbije, Unija poslodavaca Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Srpska asocijacija malih i srednjih preduzeća i Confindustria Srbija.

Među govornicima i panelistima su bili: dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra, Ministarstvo privrede Srbije, Sava Savić, pomoćnik ministra, Ministarstvo rada, turizma i telekomunikacija Srbije, PhD Dejan Ilić, predsednik Upravnog odbora, Fond za inovacionu delatnost, Zoran Martinović, direktor, Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, Dubravka Negre, direktor regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dejan Vukotić, predsednik Izvršnog odbora, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije, AOFI, Dr Sanja Popović Pantić, predsednik, Udruženje poslovnih žena Srbije, Nebojša Atanacković, počasni predsednik, Unija poslodavaca Srbije, Goran Križ, ekonomski savetnik, Ambasada Slovenije u Srbiji, Daniela Zlatić Sutić, rukovodilac Edukativno-informacionog centra, Zavod za intelektualnu svojinu, Marinko Đukić, direktor, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Republika Srpska, Veselin Dragičević, sekretar odbora Udruženja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, Privredna komora Crne Gore, Lorena Macura, potpredsednik, SEAF;  Kemal H. Balihodžić, osnivač i direktor, UpTrend Marketing Solution, London UK & Sarajevo BiH , Zoran Tadić, direktor, Neofyton, Dr Jasmina Knežević, Vlasnik i direktor, Bel Medic. Moderatori konferencijskih panela su Aleksandar Međedović, član Izvršnog odbora Tursko-nemačke privredne komore; prof. dr Dragan Lončar, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Mirko Radonjić, glavni i odgovorni urednik eKapije.

Symeon Tsomokos, CEO, TGI Group International organizaor konferencije održao je uvodni govor. Učesnici konferencije su izneli iskustva iz prakse i analizirali teme vezane za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnosti za stvaranje novih prilika za unapeđenje sektora male privrede u cilju ostvarenja boljih rezultata, rasta i poboljšanja celokupnog njihovog ekonomskog statusa u zemlji i regionu. Složili su se da tehnološki razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji nije na evropskom nivou, ali i u tome da Srbija ima potencijal i ključnu komponentu za nove strateške projekte. Jedan od najvećih problema koji prati proces razvoja malih i srednjih preduzeća jeste nedostatak eksternog finansiranja, kao ključne karike u svakom orgazicionom rastu i razvoju. Konstatovano je postojanje barijera oko dobijanja kredita i drugih finansijskih olakšica, koje bi mikropreduzećima pružile početi kapital da se obezbede potrebnom opremom, sredstvima i drugim resursima za razvoj. Ukinuto je pravo i na poreski kredit, koji je služio u te svrhe, pa se većina panelista složila da je povratak ovog prava dobra ideja koja bi učinila dosta u pospešivanju razvoja mikropreduzeća. Takođe se razmatralo da bi određene mere kao što je na primer oslobađanje od poreza malih biznisa, učinile dosta za njihov napredak.

Cilj konferencije je bio pre svega ohrabriti privatne preduzetnike, kao i mlade ljude koji žele da idu u smeru samostalnog poslovanja i privatnog sektora. Govornici su na konferenciji podelili vlastita iskustva razvoja svojih biznisa, ukazujući da je svaki početak težak, ali da su ideje, upornost i borba sigurni uslovi za uspeh.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakBiometrija lica umesto pasoša
Sledeći članakPROJECT MANAGER u korporativnoj bezbednosti