NOVI SAD: Promocija novih pripadnika MUP-a

U Novom Sadu 21. 05. 2019. na Trgu slobode održana je svečana promocija 711 novih policajaca i vatrogasaca, polaznika 17. i 18. klase Centra za osnovnu policijsku obuku, 4. klase polaznika osnovne obuke pripadnika vatrogasno–spasilačkih jedinica i diplomiranih studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta.

512
Promocija novih pripadnika MUP-a
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kako zvanični sajt MUP-a Republike Srbije prenosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će država nastojati da oni koji su prvi kada je reč o bezbednosti nikada više ne budu poslednji po onome što država daje, a potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da će država nastaviti da brine o pripadnicima policije, čiji je zadatak da budu u službi građana i da pokažu da je Srbija jača od kriminalaca.

„Izašli smo iz dečjih bolesti da jačanje policije znači tobože jačanje represije. To ne znači to, već snaženje građana, njihove bezbednosti i sigurnosti“, rekao je Vučić, koji je obećao veće plate i bezbedniji život pripadnika policije i njihovih porodica.

Predsednik  Srbije je poručio da Srbija nabavlјa najmoderniju opremu kako bi mogla da se obračuna sa potencijalnim teroristima, kriminalcima i da im onemogući da zarađuju novac prodajući drogu.

„U Novom Sadu održavamo ovu svečanost upravo zato što će se jedan od žestokih udara kriminalu događati upravo u ovom gradu, gde ćemo pokazati građanima da možemo da ih zaštitimo od onih koji bi da ugrožavaju budućnost naše dece“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija danas pokazuje da policijski službenici isklјučivo brinu o građanima i da nemamo pravo da štedimo na budućnosti policije.

„U nju mladi lјudi poput vas u budućnosti treba da imaju želјu da što više dolaze, a vi i vaš broj koji se iz godine u godinu povećava najbolјi ste dokaz da smo na pravom putu i da sve mere koje smo preduzeli, od povećanja plata, bolјe opreme, pa do stanova koje gradimo za pripadnike službi bezbednosti, donose upravo one rezultate koje smo želeli“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da je prošle godine počinjeno najmanje krivičnih dela u poslednjih 18 godina i naglasio da taj broj mora biti još manji.

Vučić je polaznicima poručio da od njih očekuje naporan i težak rad, da pošteno obavlјaju svoj posao i dodao da je na državi da garantuje da im egzistencija neće biti ugrožena.

„Ulagaćemo sve više, ali i gledati da na svakom mestu pokažemo poštovanje“, istakao je predsednik Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da je prijem 711 novih pripadnika samo još jedan korak Ministarstva unutrašnjih poslova u jačanju lјudskih kapaciteta.

„U poslednjih pet godina, uklјučujući i vas koji danas ponosno stojite pred nama, primili smo više od 3.000 novih policajaca i vatrogasaca“, precizirao je Stefanović.

Ministar je najavio da će od oktobra na srpskim ulicama biti polaznici još dve klase Centra za osnovnu policijsku obuku, sa skoro 700 polaznika, što će značajno uticati na povećanje bezbednosti države i građana.

Prema rečima Stefanovića, osim jačanja kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova u lјudstvu, zahvalјujući ogromnoj pomoći i podršci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, značajno su unapređeni i uslovi rada pripadnika MUP-a nabavkom nove opreme i vozila, ali i kroz značajno povećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„U prethodnih nekoliko godina kupili smo nove komplete policijskih uniformi, radne i zaštitne uniforme za vatrogasce-spasioce, a nabavlјene su i nove borbene patike, čizme i cipele“, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je MUP potpuno rekonstruisao i modernizovao 40 borbenih oklopnih vozila, kao i da pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice na raspolaganju imaju i nova borbena oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“.

„Dogovorena je i kupovina sedam novih helikoptera i to četiri helikoptera tipa H145 M , koji će biti isporučeni ove godine, kao i tri helikoptera tipa Super Puma“, najavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, zahvalјujući ogromnom zalaganju predsednika Vučića i Vlade Srbije započeta je izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti koje će oni moći da kupe po daleko povolјnijim uslovima od tržišnih.

„Sve ovo jasan je pokazatelј brige Republike Srbije o položaju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni to svakako zaslužuju svojim svakodnevnim zalaganjem, hrabrošću i posvećenim radom“, istakao je Stefanović.

Ministar je budućim policajcima i vatrogascima poručio da uvek budu u službi građana, da opravdaju njihovo poverenje, da budu njihovi prijatelјi i dobre komšije i da im pruže ruku spasa kada je to potrebno.

„Važno je da znate da je pored brze i profesionalne reakcije u kritičnim situacijama još važniji zadatak da nemile događaje sprečite, da budete uvek dostupni građanima“, zaklјučio je Stefanović.

U ime 711 polaznika, koji će od sutra zadužiti uniformu i postati deo Ministarstva unutrašnjih poslova, zahvalio se prvorangirani polaznik 17. klase COPO Dušan Filipović.

„Svesni smo da nam, na putu koji smo odabrali, prepreke i izazovi tek predstoje, ali smo na to spremni i obećavamo da nećemo ustuknuti pred teškoćama policijskog posla, jer nas plava uniforma obavezuje na mnogo načina, ali je najvažniji da je građani Srbije prepoznaju i prihvataju kao svoju, kao znak da mogu da nam veruju“, istakao je Filipović uz obećanje da će časno služiti svojoj otadžbini i biti ponos Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svečani defile budućih policajaca i vatrogasaca predvodio je zastavni vod Centra za osnovnu policijsku obuku koji su činili polaznici 19. klase, koja se trenutno nalazi na obuci.

Za njim su usledili ešaloni polaznika 17. i 18. klase, kao i 4. klase polaznika osnovne obuke pripadnika vatrogasno–spasilačkih jedinica, kao i  mešoviti ešalon diplomaca Kriminalističko-policijskog univerziteta i vatrogasaca–spasilaca.

Nebom iznad Novog Sada preletelo je i pet helikoptera MUP-a, a pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice građanima Novog Sada prikazali su veštine i sposobnosti u vežbi hapšenja osumnjičenog koji se nalazi u bekstvu.

Nјihove buduće kolege u Ministarstvu unutrašnjih poslova, polaznici COPO i studenti KPU prikazali su borilačke veštine koje su stekli tokom školovanja, a i u vežbi hapšenja počinioca nakon izvršenog krivičnog dela pokazali su savladane tehnike i usvojeno znanje.

Budući vatrogasci izveli su vežbu evakuacije uz pomoć spasilačkog užeta i vazdušnog jastuka.

5/5 - (1 vote)
IZVORMinistarstvo unutrašnjih poslova
Prethodni članakPROJECT MANAGER u korporativnoj bezbednosti
Sledeći članakPRVI DEO: Bezbednost na LinkedIn-u