STRUČNJACI IZ REGIONA: Bezbednost mora biti osnovna karakteristika pametnih gradova

Stručnjaci iz celog regiona saglasni su da je primena pametnih tehnologija neophodna za uspešno funkcionisanje i bezbednost urbanih sredina. Ipak, treba naglasiti da pametne tehnologije mogu da nam pomognu, ali da ne smemo dozvoliti da se one okrenu protiv nas. Upravo zbog toga je bezbednost pametnih gradova od ključnog značaja

288
STRUČNJACI IZ REGIONA: Bezbednost mora biti osnovna karakteristika pametnih gradova
- Sponzor članka -hikvision srbija

Na panelu „Primena pametnih tehnologija u funkciji bezbednosti urbanih sredina” , koji je održan u okviru pratećeg programa sajma iSEC — Pametni i sigurni gradovi, učestvovali su istaknuti stručnjaci iz oblasti privatne i javne bezbednosti iz celog regiona. Moderatori su bili predsedik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, prof. dr Dragan Trivan i predsednik Odbora Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti Privredne komore Srbije, Đorđe Vučinić.

Gost iz Hrvatke, predstavnik kompanije „Assa Abloy” Dejan Šobić, rekao je da je Zagreb kao posebno značajno prepoznao pitanje automatizacije i poboljšanja prometa sa ciljem smanjenja gužvi i saobraćajnih nesreća, kao i pitanje implementacije video nadzora. Naveo je da ima mnogo novih tehnologija koje bi trebalo primeniti, ali da je bitno odrediti šta je primereno za koji grad, ali i za koje područje grada.

  • Grad Zagreb je sa implementacijom rešenja video nadzora počeo ne prvenstveno radi same sigurnosti, već radi pokušaja nadleganja dešavanja u gradu i snimanja neovlašćenog parkiranja. Danas ove funkcije lagano prelaze na nivo posmatranja kako bi se sprečili napadi i krađe na ulicama, i kako bi se stvorilo komunalno redarstvo, u svrhu sprečavanja kriminalnih radnji, rekao je  je Šobić.

Prof. dr Denis Čaleta iz Slovenije počeo je svoje izlaganje pričom o romanu Džordža Orvela (George Orwell) „1984” koji je u vreme kada je napisan 1948. godine, bio futuristički roman. Danas, podsetio je Čaleta, živimo u takvoj realnosti.

  • Budućnost je takva da će informaciono-komunikaciona tehnologija samo biti još zastupljenija u našim životima. Industrija implementira informaciona rešenja u naše živote, i olakšava komunalne delatnosti, transposrt, i sve ostale oblasti koje su bitne za svakodnevno funkcionisanje. Ne smemo zaboraviti bezbednosni aspekt pametnih gradova, koji je posebno bitan. Zamislite kako bi teško funkcionisao jedan dan u Beogradu, kada ne bi bilo struje!? U Sloveniji već postoji dosta rešenja koja su u vezi sa pametnim gradovima i zaštitom kritične infrastrukture, naveo je Čaleta.

On je podsetio da ka pametnim gradovima treba ići opreznim koracima, i da se više nego do sada mora razmišljati o bezbednosti.

Pomoćnik načelnika za telekomunikacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Milan Gligorijević, rekao je da je MUP među prvima prepoznao svoju ulogu u postavljanju temelja pametnog grada.

  • Nakon temeljne analize komunikacionog dela i dela video nadzora, do kraja godine ćemo realizovati prvu fazu pokrivanja grada Beograda video nadzorom sa oko 107 kamera. Sve one će podržavati analitičke alate u funkciji bezbednosti. Na primer, imaćemo mogućnost da pratimo sva vozila u gradu, biće nam na raspolaganju analiza događaja i mesta, kao i praćenje svih sumnjivih znakova, istakao je Gligorijević.

Načelnik CERT-a (Computer Emergency Response Team) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nebojša Jokić, podsetio je da CERT čini tim ljudi koji reaguju kada dođe do incidenta u određenom informacionom sistemu, i pomažu u vraćanju sistema u normalno stanje.

  • Tradicija CERT-ova je u svetu veoma duga, još od 1986. godine kada je prvi nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je na našim prostorima prvi put nastao u Sloveniji 1995. Prvi CERT u okviru MUP-a u Srbiji nastao je 2015. godine, da bismo izašli na kraj sa svim pretnjama, čiji se broj i oblik stalno povećava. Napada ima više nego što možemo da pretpostavimo, zbog čega uvodimo nove tehnologije i nove alate, kako bismo primetili sve što se dešava, naveo je Jokić.

Jokić je naglasio da pametne tehnologije mogu da nam pomognu, ali da ne smemo dozvoliti da se one okrenu protiv nas. Upravo zbog toga je bezbednost posebno bitna.

Mr Miran Vršec iz Slovenije je takođe podelio iskustva iz Ljubljane, kada je reč o pametnim, ali pre svega sigurnim gradovima.

4.9/5 - (8 votes)
Prethodni članakEnkripcija podataka u svetu (ne)bezbednosti
Sledeći članakPosao na gradilištu: Šansa za radnike ili noćna mora?