Oprez: Koliko su bezbedni lični podaci građana u MUP-u?

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović je na panelu „Povećanje otpornosti usluga e-uprave u Jugoistočnoj Evropi”, koji je održan u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, objasnio da je Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo značaj bezbednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i sve opasnosti koje nosi njihova upotreba

629
Oprez: Koliko su bezbedni lični podaci građana u MUP-u?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ministrar Stefanović je rekao da se nije desio nijedan uspešan napad na bazu podataka MUP-a, i da vlada ozbiljno radi na razvoju održivih bezbednosnih sistema.

  • Sajber prostor otvara mogućnost za napade na nacionalnu i globalnu bezbednost, napade koji mogu da naprave finansijsku štetu ili da kompromituju podatke građana. Sisteme još ranjivijim čini njihova međupovezanost. Vlada Srbije je svesna ovih opasnosti, i do sada se nije dogodio nijedan uspešan napad na bazu podataka Ministarstva i nijednom baza nije bila ugrožena, izjavio je Stefanović.

On je istakao da sajber napadi najviše dolaze iz zemlje i susednih država, zbog toga što u sajber prostoru ne postoje nacionalne i regionalne granice, i da je u odbrani od sajber napada neophodna komunikacija, i potpuna i pravovremena razmena informacija i saradnja s drugim zemljama.

Ministar je napomenuo da su podaci građana u potpunosti bezbedni, i da Vlada Srbije preduzima sve da i u budućnosti zaštiti njihove podatke. Dodao je da građani moraju imati poverenja u rad Vlade.

  • Vlada ima centralnu ulogu u sajber bezbednosti u svakoj zemlji i na međunacionalnom nivou, ali vlade ne mogu ništa da urade same. Prvi put u istoriji čovečanstva vlade ne mogu da se izbore sa sajber izazovima bez saradnje sa drugim učesnicima. U regionu se mora još raditi na jačanju sposobnosti odbrane od sajber napada, zaključio je Stefanović.

Na panelu su učestvovali i Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Estonije Marina Kaljurand, koji su saglasni da Vlada u odbrani od sajber napada mora imati podršku i saradnju sa stručnjacima, privatnim kompanijama i civilnim društvom.

Kaljurand je istakla značaj privatnog sektora koji je važan igrač, jer pruža Internet usluge.

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakPojačana obaveštajna aktivnost vodećih političkih subjekata: Provociranje ili odmeravanje snaga?
Sledeći članakSrpske kompanije na sajmu bezbednosti, sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u Dizeldorfu