„Veliki Brat” : Kamere snimaju svuda, a ovo su neka od najneobičnijih mesta

Prosečan Beograđanin se svakodnevno, od trenutka kada izađe iz stana do povratka kući, nađe pred objektivima desetina kamera, a da često toga nije svestan. Kamere su danas dostupne gotovo svima, ali ih po Zakonu o privatnom obezeđenju moraju ugrađivati isključivo firme koje imaju neophodnu licencu Ministarstva unutrašnjih poslova

643
„Veliki Brat” : Kamere snimaju svuda, a ovo su neka od najneobičnijih mesta
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ljudi su uglavnom saglasni da se uz video nadzor osećaju bezbednije, ali se neretko zapitaju ko ih sve posmatra.

Procenjuje se da na javnim mestima ima najmanje 100.000 kamera, a neke procene idu i do nekoliko stotina hiljada! Video nadzorom je pokriveno više od 200 škola u gradu, postavljene su oko desetina vrtića i igrališta, na saobraćajnicama, u gradskom prevozu, na Kalemegdanu, Tašmajdanu, šetalištima, sportskim terenima.

Beograđani su, praktično, neprekidno pod kamerama. Kada izađu iz stana, snimaju ih kamere u liftu ili pred ulazom zgrade, u saobraćaju, u vozilima GSP, mnoge i na poslu, pred bankomatima i u menjačnicama, u tržnim centrima, kafićima i klubovima.

Kamere u školama, na aerodromu ili banci i pošti bez sumnje služe za povećanje bezbednosti i smanjenje kriminalnih aktivnosti, koje su u porastu.

Zakonski je regulisano samo korišćenje kamera koje je postavio MUP, prevashodno onih za praćenje saobraćaja ili onih u školama koje nadzire školski policajac.

Postavljanje video nadzora u stambenim zgradama kod nas nije precizno regulisano zakonom. Kamere se, uprkos tome, postavljaju, osim na interfone, i u liftove i holove.

I vozila javnog gradskog prevoza su pod video nadzorom. Kamere su ugrađene i u najstarije tipove tramvaja i autobusa, a ima ih i do pet u jednom vozilu. One takođe imaju sigurnosnu ulogu. Mnogi ne znaju da i taksisti samostalno postavljaju kamere u vozila, zbog negativnih iskustava sa različitim tipovima ljudi.

Kamera koja snima dok na bankomatu podižete novac ili proveravate stanje na računu, napravljena je takođe iz sigurnosnih razloga. Nije neprimetna, s obzirom na to da je u visini lica. Ali, bilo je slučajeva da su prevaranti postavljali duple kamerekoje su krale šifre za račune. Neke banke su reagovale i na tastaturu stavile pokrivače, a ako banka to nema, korisnicima se savetuje da obavezno sami prekriju tastaturu dok ukucavaju pin-kod.

Ima i Beograđana ubeđenih da ni ulaskom u stan ne prestaje nadzor, pokazujući na kamere sa laptopova. Ovakve sumnje ne odstranjuju stručnjaci objašnjenjima da hakeri lako ubacuju virus pomoću kojeg imaju pristup kameri i mikrofonu sa ličnih računara. Njihov savet je: prelepite kameru neprovidnim flasterom.

KAMERE MOGU DA POSTAVLJAJU SAMO LICENCIRANE FIRME

Svi koji žele da stave kamere na svoje kuće, zgrade, javne i poslovne objekte po Zakonu o privatnom obezbeđenju moraju angažovati isključivo licencirane firme. Ukoliko se unajmi preduzeće bez dozvole, zaprećene su novčane kazne i do milion dinara za preduzeća. Mogu da se kupe i za manje od 50 evra, a uređaj za snimanje za 120 evra. Naravno, one kvalitetne i dugotrajne kamere su dosta skuplje. Dužnost licenciranih firmi je da ima sistem koji će snimke čuvati 30 dana.

5/5 - (10 votes)
IZVORblic.rs
Prethodni članakKako preduprediti rizike i omogućiti bezbedan transport robe?
Sledeći članakZagreb bi smart city strategiju trebalo da dobije do polovine 2018. godine