Stanje zaštite podataka u Srbiji zabrinjavajuće: Uskoro javna rasprava o Nacrtu novog zakona

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, rekao je da je normativni okvir koji se odnosi na zaštitu podataka u Srbiji neadekvatan i da može stvoriti niz problema

150
Stanje zaštite podataka u Srbiji zabrinjavajuće: Uskoro javna rasprava o Nacrtu novog zakona
- Sponzor članka -hikvision srbija

Srbija još nije dostigla ni one standarde koje Evropa sada napušta, rekao je Šabić.

  • Srbija je daleko ispod tog nivoa, zabrinjavajuće daleko ispod onoga i što je proklamovano našim Ustavom, rekao je Šabić na skupu Primena opšte uredbe o zaštiti podataka u organizaciji Društva za informatiku.

Šabić je rekao da se u Srbiji prema rokovima za donošenje normativnog okvira odnosi kao da su nebitni, što je neozbiljno i može biti loše po građane Srbije.

Inače, ministrarka pravde Nela Kuburović, je 14. novembra izjavila da je radna grupa Ministarstva pravde okončala rad na izradi Nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i da će uskoro će o njemu biti otvorena široka javna rasprava. Ona je dodala da je rok za početak njegove primene maj sledeće godine.

Poverenik je podsetio i na slučaj kada je u emisiji pokazivan zdravstveni dosije jednog političkog oponenta vlasti, uz prisustvo ministra i direktora ustanove, ali se to završilo samo opomenom.

  • Možete li zamisliti kolika bi kazna za tako nešto bilo da imamo uređene zakone, ne bi se sve završilo na opomeni nego sa kaznom od nekliko stotina hiljada evra, rekao je Šabić.

Ministarka Nela Kuburović podsetila je da se postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti primenjuje od 1. januara 2009. godine, ali budući da je prevaziđen i da mu nedostaje veći broj važnih odredbi, Vlada je usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti kojom se utvrđuju ciljevi, mere i aktivnosti, kao i uloga i odgovornost izvršne vlasti, nadzornog organa i drugih subjekata.

  • U vremenu novih informacionih tehnologija, potrebe nesmetanog protoka ljudi, robe i kapitala, zaštita ljudskih prava i sloboda je svakako osnovni preduslov za takvu razmenu, zaključila je ministrka pravde.
5/5 - (2 votes)
IZVORblic.rs
Prethodni članak6 neobičnih načina na koje prodavci prate svaki vaš korak
Sledeći članakSrpski carinici imaju pune ruke posla: Droga pronađena u patikama i među novogodišinjim slatkišima