„Smrtonosna” komoda ipak ostaje u Srbiji

Kompanija Ikea je sa tržišta povukla 29 miliona komoda nakon 7. smrtnog slučaja, kada je je pre nekoliko meseci nakon pada komode život izgubilo jedno dete. Ipak, ovaj komad nameštaja se i dalje može kupiti u Srbiji

549
„Smrtonosna” komoda ipak ostaje u Srbiji „Smrtonosna” komoda ipak ostaje u Srbiji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Komad nameštaja povlači se samo iz Sjedinjenih Američkih Država, zato što je zbog njenog prevrtanja poginuo dvogodišnji dečak u Kaliforniji. Iz Amerike je švedska kompanija povukla 29 miliona komoda, iako su, kako kažu, krivi kupci koji nisu postupili po uputstvu i nisu fiksirali komodu za zid, kako nalaže uputstvo.

Na sajtu kompanije Ikea, u okviru podataka o proizvodu, istaknuto je da „Dom  treba da je sigurno mesto za celu porodicu. Sigurnosna spona se zato i dobija uz proizvod tako da komodu sa fiokama možeš pričvrstiti za zid.

Uz to, uz proizvod stoji i „UPOZORENJE! OPASNOST OD PREVRTANJA – Nefiksirani nameštaj može da se prevrne. Da se izbegne prevrtanje, ovaj komad nameštaja mora biti fiksiran za zid pomoću sigurnosnih spona koje se dobijaju uz proizvod. Različite vrste zidova zahtevaju različitu opremu za pričvršćivanje. Upotrebi onu opremu koja odgovara zidovima u tvom domu. Prodaje se zasebno.

Ovo nije prvi put da nestabilne komode izazivaju katastrofalne poslodeice, a 2016. godine je američka Komisija za bezbednost proizvoda navela je da je da je život izgubilo najmanje šestoro dece, stare tri godine, kada je na njih pala jedna od Ikeinih komoda.

U beogradskom ogranku ove kompanije kažu za Blic da su „incidenti usled prevrtanja nameštaja ozbiljan bezbedonosni izazov za celu industriju nameštaja”.

  • Rešenje je pričvršćivanje komoda za zid, kako je navedeno u upustvu za sastavljanje i korišćenje ovog proizvoda. Bezbednost je naš apsolutan prioritet i stoga smo dodatno pokrenuli globalnu kampanju „Pričvrsti“ kojom želimo da utičemo na kupce da svoje komode pričvrste za zid ili ih odmah vrate u prodavnicu, navode iz kompanije Ikea.

Roditeljima sa malom decom se savetuje da je nestabilan nameštaj jedna od prvih stvari na koju treba da obrate pažnju. Problem je što neadekvatno pričvršćen nameštaj najčešće izaziva povrede glave, koje mogu biti fatalne. Teški plakari, police za knjige i komoda na kojoj stoji televozor naročito su rizični zbog toga što izazivaju radoznalost kod dece, pa sa njima treba biti posebno oprezan.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakSlobodan Morača: Najteže je menjati svest ljudi i iskoreniti loše navike
Sledeći članakLični podaci više neće biti roba: Šta je GDPR i zašto se odnosi na sve kompanije u regionu?