Kamere MUP-a će uskoro nadgledati tehnički pregled vozila

Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, sigurnosne kamere Ministarstva unutrašnjih poslova ubuduće će nadgledati tehničke preglede vozila zbog čestih zloupotreba

480
Kamere MUP-a će uskoro nadgledati tehnički pregled vozila
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tehnički neispravna vozila su ozbiljan bezbednosni problem. Međutim, više neće biti moguće da vozači čija su vozila neispravna dobiju uverenje da su im vozila tehnički ispravna, s obzirom na to da će u svim agencijama za tehnički pregled biti uveden video nadzor.

Osim što će sve agencije koje obavljaju tehnički pregled biti povezane sa policijom, i što će pripadnici MUP-a u svakom trenutku moći da prate događaje putem video nadzora, biće obavezno i fotografisanje automobila.

Kako objašnjavaju iz MUP-a, izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni nov sistem tehničkih pregleda. Razlog za to je što statistika pokazuje da u 11,5% saobraćajnih nesreća u kojima je neko izgubio život, vozila nisu bila ispravna.

  • Uvođenje video-nadzora na tehničke preglede za mene je vrlo bitno jer će se već jednom rešiti misterija da li je vozilo bilo na taheničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebalo da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju, a želi samo da uzme novac objašnjava Boris Borović iz tehničkog pregleda „Deset plus”.

U MUP-u smatraju da će uvođenjem video nadzora značajno biti smanjena mogućnost zloupotreba, a samim tim i bezbednost vozila i svih učesnika u saobraćaju biti značajno poboljšana.

Međutim, pravilo koje je izazvalo posebno nezadovoljstvo među vozačima je da će za vozila starija od 15 godina, tehnički pregled biti obavezan dva puta godišnje. Iako u MUP-u objašnjavaju da se izmene i dopune Zakona pre svega odnose na veću bezbednost, mnogi vlasnici vozila ovo posmatruju kao dodatne obaveze i troškove.

5/5 - (3 votes)
IZVORkurir.rs
Prethodni članakMilo Bošković: Ne postoji oblast u kojoj Leksikon bezbednosti nema upotrebnu vrednost
Sledeći članakZamka za provalnike: Kako najbolje pozicionirati sigurnosne kamere za kuću?