Kamere MUP-a će uskoro nadgledati tehnički pregled vozila

Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, sigurnosne kamere Ministarstva unutrašnjih poslova ubuduće će nadgledati tehničke preglede vozila zbog čestih zloupotreba

398
Kamere MUP-a će uskoro nadgledati tehnički pregled vozila

Tehnički neispravna vozila su ozbiljan bezbednosni problem. Međutim, više neće biti moguće da vozači čija su vozila neispravna dobiju uverenje da su im vozila tehnički ispravna, s obzirom na to da će u svim agencijama za tehnički pregled biti uveden video nadzor.

Osim što će sve agencije koje obavljaju tehnički pregled biti povezane sa policijom, i što će pripadnici MUP-a u svakom trenutku moći da prate događaje putem video nadzora, biće obavezno i fotografisanje automobila.

Kako objašnjavaju iz MUP-a, izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni nov sistem tehničkih pregleda. Razlog za to je što statistika pokazuje da u 11,5% saobraćajnih nesreća u kojima je neko izgubio život, vozila nisu bila ispravna.

  • Uvođenje video-nadzora na tehničke preglede za mene je vrlo bitno jer će se već jednom rešiti misterija da li je vozilo bilo na taheničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebalo da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju, a želi samo da uzme novac objašnjava Boris Borović iz tehničkog pregleda „Deset plus”.

U MUP-u smatraju da će uvođenjem video nadzora značajno biti smanjena mogućnost zloupotreba, a samim tim i bezbednost vozila i svih učesnika u saobraćaju biti značajno poboljšana.

Međutim, pravilo koje je izazvalo posebno nezadovoljstvo među vozačima je da će za vozila starija od 15 godina, tehnički pregled biti obavezan dva puta godišnje. Iako u MUP-u objašnjavaju da se izmene i dopune Zakona pre svega odnose na veću bezbednost, mnogi vlasnici vozila ovo posmatruju kao dodatne obaveze i troškove.

5/5 - (3 votes)