Više od polovine malih i srednjih preduzeća smatra da nije ugroženo nijednom bezbednosnom pretnjom

Kao vlasnik malog ili srednjeg preduzeća, uložili ste veliki deo svog vremena, novca i energije kako biste na najbolji način pokrenuli svoj posao. Međutim, koliko ste razmišljali o bezbednosti svoje firme i poslovanja? Da li zaista želite da rizikujete sve što ste uložili, zbog toga što niste razmišljali o osnovnim bezbednosnim merama?

127
Više od polovine malih i srednjih preduzeća smatra da nije ugroženo nijednom bezbednosnom pretnjom
- Sponzor članka -hikvision srbija

Korporativna bezbednost i u malim firmama mora zauzeti mesto koje zaslužuje, jer ne smete ignorisati mogućnost urgožavanja kako fizičke bezbednosti, tako i bezbednosti poverljivih poslovnih podataka.

Prema podacima portala smallbiztrends.com, sajber bezbednost malih i srednjih preduzeća je mnogo ugroženija nego što mislimo:

  • 43% sajber napada „gađa” upravo mala i srednja preduzeća
  • Samo 14% malih i srednjih preduzeća smatra da je spremno da efikasno odgovori na sajber napad
  • Čak 60% izlazi iz posla u roku od 6 meseci nakon sajber napada
  • 61% firmi najviše je zabrinuto za sigurnost podataka svojih kupaca
  • Iako su zabrnuti i ne osećaju se spremno za sajber napade, 51% firmi ne ulaže nikakva sredstva za ublažavanje rizika
  • Većina firmi koje ne ulažu nikakv budžet za ublažavanje rizika, ovo opravdava objašnjenjem da „Mi zapravo ne čuvamo nikakve poverljive podatke”

Nije mnogo bolja situacija ni kada je reč o fizičko-tehničkom obezbeđenju, za koje se često misli da je problem samo velikih korporacija. Malo preduzeće takođe mora imati bar osnovni plan zaštite objekta, imovine i svojih zaposlenih.

Vlasnici malih i srednjih preduzeća bi, takođe, posebnu pažnju trebalo da posvete unutrašnjim pretnjama kao što su nezadovoljni radnici i korporativni kriminal, moraju imati kvalitetno razvijenu bezbednosnu strategiju koja uključuje edukaciju zaposlenih, a neophodna je i kontrola pristupa koja omogućava nadgledanje kretanja i evidenciju radnog vremena, ali i sprečava pristup neovlašćenim osobama.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPogledajte kako na internetu ostavljate lične podatke, a da toga niste ni svesni
Sledeći članakUkoliko nemate akt o proceni rizika, kazne mogu biti do pola miliona dinara