3 razloga zbog kojih je fizičko obezbeđenje za poslovanje značajno koliko i sajber bezbednost

Danas se na radnim mestima sve veći naglasak opravdano stavlja na sajber bezbednost. Istovremeno, kompanije traže načine da smanje troškove i postanu efikasnije. Kao rezultat ova dva trenda, fizičko obezbeđenje se sve češće stavlja u drugi plan ili u potpunosti zanemaruje

711
3 razloga zbog kojih je fizičko obezbeđenje za poslovanje značajno koliko i sajber bezbednost
- Sponzor članka -hikvision srbija

Iako je sajber bezbednost od suštinske važnosti u modernom poslovnom svetu, realnost je da kompanije sve češće ne shvataju značaj ili ignorišu fizičku bezbednost.

Nedavno se hotel „Mandelej Bej” u Las Vegasu nakon kriminalnog čina u kojem je ubijeno 59, a više od 500 posetilaca muzičkog festivala ranjeno, suočio sa mnoštvom tužbi i dokaza da ovaj luksuzni hotel nije preduzeo odgovarajuće mere kako bi zaštitio svoje goste i posetioce koncerta.

Istina je da ni savršena sajber bezbednost neće sprečiti napadača da otvori oružanu vatru na nedužne posetioce, zaposlene i goste određenog objekta. Međutim, sprovođenje preventivnih mera fizičkog i tehničkog obezbeđenja pomoći će u prepoznavanju čak i prvih znakova pretnji.

Jednostavno rečeno, svaka kompanija se u nekom trenutku može susreti sa nelegalnom upotrebom vatrenog oružja, sa fizičkim incidentom ili nekom drugom vrstom nasilja na radnom mestu. Zbog ovoga je pitanje fizičke bezbednosti jedan od prioriteta za budućnost vašeg poslovanja i uspešnost vaše kompanije.

Predstavljamo vam 3 razloga zbog kojih se, ukoliko već niste, morate fokusirati na unapređenje fizičkog obezbeđenja svoje kompanije:

  • PREVENCIJA GUBITAKA

Fizičko obezbeđenje ne može doneti konkretnu dobit, ali nedostatak odgovarajućih mera fizičke bezbednosti može biti katastrofalan po kompaniju. Na primer, nasilje na radnom mestu se najčešće dešava u loše organizovanim preduzećima, u slučajevima nezainteresovanosti menadžmenta, kao i u organizacijama gde nema adekvatnog obezbeđenja. Iako u Srbiji nema preciznih informacija o broju zaposlenih koji su izloženi nekoj vrsti mobinga, zna se da je broj onih koji se obraćaju nadležnim institucijama veoma visok i meri se hiljadama.

  • IZGRADNJA DOBRE REPUTACIJE

Značajan problem sa kojim se suočavaju kompanije nakon nasilnog incidenta je loš uticaj na njihovu reputaciju. Čuvena rečenica nas uvek iznova podseti na lako gubljenje reputacije: „Potrebno je 20 godina da se dobra reputacija izgradi, a samo 5 minuta da se uništi”. Ovo je posebno značajno nakon incidenata koji se tiču nasilja na radnom mestu, koje se dogodilo zbog loših ili neposetojećih mera obezbeđenja. Nedovoljna briga o zaposlenima i klijentima se kao bumerang može vratiti u vidu negativnog mišljenja javnog mnjenja. Vraćanje poverenja javnosti je najčešće dug i mukotrpan proces.

  • ZAŠTITA IMOVINE I ELEKTRONSKIH UREĐAJA

Danas, u digitalnom dobu, kada pomislimo na krađu ličnih ili finansijskih podataka, odmah pretpostavimo da je to rezultat loše sajber bezbednosti. Međutim, ovo nije uvek slučaj. Fizičko obezbeđenje može biti podjednako važno za zaštitu IT infrastrukture, računara sa poverljivim podacima i druge vredne opreme. Zaista, laptopovi i USB fleš memorije postaju sve češće meta krađe onima koji žele da pristupe poverljivim podacima. Na primer, kompanija Coca Cola se 2014. godine suočila sa krađom podataka 74.000 ljudi, nakon krađe nekoliko poslovnih računara – bez hakerskog napada.

Unapređenje mera fizičkog obezbeđenja upotrebom kvalitetne kontrole pristupa, kamera za video nadzor i povećanjem broja službenika obezbeđenja neće samo sprečiti incidente na radnom mestu, već će ublažiti rizik od krađa, gubitaka podataka i osujetiće lopove.

Kompanije koje žele da povećaju efikasnost, ne bi smele da biraju između fizičke i sajber bezbednosti. Oba oblika zaštite su od vitalnog značaja za uspešno funkcionisanje kompanije, finansijsku stabilnost i dobru reputaciju. U idealnom slučaju fizička i sajber bezbednosti se dopunjuju i zajedno obezbeđuju potpunu zaštitu poslovanja.

5/5 - (8 votes)
IZVORlinkedin.com
Prethodni članakCarinski „Veliki brat”: Komandni centar u realnom vremenu prati rad na terenu
Sledeći članakOvako su Englezi uklonili navijačko-kriminane grupe sa stadiona: Da li može i Srbija?