Loše mere bezbednosti radnici plaćaju životom

Najčešći uzrok nesreća na radu je što se poslodavci, ali i zaposleni, često ne pridržavaju definisanih mera bezbednosti. Obeshrabruje podatak da se samo u Srbiji svake godine na radnom mestu povredi oko 20.000 radnika!

261
Loše mere bezbednosti radnici plaćaju životom
- Sponzor članka -hikvision srbija

Iz tog razloga, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preporučilo je poslodavcima da tokom niskih temperatura organizuju rad na otvorenom na način da se izbegnu teški fizički poslovi, kako bi se sprečile neželjene posledice i sačuvalo zdravlje radnika.

Poslodavac ne može uticati na spoljašnje faktore kao što su temperatura i vlažnost vazduha, ali primenom adekvatnih mera bezbednosti na radu rizik se svodi na najmanju moguću meru.

Svi poslodavci dužni su da implementiraju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu tj. da obezbede zaposlenom radno mesto i radno okruženje u kojem su sprovedene sve mere i aktivnosti bezbednosti.

Kada se zaposlenima obezbedi adekvatna obuka, i pruže im se jasna uputstva, informacije i saveti, dobici su višestruki:

  • Smanjuju se povrede i bolesti, ali i odusustva sa radnog mesta;
  • Redukuju se finansijski troškovi koji su u vezi sa nesrećama na radu;
  • Razvija se pozitivna atmosfera zdravlja i sigurnosti, zbog čega su i zaposleni motivisaniji za rad.

Preventivne mere su veoma raznolike, od organizacionih, tehničkih sve do tehnoloških i zdravstvenih. Praksa bi trebalo da podrazumeva čestu zamenu zaposlenih u obavljanju poslova, česte pauze i naravno, odgovarajuće obezbeđivanje prostora.

Inspektorat za rad deluje preventivno i savetodavno naročito kod poslodavaca podizanjem svesti o značaju primena mera bezbednosti na radu.

5/5 - (6 votes)
Prethodni članakRazmišljate da angažujete firmu za fizičko obezbeđenje? Ovo je 5 razloga zbog kojih to treba i da uradite
Sledeći članakKako je govor tela odao lopove u kazinu?