Implementacija strategije zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama

Vanredne situacije prouzrokovane prirodnim ili antropogenim okolnostima svakodnevno odnose mnogo ljudskih života, degradiraju životnu sredinu, prouzrokuju materijalne štete. Te je stoga implementacija strategije zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama od krucijalnog značaja

421
Implementacija strategije zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama
- Sponzor članka -hikvision srbija

Primarna svrha stretegije je zaštita zdravlja, života, imovine ljudi, životne sredine i kulturnog nasleđa.

Zakonom je propisana i uređena hronologija u vezi sa vanrednim situacijama. Normativa obuhvata širok spektar aktivnosti, od proglašavanja vanrednog stanja, zaštite i spasavanja ljudi i njihove imovine, prava i obaveza koje tokom vanrednog stanja odstupaju od Ustavom zajemčenih, sve do prestanka vanrednog stanja.

Uvođenje univezalnog sistema “Broj 112 za hitne slučajeve” će obezbediti efikasnu reakciju u slučaju vanrednih situacija. Novoformirani sistem koristi savremene platforme i informacione sisteme u saglasnosti sa standardima i principima Evropske Unije.

Smanjenje rizika od katastrofe zahteva jaku institucionalnu podršku i informisanost civilnog stanovništva o identifikovanim izazovima, rizicima i pretnjama u domenu vanrednih situacija.

Posebna pažnja se posevećuje obuci profesionalnih kadrova u specijalnizovanim nacionalnim i regionalnim trening centrima čime se stiču dozvole i sertifikati za reagovanje u vanrednim situacijama. Pripremljenost na katastrofe obuhvata razne aktivnosti, kao što je izrada planova za reagovanje, sklapanje “stand-by” ugovora, priprema cirkularnih saopštenja.

Kontrolu implemetacije strategije zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama sprovodi Republički štab za vanredne situacije.

Kao glavni nedostaci u našem sistemu zaštite i spasavanja navode se:

  • institucionalno-organizacioni problemi
  • nedostupnost specijalizovanih katastara
  • nepostojanje sveobuhvatnih mapa rizika
  • neravnomerna raspodela kapaciteta na čitavoj teritoriji države
  • nedovoljna saradnja sa privatnim sektorom
  • nerazvijena kultura prevencije

Čitava implementacija se može uspešno rezimirati rečenicom iz Hjogo okvira za delovanje:  “U momentu katastrofe moguće je znatno smanjiti posledice ako su nadležni organi, pojedinci i zajednica pripremljeni, potkovani znanjem i opremeljeni adekvatnim kapacitetima za efikasno upravljanje katastrofama”.

5/5 - (7 votes)
Prethodni članakNe osećate se dovoljno bezbedno? Ovo je 5 najboljih načina da osigurate svoju imovinu
Sledeći članakLetite često? OBRATITE PAŽNJU: Ovo su naj(ne)bezbednije aviokompanije na svetu