STRATEGIJA POLICIJE U ZAJEDNICI – Važan korelat ka nacionalnoj bezbednosti

Strategija policije u zajednici je prvi strategijsko-doktrinarni dokument koji u Republici Srbiji reguliše ovu oblast. Daje smernice i zadatke u cilju postizanja bezbednosti na nacionalnom nivou, kroz angažovanje čitave zajednice

391
STRATEGIJA POLICIJE U ZAJEDNICI, važan korelat ka nacionalnoj bezbednosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

Strategije ovakvog tipa predstavljaju deo transformacije policijskog sistema Srbije koje teže identifikaciji sa evropskim vrednostima, inicirajući reforme u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Poglavlje 24 pod nazivom Pravda, sloboda i bezbednost zahteva regulisanje pitanja ljudskih prava i sloboda, emigracija, imigracija, borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima. Očekivanja se fokusiraju na više preventivnih obuka u oblasti policijskih poslova.

Rad policije u zajednici se klasifikuje kao jedan timski rad, gde svi teže jednom istom opšte društvenom cilju, obezbeđivanju javnog reda, mira i bezbednosti. Ovo je pristup gde policijski službenici, kao kvalifikovana lica, i građani, kao oni kojima je potrebno takvo stanje, zajedno rešavaju poslove iz delokruga nadležnosti MUP-a.

Strategija policije u zajednici mora biti u saglasnosti sa hijerarhijski višim normativama. Najpre govorimo o usaglašenosti sa Ustavom Republike Srbije (Službeni glasnik RS, br. 98/2006), zatim o poštovanju Zakona o državnoj upravi i naravno Kodeksa policijske etike, koji konciznije reguliše ovlašćenja u oblasti policijskih poslova.

Pored nacionalnih zakonskih regulatora, strategija policije u zajednici mora biti usklađena i sa međunarodnim propisima i ugovorima. Naročito značajna podrška u ovoj oblasti stiže od OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) koji svojim misijama i akcija u Srbiji potpomaže ispravnoj implementaciji u ovoj sferi delovanja.

Za uspeh jednog ovakvog posla važna je primena na svim organizacionim nivoima u Republici Srbiji. U skoro 100 opština širom naše zemlje postoje saveti za bezbednost koji su itekako značajni u podizanju svesti građana o značaju ove oblasti. Apropo toga, u Beogradu je 10. novembra 2015. godine održana konferencija saveta bezbednosti uz podršku OEBS-a. Na panelu je učestvovalo čak 169 gradova i opština, što pokazuje interesovanje za uspeh u ovoj sferi.

Iako u okviru strategije imamo širok spektar poslova u raznim sferama jasno je da neki od njih predstavljaju prioritet u rešavanju. U tom kontekstu govorimo o, recimo, nasilju nad ženama, vršnjačkom nasilju ili pak nekom vidu diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina. Mnogobrojne edukativne i praktične aktivnosti podstiču iskorenjavanje nabrojanog.

Nacionalni ali i međunarodni predstavnici se apsolutno slažu u jednoj činjenici a to je bezbednost i sigurnost građana su na prvom mestu. Infrastukturni i finansijski problemi su svakako kategorije koje sputavaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u besprekornom ostvarenju fraze policija kao servis građana.

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakZbog primanja mita uhapšeno 14 policijskih službenika
Sledeći članakZaštita informacija i podataka u obaveštajno-bezbednosnim strukturama