UZBUNA U NEMAČKOJ: U TOKU JE NEZAPAMĆENI HAKERSKI UDAR NA KLJUČNE INSTITUCIJE ‘Ovo je bez presedana, nikada nismo videli nešto ovolikih razmera’

Kako prenosi Jutarni list nemačke vlasti su u četvrtak otkrile da su na udaru hakerskog napada bez presedana koji i dalje traje na njena ministarstva, a izvor napada nalazi se u Rusiji, javljaju mediji

318
uzbuna-u-nemackoj-u-toku-je-nezapamceni-hakerski-udar-na-kljucne-institucije-ovo-je-bez-presedana-nikada-nismo-videli-nesto-ovolikih-razmera
- Sponzor članka -hikvision srbija

Radi se o „tehnički ambicioznom napadu koji je dugo pripreman“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere. „Taj ozbiljan događaj potvrđuje ono što već znamo: razni faktori iz različitih razloga prete informatičkoj bezebednosti zemlje“, dodao je.

„To je pravi sajber napad na deo vlade. Taj napad i dalje traje“, rekao je zastupnik konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU) Armin Schuster nakon hitnog sastanka saveta za kontrolu tajnih službi u Bundestagu.

Vlasti su dodale da je napad „pod kontrolom i izolovan“.

Poslanici Bundestaga i vlada ne žele izneti pojedinosti kako ne bi kompromitovali napore tajnih službi u pronalaženju hakerskih tragova.

„Danas ne možemo proceniti obim štete, to bi bilo prerano“, dodao je Schuster.

Tu aferu je u sredu otkrilo nekoliko medija. Nemačka novinska agencija DPA je navela da je napad organizovala grupa ruskih hakera „Snake“.

Grupa je poznata i pod imenima „Turla“ i „Uruburos“ i smatra se da su hakovali sisteme ministarstava obrane i inostranih poslova tokom najmanje godinu dana.

Nemačke obaveštajne službe su otkrile napad još u decembru, ali su odlučile da ništa ne objave kako bi identifikovale izvršitelje, a tu strategiju danas mnogi kritikuju.

Nemački obaveštajci su posumnjali da su u pitanju hakerski napadi koji mogu uticati na ishod parlamentarnih izbora 24. septembra.

Oni su više puta optužili ruske tajne službe da izvode međunarodne hakerske napade sa svrhom špijuniranja i sabotiranja, naročito 2015. na Bundestag, što je Moskva demantovala.

5/5 - (1 vote)
IZVORjutarnji.hr
Prethodni članakZaštita informacija i podataka u obaveštajno-bezbednosnim strukturama
Sledeći članakVeštačka inteligencija kao jasna opasnost