Nezapamćene poplave u Hrvatskoj! Ceo region u pripravnosti

Naglo topljenje snega imalo je za posledicu izlivanje reka i aktiviranje klizišta, a trenutno su najugroženiji delovi Republike Hrvatske kao i Federacije Bosne i Hercegovine, dok je Srbija je u stanju pripravnosti.

240
Nezapamćene poplave u Hrvatskoj! Ceo region u pripravnosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Hrvatskoj je u nedelju proglašeno vanredno stanje nakon što je reka Sava dostigla istorijski nivo vodostaja. Na snazi su vanredne mere zbog poplava u Kosinjskoj dolini, kao i Kostajnici i na području Jasenovca, a reke prete da se izliju i u drugim delovima Hrvatske.

Pored Jasenovca, gde je zabeležen rekordan vodostaj reke Save, najugroženiji su i stanovnici Hrvatske Kostajnice koji se bore sa nabujalom Unom, koja od subote neprestano raste. Usled poplava, aktivirala su se klizišta zbog kojih je u tom mestu došlo do velikog odrona tla, pa su brojne kuće uništene do temelja.

Hrvatski mediji juče su objavili da se očekuje i porast Odre i Kupe, te da bi se mogao ponoviti scenario iz 2014. godine. Na terenu su raspoloživi kapaciteti Oružanih snaga Republike Hrvatske ali i volonteri Crvenog krsta, koji vode računa o ugroženom stanovništvu a pomažu i građani, prenose hrvatski mediji.

Stanovnici Kosinjske doline potpuno su odsečeni zbog izlivanja reke Like, svi putevi su poplavljeni i do njih je moguće doći jedino čamcima. Pripadnici Civilne zaštite Republike Hrvatske pomažu stanovništvu ovog ugroženog područja da prebrode ovu prirodnu katastrofu.

Trenutno su najugroženija područja Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, prenose hrvatski mediji.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, na poplavljenim područjima Odžačke i Srednje Posavine proglašen je početak vanredne odbrane od poplava a pojedine vikendice uz Unu u Kostajnici, potpuno su poplavljene. Vanredne mere zaštite od poplava na snazi su i u Kozarskoj Dubici gde je došlo do odrona dela nasipa uz reku Moštanicu, na ušću u reku Unu, a više od stotinu domaćinstava je poplavljeno i u prijedorskim naseljima. Zbog topljenja snega, kritično i u Bihaću, prenose mediji.

Usled obilnih padavina u severnim i zapadnim delovima Republike Srpske, vodostaji su u porastu. Sve raspoložive ekipe su na terenu i saniraju štete uzrokovane poplavama.

U Srbiji je u porastu vodostaj Save kod Šapca gde su uvedene vanredne mere odbrane od poplava, a stručnjaci iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda procenjuju da bi redovna granica odbrane od poplava mogla biti probijena do petka, prenose mediji.

Vanredna odbrana od poplava jutros je uvedena i na Savi kod mesta Jamene i Klenka, saopštilo je JVP „Vode Vojvodine“, kao i na levom nasipu Save kod Sremske Mitrovice.

Na teritoriji grada Beograda, na dve lokacije je proglašena redovna odbrana od poplava, prenosi Blic, gde se kao pojačana mera opreza postavljaju džakovi sa peskom. Sektor za vanredne situacije kontinuirano prati dešavanja.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakOd terorističke OVK-a do vojske Kosova
Sledeći članakPočetak kraja? Novi izazovi za kompaniju Facebook na evropskom tlu