Pušten u rad pilot projekat AMSS i MUP RS na graničnom prelazu Batrovci

U prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Uprava granične policije u Beogradu, u prisustvu direktora policije Vladimira Rebića i predsednika AMSS Mirka Butulije, održan je sastanak na kome je prezentovan zajednički pilot projekat "Servis za građane – trenutno stanje na graničnim prelazima Republike Srbije"

515
Pušten u rad pilot projekat AMSS i MUP RS na graničnom prelazu Batrovci
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pilot projekat je za sada pušten u rad na graničnom prelazu Batrovci, a planirano je da do početka letnje turističke sezone budu uključena još tri najfrekventnija granična prelaza – Horgoš, Preševo i Gradina.

Ovaj projekat predstavlja uspostavljanje sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o protočnosti drumskog saobraćaja na graničnom prelazu, što je od posebnog značaja tokom turističkih sezona kada su gužve najveće.

Sistem se sastoji od video-kamera, čiji je signal dostupan javnosti putem Interneta, a koje prikazuju protočnost drumskog saobraćaja na graničnim prelazima, kako na ulazu, tako i na izlazu iz Republike Srbije.

Cilj projekta je da se građanima olakša kretanje preko graničnih prelaza, odnosno da se u periodu velikih gužvi, na najfrekventnijim graničnim prelazima može imati uvid u gustinu saobraćaja na prelazima. Na taj način građani dobijaju informaciju koja im je potrebna za planiranje putovanja i eventualno preusmerenje na alternativne granične prelaze.

Granični prelaz Batrovci jedan je od najopterećenijih prolaza, na kom putnici nekad čekaju i po više sati, rekao je Rebić i dodao da su zbog toga u saradnji sa AMSS napravili ovaj pilot projekat koji će omogućiti građanima da na jedan relativno jednostavan način dobiju informaciju o vremenu čekanja na graničnim prelazima i alternativnim putnim pravcima, gde bi mogli manje da čekaju i bolje planiraju svoje putovanje.

„AMSS u cilju povećanja mobilnosti drumskog saobraćaja u Republici Srbiji, realizovao je projekat u saradnji sa MUP RS i obezbedio video-kamere koje su postavljene na granični prelaz Batrovci, njihovu tehničku ispravnost, ostalu neophodnu mrežnu i serversku opremu kao i dostupnost signala kamere na svojoj zvaničnoj Internet stranici (www.amss.org.rs ). Usluga prikaza trenutnog stanja na graničnom prelazu Batrovci uskoro će biti dostupna i korisnicima AMSS aplikacije za mobilne uređaje, što će omogućiti brži pristup svim našim vozačima, dati im ključne podatke u planiranju puta i omogućiti im bezbednu vožnju“, istakao je Butulija i zahvalio se MUP RS na razumevanju i podršci u ovom projektu dodavši da AMSS preko svog sajta i putem Operativnog centra AMSS 1987 redovno izveštava građane o stanju na putevima.

„Neretko u jeku turističke sezone, putnici čekaju na ulaz ili izlaz iz Republike Srbije više sati. Zbog toga smo u saradnji sa AMSS-om uspostavili pilot projekat koji će građanima omogućiti da na relativno jednostavan način dobiju informacije o vremenu čekanja na graničnim prelazima i alternativnim putnim pravcima“, objasnio je Rebić.

Direktor je precizirao da je 75 graničnih prelaza u Republici Srbiji u 2016. godini prešlo oko 64 miliona putnika, a da je tokom prošle godine promet putnika povećan za 6,5 odsto. Prema njegovim rečima, Batrovci su jedan od najopterećenijih graničnih prelaza, preko koga je prošle godine prošlo oko 7.800.000 putnika, dva odsto više nego 2016. godine. Direktor Rebić se zahvalio AMSS na pomoći i podršci u realizaciji ovog projekta.

Predsednik AMSS Mirko Butulija istakao je da je video nadzor na graničnom prelazu Batrovci postavljen u cilju povećanja mobilnosti drumskog saobraćaja u Republici Srbiji. „Postavljene video kamere omogućiće vozačima da dobiju ključne podatke o stanju na graničnim prelazima, kako bi mogli da planiraju putovanje“, rekao je Butulija, koji se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi granične policije na saradnji u realizaciji ovog projekta.

Ukazavši da AMSS preko sajta i operativnog centra 1987 redovno izveštava vozače o stanju na putevima, uključujući i stanje na graničnim prelazima, Butulija je najavio da će u narednom periodu biti razvijena i aplikacija preko koje će vozači moći da se informišu o faktičkom stanju na graničnim prelazima.

Zajednička ideja AMSS i MUP RS je da ovaj sistem uspostavi i na ostalim graničnim prelazima Republike Srbije – Horgoš, Gradina, Preševo, sa mogućnošću proširenja broja lokacija u zavisnosti od potreba i zainteresovanosti javnosti. Ova ideja krunisala bi se Sporazumom o saradnji između AMSS i MUP RS, kojim bi se regulisala međusobna prava i obaveze.

Trenutno stanje na graničnim prelazima možete pratiti putem linka: https://kamere.amss.org.rs/

Rate this post
IZVORamss.org.rs
Prethodni članakOdržan Dahua Tehnology seminar
Sledeći članakKako izgleda poražavajući rezultat za Siriju kada o njoj brigu vode vodeće svetske države?