NOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple, Microsoft i Amazon!

Prema navodima američkog lista „Njujork tajms" Facebook je postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Apple i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost i pitanja čega se zapravo korisnici odriču kada koriste ovu društvenu mrežu.

272
NOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple, Microsoft i Amazon!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nakon nedavne afere koja je potresla kompaniju Facebook, a koja se tiče zloupotrebe ličnih podataka korisnika ove društvene mreže, još jedan skandal koji je dospeo u medije mogao bi da potvrdi ove sumnje.

Prema navodima američkog lista „Njujork tajms“ Facebook je postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija, koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Apple i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost i pitanja čega se zapravo korisnici odriču kada koriste ovu društvenu mrežu.

Facebook negira navode medija da je pružao informacije o svojim korisnicima i njihovim prijateljima trećim stranama, kao što su proizvođači telefona.

Iz kompanije Facebook napominju da nisu saglasani sa navodima lista da je softver, koji je ova kompanija razvila pre 10 godina, pomogao da uređaji kao što je ajfon dobiju pristup informacijama korisnika ove aplikacije.

Facebook je na optužbe odgovorio tekstom „Zašto se ne slažemo sa „Njujork tajmsom““. U tekstu se opravdava korišćenje softverskih alata nazvanih aplikacioni programski interfejs (API), za koje je, kako je navedeno, predviđeno da kreiraju „iskustva poput Facebooka“ na pametnim telefonima u vreme kada je korišćenje mobilnih aplikacija postalo uobičajeno.

Ime Arčibong iz Fejsbuka navela je na blogu da je kompanija zadržala čvrstu kontrolu nad tehnologijom, poznatom kao aplikacioni programski interfejs (API) i da nije upoznata ni sa kakvom zloupotrebom od strane firmi sa kojima je sarađivala.

„S obzirom da je ova vrsta programskog interfejsa omogućila drugim kompanijama da uspostavljaju tzv. Facebook iskustvo, mi smo ih čvrsto kontrolisali od samog starta“, navodi se u izveštaju. „Naši partneri potpisali su ugovore koji sprečavaju da se lični podaci korisnika aplikacije Facebook koriste za bilo koju drugu svrhu osim za njihovo ponovno usavršavanje na osnovu Facebook iskustva“.

„Partneri nisu mogli da integrišu Facebook-ove funkcije sa svojim uređajima bez dozvole korisnika. I naši partneri i inženjerski timovi su odobrili Facebook iskustva koja su ove kompanije izgradile.“

Međutim, „Njujork tajms“ tvrdi da je Fejsbuk dozvolio kompanijama da pristupe podacima prijatelja korisnika, bez njihovog izričitog pristanka.

Prema navodima lista, pojedini proizvođači uređaja mogli su da prikupe lične podatke prijtelja odnosno trećih lica, iako su oni imali utisak da su zabranili bilo kakvu podelu svojih podataka.

Iz kompanije Facebook poručuju da je to učinjeno samo u svrhu pružanja mobilnih usluga i dodaju da su okolnosti bile „veoma drugačije“ od onih vezanih za skandal povezan sa „Kembridž Analitikom“, u kojoj su lični podaci korisnika zloupotrebljeni.

Međutim, „Njujork tajms“ je izrazio zabrinutost da su informacije o korisnicima uključujući njihov emotivni status, religiju, politička opredeljenja i planirane događaje – podeljene sa drugim kompanijama.

Ovo je druga afera koja potresa popularnu društvenu mrežu, nakon što je objavljeno da je kompanija za prikupljanje podataka „Kembridž analitika“ koristila podatke više miliona korisnika Fejsbuka, zbog čega je direktor Fejsbuka Mark Zakerberg svedočio u američkom Kongresu i u Evropskom parlamentu.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakObeležen Svetski dan zaštite životne sredine
Sledeći članakPušten u rad video nadzor u Trebinju, policija nadgleda park i najprometnije ulice