Pušten u rad video nadzor u Trebinju, policija nadgleda park i najprometnije ulice

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, pustili su u rad sistem od 41 antivandal kamere, kojima su pokriveni gradski park i najprometnije ulice u gradu.

304
Pušten u rad video nadzor u Trebinju, policija nadgleda park i najprometnije ulice
- Sponzor članka -hikvision srbija

Od 41 kamere, 31 je postavljena u rekonstruisanom gradskom parku, dok ih je deset instalirano na ključnim raskrsnicama u užem centru grada. Kamere su visoke rezolucije, snimaju i po mraku, a policija će nadgledati ulice 24 časa dnevno.

Gradonačelnik Petrović je tom prilikom istakao da su zajedničkim snagama Gradska uprava, PU Trebinje i Javna ustanova „Ekologija i bezbednost“ napravili koncept kako pojačati bezbednost stanovnika ali i svih gostiju Trebinja.

„Prva faza projekta, koja je finansirana iz gradskog budžeta, koštala je oko 200.000 KM, dok će druge dve faze biti realizovane tokom 2018. i 2019. godine i u okviru njih biće postavljeno još 80 kamera“, istakao je Petrović.

Kamere će, dodao je Petrović, 24 časa snimati najprometnije ulice, škole, bolnocu, policiju, vrtiće i sve institucije. Kamere koje su postavljene toliko su precizne da se na njima prepoznaju registarske oznake, lica ljudi, pa čak i sitni detalji.

„Ovo je vrlo značajno jer će policijski službenici od sada imati uvid u sva zbivanja u užem gradskom jezgru i od 00.00 do 24.00 sata će pratiti situaciju, a samim tim će imati i mogućnost da brže reaguju“, pojasnio je Laketa.

Snimci se čuvaju 21 dan, a osim glavnog servera, situaciju će 24 časa pratiti i u ustanovi „Ekologija i bezbednost“.

Prethodno su direktor „Ekologija i bezbednost“ Stevan Bekan i načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, potpisali sporazum o korišćenju video nadzora, čime će nadležnosti nad ovim sistemom na ulicama grada u narednom periodu biti na pripadnicima policije.

Ovo je prvi ovakav projekat u Republici Srpskoj kojim će se vršiti nadzor gradskih ulicama 24 časa.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakNOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple, Microsoft i Amazon!
Sledeći članakKonferencija INFOTECH 2018