Firme koje zapošljavaju na crno biće javno istaknute

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će sve firme koje zapošljavaju radnike na crno ubuduće biti istaknute na sajtu Ministarstva za rad. To će, kaže ministar, biti svojevrstan "stub srama".

210
Firme koje zapošljavaju na crno biće javno istaknute
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević održao je sastanak sa inspektorima za rad Srbije i Beograda i poručio da prema radu na crno moraju imati nultu tolernaciju, kao i da budu brutalni prema onima koji krše zakon. Sastanak je održan povodom nedavne smrti radnika na gradilištu u Beogradu, koji nije bio prijavljen i koji je na crno radio devet godina.

Đorđević je ukazao da su, i nakon najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori zatekli pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine 55 neprijavljenih radnika.

„Kažnjavanje onih koji zapošljavaju radnike na crno nije samo u interesu pojedinca, Ministarstva, Vlade Srbije, već u interesu radnika i svih građana Srbije. Inspektori imaju punu podršku Ministarstva za svoj rad“, rekao je Đorđević.

Ministar je najavio da će biti razmotrene izmene Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon. Do tada će Ministarstvo na svom sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu – gde su vršene kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika.

„Neću dozvoliti da ljudi devet godina rade na crno i da njihov rad bude nebezbedan. Javnost će biti o tome informisana, a imena onih koji krše zakon biće objavljena na sajtu, koji je, po meni, stub srama“, istakao je Đorđević.

Đorđević je dodao da je zadovoljan dosadašnjim radom inspektora i da je u odnosu na prošlu godinu izvršeno 36 odsto kontrola više, te da je 25 odsto manje onih koji rade na crno.

Na gradilištima najviše radnika na crno

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović kaže da je, od 29 poginulih radnika ove godine, trideset odsto njih bilo neprijavljeno.

Takođe, Đurović je izneo podatak da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu otkrila 434 radnika na crno, a u julu 368.

On je naveo i da je Ministarstvo u martu pokrenulo projekat „Ne radu na crno“, tokom kojeg je do sada otkriveno 3.200 neprijavljenih radnika i 153 firme koje nisu registrovane.

Statistika pokazuje da se, u odnosu na prošlu godinu, broj „fantomskih firmi“ smanjio. Prošle godine bilo ih je čak 770.

Govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradilištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, Đurović je istakao da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinarotra na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

„Ako se dokaže da je neko od njih napravio propust, biće kažnjen, a kazna je 12 godina zatvora, dok je novčana kazna od 800.000 do dva miliona dinara“, navodi Đurović.

On ističe da Inspektorat za rad podnosi prekršajne prijave, ali sudovi odatle preduzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen. Ipak, direktor Inspektorata rada smatra da bi trebalo rigoroznije kažnjavati one koji krše Zakon o radu.

Za prvih šest meseci ove godine, od firmi koje krše Zakon o radu naplaćeno je nešto više od 116 miliona dinara. Analiza Inspektorata utvrdila je da je, prema broju podnetih prekršajnih prijava, moglo biti naplaćeno oko 1,9 milijardi dinara.

5/5 - (1 vote)
IZVORTANJUG
Prethodni članakPotpisan Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“
Sledeći članakIngram Micro postaje distributer Kaspersky Lab proizvoda u Jugoistočnoj Evropi