Aktuelno stanje i perspektive razvoja korporativne bezbednosti

6. Međunarodna konferencija SAMKB pod nazivom „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018“, održaće će se 11. oktobra 2018. godine u hotelu Holiday INN u Beogradu. O aktuelnom stanju, perspektivama razvoja korporativne bezbednosti i predstojećoj Konferenciji razgovarali smo sa prof. dr Draganom Trivanom, predsednikom Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti.

340
dr Dragan Trivan, predsednikom Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tradicionalno okupljanje struke menadžera korporativne bezbednosti predstavlja stručni skup sa međunarodnim učešćem menadžera korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemljama u regionu, sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse, kao i ukazivanja na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama.

Stručni skup sa međunarodnim učešćem menadžera korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemalja regiona tradicionalno se održava i ove godine. 6. Međunarodna konferencija SAMKB pod nazivom „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018“, održaće se 11. oktobra 2018. godine u hotelu Holiday INN u Beogradu.

O aktuelnom stanju, perspektivama razvoja korporativne bezbednosti kao i Konferenciji koja će se održati 11. oktobra 2018. godine zagovarali smo sa prof. dr Draganom Trivanom, predsednikom Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti.

Tema ovogodišnje Konferencije je „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018″. Kakvo je aktuelno stanje i perspektiva korporativne bezbednosti?

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) tradicionalno organizuje svoju godišnju konferenciju „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji“. Ova Konferencija prevazilazi okvire Srbije, s obzirom da uvek imamo učesnike i predavače iz čitavog regiona.

Ove godine, pored predavanja kolega iz javnog i privatnog sektora bezbednosti Republike Srbije, imaćemo priliku da čujemo zanimljiva iskustva i kolega iz Hrvatske, Slovenije i Rumunije, a pored pomenutih zemalja, imaćemo i učesnike iz Makedonije, Republike Srpske i BiH. Ove godine nas očekuju i prezentacije proizvođača security opreme i naprednih rešenja.

Šta je novina u odnosu na prošle godine i šta posetioci mogu da očekuju na ovogodišnjoj Konferenciji?

Ove godine poseban akcenat stavljamo na više nego aktuelnu Evropsku GDPR uredbu, sa posebnim osvrtom na korporativnu bezbednost i video nadzor.

Takođe, prezentovaćemo aktuelni nacrt Zakona o kritičnoj infrastrukturi, za koji očekujemo da naredne godine da stupi na snagu. Biće reči i o vanrednim situacijama, korporativnoj bezbednosti i velikim energetskim sistemima…

Koliko rad Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti SAMKB doprinosi razvoju korporativne bezbednosti?

Naša Asocijacija je dala ogroman doprinos razvoju i popularizaciji korporativne bezbednosti u Srbiji i regionu, a posebno na  podizanju bezbednosne svesti kod top menadžera i vlasnika kapitala. Za samo 6 godina uspeli smo da pozicioniramo profesiju menadžera bezbednosti u top menadžment, gde mu je i mesto.

U kojoj meri akademska zajednica utiče pozitivno na razvoj korporativne bezbednosti, izučavanjem ove oblasti?

Teorija ne može bez prakse i obrnuto. Kao Asocijacija, imamo dugogodišnju saradnju sa visokoškolskim ustanovama u zemlji i regionu, a takođe i Savet SAMKB čine ugledni profesori. Na ovoj Konferenciji, kao i svake godine, pored nagrada najboljem menadžeru korporativne bezbednosti i kompaniji, nagradu tradicionalno dodeljujemo i za najbolju knjigu iz oblasti korporativne bezbednosti, čime podržavamo i podstičemo razvoj i izučavanje ove oblasti u akademskim krugovima.

Da li je, i u kojoj meri korporativna bezbednost prihvaćena kao ekonomski faktor, odnosno kao nešto što utiče na profit i poslovanje kompanija?

Apsolutno. Svetska a i domaća praksa govore u prilog tome da se jedan euro uložen u korporativnu bezbednost vraća 7 puta. Samo bezbedne kompanije mogu da pariraju konkurenciji i da prežive na tržištu sa mnoštvom izazova i pretnji.

Kakav je uticaj normativne regulative na razvoj korporativne bezbednosti, s obzirom na to da se poslednjih godina primenjuju zakoni koji ranije nisu postojali?

Naša Asocijacija je aktivno učestvovala u radnoj grupi Ministarstva za izradu nacrta Zakona o kritičnoj infrastrukturi. Takođe, naši članovi su bili aktivno uključeni u donošenje svih novih regulativa koje se odnose direktno ili indirektno na korporativnu bezbednost.

Koliko događaji poput Konferencije utiču i doprinose razvoju korporativne bezbednosti?

Praksa je pokazala da konferencije, edukacije i stručna okupljanja koje SAMKB organizuje izuzetno doprinose razvoju korporativne bezbednosti kako kroz podizanje svesti, tako i kroz jačanje znanja menadžera bezbednosti. Posebno ističem benefit snažnog network-a koji smo tokom godina rada izgradili, a koji čine svi menadžeri bezbednosti u srpskim kompanijama koji danas sarađuju, razmenjuju znanja i informacije i zajednički koordiniraju svoje poslove.

Kakva su uporedna iskustva u razvoju korporativne bezbednosti?

Kolege iz Slovenije i Hrvatske su osnovali svoje Asocijacije pre nas, dok smo mi direktno inicirali i podržali formiranje ovakve strukovne asocijacije u Republici Makedoniji. Svi zajedno smo članovi krovne Asocijacije menadžera bezbednosti Jugoistočne Evrope SECSA, čiji smo i jedan od osnivača. Imamo odličnu saradnju sa svom strukovnim udruženjima iz regiona i predstavnici svih asocijacija će  učestvovati u radu naše konferencije.

Kakvu poruku želite da prenesete struci?

Pozivam sve kolege da se prijave za učešće na našoj godišnjoj Konferenciji „Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018“ 11. oktobara u Beogradu i da se na taj način upoznaju sa novinama i trendovima korporativne bezbednosti, ali i da upoznaju nove kolege i razmene svoja iskustva.

1.4/5 - (5 votes)
Prethodni članakUsvojen Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti
Sledeći članakPOČEO 112 EXPO 2018: 41. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu