Novi zakon zaštitara u Hrvatskoj

Na sastanku održanom povodom izrade novog zakona o privatnoj zaštiti, istaknuto je kako se ona iz uslužne delatnosti prebacuje u bezbednosnu te da se pred zaštitare postavljaju novi zahtevi, pa i proširenje ovlašćenja. Ova bi godina, po najavama, trebala biti godina velikih reformi u industriji privatne zaštite, ponajviše zbog predstojećeg donošenja novog Zakona o privatnoj zaštiti (ZOPZ).

729
novi-zakon-zastitara-u-hrvatskoj
- Sponzor članka -hikvision srbija

Inicijativa za donošenje Zakona o privatnoj zaštiti pokrenuta je u Ministarstvu unutrašnjih poslova radi poboljšanja primene fizičke i tehničke zaštite u praksi. Potreba za tim utvrđena je nadziranjem sprovođenja važećeg Zakona o privatnoj zaštiti koji sprovode inspekcijska tela Ministarstva, ukazivanjem od strane obveznika Zakona, odnosno poslodavaca, korisnika i sindikata, a s ciljem kvalitetnijeg normativnog uređenja i unapređenja sektora privatne zaštite.

Iako je ovo veoma rizičan i opasan posao, on je i dalje jedan od najlošije plaćenih poslova, zbog toga i nedostaje radna snaga. To dovodi do toga da se na te poslove zapošljava bilo ko samo da se popune radna mesta, a zaštitari bi morali znati barem jedan strani jezik, biti informatički pismeni, rekao je sekretar Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj delatnosti Nikola Sraka. Napomenuo je kako u MUP-u razmišljaju da se zaštitari koriste i za represiju i to je razlog zašto predlaže da se zaštitarska služba iz uslužne prevede u bezbednosnu da bi se mogla, prema potrebi koristiti, na primer na nekom javnom skupu.

Sandro Šegedin iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) takođe smatra kako je strateško usmerenje bezbednost i da se zaštita smatra važnom gospodarskom granom kao podrška policiji i drugim bezbednosnim službama. Zakon i dalje zaštitarstvo smatra preventivnom delatnošću i želi da je podigne na viši nivo. Razmatra se i specijalizacija zaštitara za situacije visokog i najvišeg rizika te da se podizanjem kvaliteta rada dobije i viša cena, kaže Šegedin.

Predsednik Ujedinjenih hrvatskih zaštitara Pave Kumarić, koji je u jednoj situaciji pri obavljanju zaštitarskog posla preživeo napad zahvaljujući balističkom prsluku, zauzeo se za to da se zakonski propiše kao obvezan za zaštitare. Upozorio je kako ih MUP uvozi iako ih proizvode i hrvatske firme.

Strategija nacionalne bezbednosti takođe predviđa uključivanje pravnih subjekata iz sektora privatne zaštite u sistem nacionalne bezbednosti, što je dodatni razlog da se privatna zaštita osavremeni i podigne kvalitet obavljanja zaštitarskih poslova, kao i činjenica da se povećava udeo privatne zaštite u bezbednosti  na važnim objektima s povećanim rizikom (kritična infrastruktura).

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakKako poboljšati rad službenika obezbeđenja u kontrolnoj sobi?
Sledeći članakReputacija kao bezbednosni rizik