Bolji dizajn kontrolne sobe u bliskoj budućnosti

Cilj svakog komandnog centra je da prati, procenjuje i reaguje na različite pretnje i incidente. Kako se tehnologije i trendovi razvijaju, tako se rade i strategije za postizanje tog cilja. Postoji nekoliko razmatranja koja se moraju napraviti prilikom dizajniranja kontrolne sobe budućnosti.

1013
Bolji dizajn kontrolne sobe u bliskoj budućnosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

1. PROSTOR

U mnogim kompanijama, kontrolna soba se nalazi u podrumu ili maloj prostoriji bez prozora. Dok su neke kompanije ograničene prostorom, mnogi smatraju da je lokacija kontrolne sobe nevažna. Ovo može biti velika greška prilikom projektovanja kontrolne sobe koja će služiti kompaniji sada i u budućnosti. Ključno je da ovaj prostor bude dovoljno veliki da sadrži važnu opremu koja omogućava operaterima da pregledaju relevantne ulazne podatke i donose odluke, ali je takođe neophodno da prostor bude skalabilan kako se potrebe menjaju, a tehnologija se razvija.

2. UDOBNOST

Prostor nije jedino što se razmatra kada se projektuje SOC(security operations center). U središtu uspeha bilo koje organizacije je sposobnost operatera da brzo i efikasno preuzmu informacije koje dolaze i deluju na te informacije kako bi identifikovali rizike i ublažili pretnje. Udobnost operatera, kao rezultat toga, treba da bude od centralnog značaja za dizajn kontrolne sobe, obazirući se na osvetljenje, komfor, buku okoline i temperaturu. Ako su operateri neudobno smešteni, u bolovima sa bolnim vratom zbog loših uglova gledanja ili u suviše toploj prostoriji bez odgovarajuće ventilacije, mogu propustiti kritične događaje ili hitne slučajeve. Njihovo rešavanje pre nego što postanu problematične je ključno u fazi projektovanja kontolne sobe.

3. TEHNOLOGIJA

Kada je u pitanju izgradnja SOC-a, postoji razlog zašto su dominantni video zidovi velikih razmera koji prikazuju određeni broj ulaznih podataka. Jedinstveni i integrisani vizuelni elementi su imperativ uspeha SOC-a ili kontrolne sobe, jer operateri i oni koji prvi reaguju zahtevaju najnovije i potpune informacije o dolaznim bezbednosnim događajima. Pored toga, tehnologija koja je potrebna da bi se višestruki tokovi podataka zajedno prikazali u jednom prozoru je važno razmatranje, a unajmljivanje integratora kontrolne sobe koje je specijalizovano za ovu tehnologiju može pojednostaviti proces i dati bolji rezultat.

4. KONVERGENCIJA PODATAKA

Komandni centri danas kombinuju brojne bezbednosne komponente, ali budući da krajnji korisnici zahtevaju naglasak na punom zaštitnom sistemu, objekti su fokusirani na dodatne delove, kao što su procena rizika i pretnji, putovanja zaposlenih i praćenje društvenih medija . Uključivanje podataka je takođe kritični element, a komandni centri moraju biti u stanju da prikupljaju bilo koji broj tačaka podataka za efikasno agregiranje podataka.

5. INOVACIJE

Termini kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje za inovativne kompanije postaju uobičajena pojava kada ulaze u novu granicu u načinu na koji se podaci prikupljaju i analiziraju kako bi dostavili informacije bezbednosnim operaterima. Kontrolna soba budućnosti donosi inovativni softver i sisteme u prvi plan, uzimajući u obzir postojeće senzore koji pružaju bogatstvo informacija i slojevitost dodatnog metoda kojim se razume šta se događa i donose odluke o zdravlju organizacije.

Preduzeća se oslanjaju na svoje SOC za poslovne operacije. U vanrednim situacijama, i kako rizici postaju sve teži, potrebna je potpuna slika stanja. Uzimajući u obzir prostor, komfor operatera, tehnologiju, konvergenciju podataka i buduće inovacije, menadžeri za bezbednost mogu postići uspeh u zaštiti svojih preduzeća.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakAžurirajte Google Chrome UKOLIKO NE ŽELITE DA BUDETE HAKOVANI
Sledeći članakUlaganje u bezbednost kompanije i edukacija zaposlenih