OPREZ: Drumski razbojnik na putu!

Turistička sezona je u punom jeku, a poslednjih nekoliko godina svaku letnju sezonu obeleži vest u medijima ili upozorenje turista o drumskim razbojnicima na putu. Ova pojava je poprimila prilično ozbiljne razmere i već godinama unazad je poznata na putevima u Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, ali i u Srbiji.

910
- Sponzor članka -hikvision srbija

Radijus kretanja drumskih prevaranata su uglavnom auto-putevi, najčešće se mogu videti u automobilima marke BMW i Mercedes, a po rečima policije u pitanju su uglavnom rumunski i bugarski razbojnici koji glume Turske državljanine.

Upozorenja poslednjih godina kruže i na turističkim grupama na društvenim mrežama, a dele ih putnici koji su žrtve ovih prevara ili koji su uspeli da „za dlaku“ izbegnu susret sa drumskim razbojnicima, koji po pravilu operišu tako što na prevaru uspeju da zaustave automobil, a onda putnike ili opljačkaju ili traže novac za pomoć nudeći navodne dragocenosti u razmenu, poput lažnog zlata i „skupocenog“ nakita po bagatelnoj ceni, za koji se kasnije ispostavi da je bižuterija.

Sve veći broj građana postaje žrtva drumskih razbojnika, a ako je suditi prema iskustvima koja su javno podeljena na društvenim mrežama i u medijima, najčešće su u pitanju rumunski i bugarski državljani.

Takođe ovakve situacije su česte i u Srbiji, a još jedna opasnost koja u jeku turističke sezone vreba na putevima, su takozvani lažni presretači. Proteklih godina odigralo se nekoliko incidenata sa lažnim presretačima, koji su čak koristili i lažne rotacije i značke, pa se povodom toga oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova sa jasnim savetima za sve vozače koji se nađu na meti ovih savremenih „drumskih razbojnika“. Oni su savetovali građane na šta da obrate pažnju kako ne bi bili prevareni. Istakli su da su saobraćajni policajci dužni da, prilikom obavljanja poslova kontrole i regulisanja saobraćaja na putevima, nose uniformu sa oznakama i pripadajućom opremom na propisan način. Ukoliko vozači posumnjaju da ih je zaustavio lažni presretač, najbolje je da pozovu dežurnu službu policije, da izdiktiraju registarski broj i pitaju da li to vozilo pripada MUP-u.

Drumski razbojnici često sa sobom nose ometače mobilnih telefona kako žrtva ne bi pozvala stručnu službu za pomoć. Dok naivni turisti koji se zaustave pokušavaju da pomognu i reše problem „nesrećnom putniku“, druga ekipa odlazi do vozila koje je turista ostavio i uzimaju mu torbicu, novčanik, telefon i sve što je ostavio nezaštićeno – zato budite oprezni na putovanju.

Imajte u vidu da ova pojava nije ni malo retka i daje posebno aktuelna u jeku turističke sezone, kada ima najviše stranaca u tranzitu. Ukoliko ne želite da postanete žrtva drumskih razbojnika, osnovni savet je da se zaustavljate na putu, osim u slučaju potrebe, da ne otvarate prozore pre nego što se uverite ko vas je i zbog čega zaustavio, da nikako ne dajete gotovinu nepoznatim osobama u zamenu za zlato ili neku drugu dragocenost, jer je ogromna šansa da ćete biti obmanjeni.

Ukoliko postoji potreba zaustavljajte se isključivo na osvetljenim deonicama puta, najbolje na pumpama, gde postoje kamere i dosta ljudi. Ukoliko neko pokušava da vas zaustavi tokom vožnje, nemojte to činiti, pogotovo ne u zaustavnoj traci, već pođite do prve pumpe ili restorana.

Ako naiđete na drumske prevarante na putu, pokušajte da zapamtite i zapišete što više detalja o njima, kao i o njihovom vozilu, model i boju automobila, tablice, kako biste o tome obavestili nadležne službe.

3.7/5 - (3 votes)
Prethodni članakFacebook mora „debelo“ da plati zbog kršenja privatnosti
Sledeći članakBezbednost u hotelu