HCZ osudio napad na zaštitare: Tražimo bolje uslove rada!

Povodom događaja koji je uznemirio hrvatsku javnost i region, oružani napad i teško ranjavanje zaštitara prilikom prevoza novca u Dubrovniku i Osijeku strukovna zaštitarska komora,Hrvatski ceh zaštitara, osudila je ovaj napad i uputila reči podrške ranjenim zaštitarima i njihovim porodicama.

212
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nažalost, u zadnje vreme sve su učestaliji i brutalniji incidenti i napadi na zaštitare. Zaštitari svoje poslove obavljaju uz posedovanje posebne licence za obavljanje poslova privatne zaštite i neophodno je brzo delovanje u svrhu daljeg sprečavanja incidenata.  Posledice koje ostavljaju incidenti i napadi po zaštitara, njegovu okolinu i celokupno društvo su višestruke i stoga je prevencija jedino rešenje.

HCZ stoga predlaže i javno podržava izmene u Krivičnom zakonu kojima bi se zaštitarima osigurao status službene osobe, s obzirom da obavljaju poslove neposredne zaštite osoba i imovine i imaju posebna ovlašćenja na osnovu licence izdate od strane državnih organa.

Neophodno je ozakonjenje javno-privatnog partnerstva, uspostava delotvornog sistema razmene informacija i prevencije u kojem zaštitari deluju uz punu primenu njihovih ovlašćenja u zaštiti osoba i imovine kao i aktivno uključenje sistema privatne zaštite u sistem bezbednosti države obzirom na važnost, opseg poslova kao i  prisutnost zaštitara u svakodnevnom i društvenom životu ali i njihovu ulogu u mogućem sprečavanju kaznenih dela.

Obzirom na to da zaštitari obavljaju visokorizične poslove koji spadaju u poslove sa posebnim uslovima rada, svi zaštitari prolaze kroz specijane obuke, periodične lekarske preglede i rade u smenama, plata zaštitara je 36.5% manja od prosečne plate u Republici Hrvatskoj. Nepovoljni uslovi rada i visok rizik koji nosi posao zaštitara doveli su do kontinuiranog odlaska zaštitara u druge zemlje EU i samim tim do smanjenja broja zaposlenih čak i do 4.1% u toku prošle godine. Poseban problem za RH uslovljen odlaskom zaštitara iz RH je sve veća potreba za privatnom zaštitom.

Zbog svega navedenog neophodno je promeniti percepciju poslova privatne zaštite, gledati na bezbednost kao na osnovu a ne kao na trošak i najvažnije vrednovati važnost svakog čoveka kao pojedinca i samim tim težiti ka poboljšanju uslova rada samih zaštitara.

Delovanje HCZ-a  je usmereno na kvalitetno zakonsko uređenje, finansijsko rasterećenje sektora, ostvarivanje benefita za zaštitare u penzionom sistemu, veću edukaciju i specijalizaciju, digitalizaciju i u celosti stvaranje jednog delotvornog sistema zaštite života pojedinca kao najveće vrednosti.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakAkt o bezbednosti IKT sistema kao uslov zaštite vitalnih sistema zemlje
Sledeći članakPOSTANITE SERTIFIKOVANI MENADŽER KORPORATIVNE BEZBEDNOSTI