EU predlaže pravila za regulisanje veštačke inteligencije

Evropska unija je iznela predloge za regulisanje veštačke inteligencije koji zahtevaju stroga pravila i zaštitne mere od rizika primene nove tehnologije!

109
EU ruels AI -Ursula fon der Lajen
- Sponzor članka -hikvision srbija

U toku jučerašnjeg dana objavljen je Izveštaj Evropske komisije o veštačkoj inteligenciji, koji predstavlja deo šire digitalne strategije, koji ima za cilj da EU zadrži preimućstvo postavljanjem novih  tehnoloških standarda.

Evropska komisija navodi da želi da razvije „pouzdan okvir za veštačku inteligenciju“. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložila je posle stupanja na funkciju, krajem 2019.godine, saradnicima rok od 100 dana da osmisle koordinirani pristup EU veštačkoj inteligenciji (AI). Potrebna su jasna pravila za rešavanje „visoko rizičnih sistema AI“ u zdravstvu, policiji i transportu, koji bi trebalo da budu „transparentni i da garantuju ljudski nadzor“ – ne samo mašinski, saopštila je EU.

Na isti način kao što proveravaju kozmetiku, automobile i igračke, vlasti bi trebalo da mogu da provere i potvrde podatke koje koriste algoritmi koji pokreću veštačku inteligenciju. Važno je koristiti nepristrasne podatke za obuku visokorizičnih sistema veštačke inteligencije, kako bi izbegli diskriminaciju, saopštila je komisija.

Lideri EU rekli su da takođe žele da otvore raspravu o tome u kojim slučajevima treba dozvoliti prepoznavanje lica u sistemima za daljinsko identifikovanje, a koji se koriste da bi se skeniranjem mase ljudi, našlo jedno lice i uporedilo s bazom podataka. To se inače smatra „najnametljivijim oblikom“ primene te tehnologije što je za sada i zabranjeno na prostoru EU, osim u posebnim slučajevima.

5/5 - (2 votes)
IZVORDanas
Prethodni članakFUTURISTIČKI KONCEPT: Da li nas čeka sve veća zavisnost od veštačke inteligencije?
Sledeći članakINFRACRVENE BARIJERE – ZAŠTITITE SE PAMETNO!