INFRACRVENE BARIJERE – ZAŠTITITE SE PAMETNO!

Infracrvene barijere su popularni protivprovalni uređaji koji imaju široku primenu za sigurnosnu zaštitu perimetara obejakata i zato se preporučuju prilikom odabira protivprovalnih tehničkih uređaja. Veoma su efikasne, neupadljive i povećavaju nivo zaštite datog objekta, područja.

581
INFRACRVENE BARIJERE – ZAŠTITITE SE PAMETNO!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Alarmni sistemi su neizostavna komponenta sistema tehničke zaštite, ćija je svrha  detektovanje neovlašćenog upada u štićeni prostor – poznatiji kao protivprovalni sigurnosni sistemi.

Štićeni prostor je onaj prostor koji je predmet zaštite   – komercijalni, industrijski, vojni, stambeni, koji se štiti od provale, imovisnke štete ili drugih štetnih posledica (po zdravlje, život, imovinu, poslovanje, životnu sredinu) nastalih neovlašćenim ulazom/upadom u predmetni objekat.

Infracrvene barijere su popularni protivprovalni uređaji koji imaju široku primenu za sigurnosnu zaštitu perimetara obejakata i zato se preporučuju prilikom odabira protivprovalnih tehničkih uređaja.

 

Šta su infracrvene barijere i kako rade?

Infracrvene barijere su veoma efikasne,  neupadljive i povećavaju nivo zaštite datog objekta, područja. IR usvojile su aktivnu infracrvenu tehnologiju (tzv. aktivni detektori) i vrše detekciju neovlašćenog ulaza NN lica emitovanjem infracrvenih snopova. Prilikom ulaza, snopovi se prekidaju i obaveštavaju korisnika. IR se razlikuju od PIR-a – Pasivnih infracrvenih detektora (Passive Infra Red ) koji ne emituju zrake već registruju izvor toplote (vozila, životinje, osobe) i mogu biti nepouzdani.

Infra barijere imaju  brojne diferencijalne prednosti: otporni su na vremenske i temperaturne poromene, ne reaguju na kućne ljubimce i što je najvažnije imaju izuzetno nisku stopu aktivacije lažnog alarmiranja – imaju preciznu oblast detekcije, te su zbog toga veoma pogodni za otvorene prostore i izvan zaštićenog područja. Ovi sistemi su dizajnirani i da prate perimetar, prilazne puteve, neograđene oblasti, bazene….

Dve suštinske komponente uređaja su prijemnik i predajnik, koji su postavljeni suprotno jedan drugom, kako bi infracrveni zraci mogli da se emituju. U predajniku se nalazi ćelija koja proizvodi snop infracrvene svetlosti ka predajniku, apsolutno nevidljiv golim okom, tako da potencijalni provalnik ne zna da može biti vrlo lako uhvaćen. Predajnik emituje od 2 do 4 infracrvena zraka, a kada se zrak prekine upadom, alarm se aktivira.  Prilikom postavljanja, barijere pokrivaju  razdaljinu od 30 do 300 metara, koriste žično povezivanje i napajanje.

Mogu se upotrebiti i kao mera “roditeljske“ zaštite  – monitarnje IR sistema u onim delovima dvorišta koja su udaljena, oko bazena, fontana, stepeništa,  kako bi se pravovremeno reagovalo.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakEU predlaže pravila za regulisanje veštačke inteligencije
Sledeći članakDetektujte obmanu – koji su to pokazatelji laži?