TRANSFORMACIJA POSLOVANJA U 5 KORAKA: Evo kako da upravljate biznisom za vreme COVID-19!

Preduzeća se polako prilagođavaju modelu socijalane distance, drugačijim načinom poslovanja, sve intenzivnijeg i učestalijeg korišćenja tehnologije, što se može očekivati i nakon završetka zdravstvene krize. U prilog tome navešćemo 5 krucijalnih saveta koji u kriznim momentima daju plodonosne rezultate!

337
TRANSFORMACIJA POSLOVANJA U 5 KORAKA: Evo kako da upravljate biznisom za vreme COVID-19!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Budući da smo prinuđeni na drastične promene, potrebno je da sve aktivnosti budu usmerene u cilju jačanja sopstvenih kapaciteta, što se i nameće kao neophodnost ukoliko želimo da iz krize COVID -19 izađemo jači. U vezi sa tim, akcenat je na zaštiti vitalnih vrednosti.

Bezobzira da li su brojna preduzeća prestala ili nastavila sa poslovanjem, posledice su neminovne za sve, u ovom ili onom obliku. Međutim, ipak ne treba očajavati jer postoje rešenja koja se mogu primeniti u cilju pripreme za dalji tok odvijanja situacije –  nastavak poslovanja, sopstvene zaštite, zaštite zaposlenih i saradnika, kupaca i uopšte čitave zajednice tokom vanrednog stanja COVID-19. Preduzeća se polako prilagođavaju modelu socijalane distance, drugačijim načinom poslovanja, sve intenzivnijeg i učestalijeg  korišćenja tehnologije, što se može očekivati i nakon završetka zdravstvene krize. U prilog tome navešćemo 5 krucijalnih saveta koji u kriznim momentima daju plodonosne rezultate!

 

  1. Zaštita lica

Osnovni i najvažniji korak je zaštita zaposlenih, partnera, kupaca ili trećih lica. Naime, preduzeća čija je delatnost od izuzetnog značaja za egzistenciju i funkcionisanje društva – trgovinski lanci prehrane, apoteke, moraju ostati otvoreni, pri čemu su zaposleni velika briga jer su na prvoj liniji udara koronavirusa. Ključni problem je i u pronalaženju “radne snage“, kako bi se poslovanje i pružanje usluga nastavilo u kontinuitetu.

Da bi se negativan scenarij sprečio, kompanije bi trebale da preduzmu sve neophodne mere kako bi pomogle u smanjenju anksioznosti i stresa zaposlenih, kroz savetovanja, davanje smernica,  obezbeđenja zaštitne opreme i dovoljnog broja ljudstva, transparentnost u pogledu aktivnosti  koje se preduzimaju, a sve u cilju  zaštite na radu i ostvarivanja kontinuiteta poslovanja.

 

  1. Zaštita imovine

Za preduzeća koja su privremeno prestala sa radom, bezbednost je glavni problem, jer su ista izložena riziku od obijanja, krađa, nanošenja imovinske štete i ugrožavanje kontinuiteta poslovanja. Zbog toga je važno da postoji instaliran sistem tehničke zaštite – video nadzor i antivandal sistemi koji će vlasnicima ili odgovornim licima omogućiti virtuelne obilaske i nadgledanje objekata kako bi se prostorije “držale na oku” bezobzira na lokacijsku udaljenost ili na lokacijsku disperziju objekata.

 

  1. Upravljanje vanrednim situacijama

Iako je zaštita lica i imovine od ključnog značaja, ako ne postoji adekvatno definisana politika poslovanja u pogledu režima rada, definisana uputstva, delegirane odgovornosti, planovi i (re)organizacija prilagođena novonastaloj vanrednoj situaciji, onda ni ljudstvo, ni fizičko ni tehničko obezbeđenje, ne može doprineti u velikoj meri pomaku, bez dobro osmišljene strategije. Ključ je u adekvatnoj organizaciji i pripremljenosti za neočekivana dešavanja poput COVID-19.

Kompanije velike i srednje veličine treba da aktiviraju sve delove poslovanja prilikom definisanja politike upravljanja vanrednim situacijama,  od ljudskih resursa preko marketinga pa do lanca snabdevanja i logistike  kako bi se pokrile kritične tačke: komunikacije sa osobljem, dobavljačima i kupcima, mere zaštite, bezbednosti i zdravlja, korišćenje tehnologije u slučaju zatvaranja ili rada od kuće.

 

  1. Održavanje komunikacije

Bilo da se biznis nastavlja ili je u stand by režimu, izuzetno je važno da postoji plan održavanja komunikacije kako interne tako i eksterne. Bezobzira na veličinu organizacije, održavanje komunikacije mora biti u fokusu.  U većini slučajeva, pozivanje zaposlenih ili slanje tekstualnih poruka pojedinačno jednostavno nije ni praktično ni izvodljivo. Ovakva vanredna situacija zahteva  alate za masovnu komunikaciju koji omogućavaju simultano slanje poruka, obaveštenja, multitasking, zakazivanje sastanaka,  izveštavanje o rezultatima posla, cirkularno puštanje planova za reorganizaciju u hitnim slučajevima, pružanje informacija od značaja. Zaposleni su aktivno uključeni u elektronsku komunikaciju koja mora biti interaktivna! To dalje povlači da zaposleni treba da dobiju plan i uputstva za rad na daljinu,  tako da posao ne mora da stane zato što je lokacija udaljena ili objekat zatvoren. Ako priroda posla nalaže da se može raditi od kuće, onda se radi od kuće, s tim što zaposleni moraju imati odgovarajuće uslove i  biti obezbeđeni adekvatnom opremom i uređajima: internet mreža, laptop, telefon i drugo, kako bi se nesmetano odvijale elektornske konferncije između zaposlenih, klijenata i partnera.  Komunikacija ne sme da stane!

 

  1. Spremnost na angažovanje eksternih subjekata

Preduzeća koja su ranjiva i nepripremljena na krizne situacije i nemaju interne resurse i rešenja za nastavak poslovanja, moraju biti spremna na korišćenje resursa trećih strana i konusltanata koji su od velike pomoći u upravljanju vanrednim situacijama. Na taj način preduzeće nastavlja sa funkcionisanjem ili definiše  strategiju koja se odnosi na ex post period koronavriusa.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakUgrožena privatnost građana u Podgorici – procurele informacije zaraženih virusom COVID-19!
Sledeći članak5 ZAMKI SOCIJALNOG INŽENJERINGA : Koliko je bezbedan Vaš sajber prostor?