15 RAZLIČITIH UPOTREBA TERMALNIH KAMERA!

Imajući u vidu medijski prostor koji termalne kamere dobijaju, plasiranje inovacija i informacija o njihovim mogućnostima, naizgled pomislimo da znamo sve i da više nema dalje, da su se sve ideje istrošile i da je to to. Dalju nit povlači pitanje....Šta dalje možemo činiti sa kamerama i u koje ih svrhe sve možemo upotrebiti?

823
15RAZLIČITIH UPOTREBA TERMALNIH KAMERA
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tehnologija nam još uvek ne dopušta da gledamo kroz zidove, no, imajući u vidu impresivne mogućnosti koje nudi, poput infracrvene tehnologije i na njima bazirane brojne uređaje, pa tako i  termalne kamere, najverovatnije da nismo daleko ni od te mogućnosti, koja nas vrlo verovatno čeka u skorijoj  budućnosti.

Slike sa termalnih kamera postaju svakodnevnica, a svakodnevno je i medijski propraćena njihova upotreba, i to sa glavnim razlogom ….njihova mogućnost je impresivna. Imajući u vidu medijski prostor koji termalne kamere dobijaju, plasiranje inovacija i informacija o njihovim mogućnostima, naizgled pomislimo da znamo sve i da više nema dalje, da su se sve ideje istrošile i da je to to.

Dalju nit povlači pitanje….Šta dalje možemo činiti sa kamerama i u koje ih svrhe sve možemo upotrebiti? Upravo to pitanje dovelo nas je do 65 različitih upotreba T.K. a mi ćemo za sada, u daljem tekstu, predstaviti 15 najinteresantnijih.

Najčešća upotreba termalnih kamera je u oblasti bezbednosti i sprovođenju zakona, premda je našla upotrebu i u drugim branšama.

  1. Praćenje. Policijski helikopteri često koriste termalne skenere u akciji potere, kako bi mogli iz vazduha da detektuju i prate učionioca krivičnog dela, ili pak nekoga ko beži sa mesta zločina.
  2. ”Detekcija požara“ – termalne kamere omogućavaju prilikom skeniranja objekta i prostora, detektovanje tačke požara, i da li se prisupilo gašenju.  Takođe toplotni snimci imaju prednost da detektuju zaorbljena lica kroz dim, u zamračenim prostorijama u kojima je nemoguće ostvariti vizuelni doživljaj golim okom.
  3. Pomorska plovidba. Infracrvene kamere mogu jasno da vide noću druga plovila ili ljude u vodi. Zašto je to tako? Zato što brodski motori ili karoserija, za razliku od vode, emituju veliku količinu energije, samim tim odaju puno toplote koja se detektuje.
  4. Bezbednost na putu. Infracrvene kamere mogu “videti“ ljude ili životinje izvan domašaja farova i ulične rasvete. Ono što ih čini izuzetno korisnim u ovom domenu je prednost da termičke kamere ne zahtevaju vidljivo svetlo za rad. Ovo je veoma važno za razlikovanje termičkog snimanja i noćnog vida (što nije ista stvar).
  5. Razotkrivanje droge. Termički skeneri mogu lako uočiti domaćinstva ili objekte sa sumnjivo visokim isijanjem. Kuća sa neobičnim isijavanjem toplote može ukazivati na prisutnost rasvete koja se koristi u ilegalne svrhe. U ovu svrhu termičke skenere policijskim snagama Kueenslanda i drugima.
  6. Kvalitet vazduha. Termičke kamere se koriste kako bi se otkrilo koji dimnjaci u domaćinstvu ispuštaju dim ( i koji ogrev se koristi za produkovanje dima). Isti princip može se primeniti na industrijske dimnjake.
  7. Detekcija curenja gasa. Specijalno kalibrirane termalne kamere mogu se koristiti za otkrivanje prisustva određenih gasova na industrijskim lokacijama ili oko cevovoda.
  8. Kontrola bolesti. Termički skeneri mogu brzo da provere sve dolazne putnike na aerodromima i drugim lokacijama zbog povišene temperature. Termalne kamere mogu se koristiti za otkrivanje temperature tokom globalnih epidemija kao što su SARS, ptičji grip i koronavirus (COVID-19).
  9. Vojne i odbrambene aplikacije. Vojne primene su i pokrenule početna straživanja i razvoj ove tehnologije. Termalno snimanje se takođe koristi u širokom rasponu vojnog hardvera, uključujući vazdušne bespilotne letelice.
  10. Kontra-nadzor. Prikrivena nadzorna oprema poput uređaja za slušanje ili skrivenih kamera troši malo energije. Ovi uređaji ispuštaju malu količinu karakteristične topline koja je jasno vidljiva na termalnoj kameri (čak i ako je skrivena unutar ili iza nekog predmeta).
  11. Otkrivanje raka. Iako se pokazalo da infracrvene kamere jasno pokazuju prisutnost karcinoma dojke i drugih karcinoma, ipak se ne preporučuje kao dijagnostičko sredstvo u ranoj fazi
  12. Infekcija. Ovakvi uređaji za detektovanje toplote, primemnjuju se i za brzo otkrivanje mogućih područja infekcije (naznačeni abnormalnom visokom temperaturom)
  13. Detekcija poplave. Izvor curenja vode nije uvijek očigledan, a to može biti skupo i imate destruktivne posledice. Iz tog razloga, mnogi vodoinstalateri počeli su sa primenom ovih termičkih kamera koji znatno olakšava posao.
  14. Motorna vozila. Infracrvene kamere mogu pokazati specifične mehaničke probleme vozila kao što su pregrejani delovi motora sa neujednačenim temperaturama i curenje izduvnih gasova.
  15. Spasavanje životinja. Termalne kamere mogu takođe pronaći nasukane, preklještene divlje životinje (poput ptica ili kućnih ljubimaca) u teško dostupnim područjima
5/5 - (3 votes)
IZVORReduction revolution
Prethodni članakKAKO JE CASIO F91W POSTAO TERORISTIČKI „MODNI DETALJ“!
Sledeći članakZLOUPOTREBE I KRAĐE: VELIKI PROBLEM KOMPANIJA!