KAKO JE CASIO F91W POSTAO TERORISTIČKI „MODNI DETALJ“!

Ako postoji jedna stvar koja se može reći za internacionalne teroriste, onda je to da ipak znaju da izvrše kvalitetan odabir pouzdanih proizvoda za vođenje rata. F-91W pridružio se nizu drugih terorističkih dodataka, pored kalašnjikova i Toyotine tehničke opreme. A zašto? Zato što je jeftin, čvrst i pouzdan. Ah da, ujedno je i pomoćna oprema eksplozivima o čemu će biti reči u daljem tekstu.

1250
CASIO F91W- TERORISTIČKI BREND! JOŠ UVEK GA NOSITE?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Casio ručni sat, F91W, prvi put izrađen je u Japanu. Po izlasku na tržište, bio je najprodavaniji i jedan od napristupačnijiuh digitalnih satova na svetu, a svojim jedinstvenim karakteristikama, dizajnom i kvalitetom postao je Istaknuti brend. Rasprostranjenost ovog brenda znači da ste ga u nekom trenutku i nosili, što dalje povlači da ipak imate nešto zajedničko sa najtraženijim čovekom na svetu –  Osamom bin Ladenom, a to je ni manje ni više nego Casio  F91W.

Casio F91V dizajnirao je Riusuke Moriai koga je opisao kao „mali, ravan i jednostavan“. Sat poseduje numerički displej u sedam segmenata na sivom LCD ekranu. Otporan na vodu, izuzetno izdržljiv i precizan, testirano i dokazano!

Ako postoji jedna stvar koja se može reći za internacionalne teroriste, onda je to da ipak znaju da izvrše kvalitetan odabir pouzdanih proizvoda za vođenje rata. F-91W pridružio se nizu drugih terorističkih dodataka, pored kalašnjikova i Toyotine tehničke opreme. A zašto? Zato što je jeftin, čvrst i pouzdan. Ah da, ujedno je i pomoćna oprema eksplozivima o čemu će biti reči u daljem tekstu.

 

TERORISTIČKI MODNI BREND?

Dok se Casio razvijao kroz svoj bogati asortiman satova Casio G-Shock, F91W jepostao je pravi dodatak terorističkim formacijama tokom modernog ratovanja. Casio F-91W je jedini upečatljiv dodatak koji je viđen na ruci Osama bin Ladena. Osim klasičnog naoružanja, Al-Qaida uručila je satove svojim regrutima u internim kampovima za obuku terorista širom Afganistana i Pakistana tokom  1990-ih i početkom 2000-ih. Al-Qaida i bin Laden smatraju se pokretačima novog terorističkog zaštitnog znaka, brenda Casio F91W.

U jeku protivterorističkih akcija, Vladi SAD nije trebalo puno vremena da uoči novo karakerirtično  obeležje među teroristima. Vikileaks je 2011. godine objavio dokument pod nazivom „Matrica pokazatelja pretnje neprijateljskim borcima“ . Prema dokumentu, posedovanje F-91V bio je “marker“ teroriste, odnosno relevatnan pokazatelj da je osumnjičeni terorista, uključujući vlasništvo nad satelitskim telefonom, radio-primopredajnikom ili velikim količinama gotovine koji su ključni pokazatelji prirpadnika teroroističke formacije.

Međutim, ovo nije bila samo paranoja. Statistika u drugim sličnim dokumentima koje je objavio Vikileaks, pokazala je da je skoro  trećina zatvorenika  u Guantanamu nosila sat F-91V, da slučajnost bude veća, bili su povezani sa aktuelnim eksplozivnim napadima. Sat F-91V bio je viđen više od 150 puta među gomilom zatvorenika u Guantanamu. Ironično je da su četiri stražara  zatvora u zalivu Guantanimo takođe nosili sat.

Da bi se korelacija utemeljila, usledila su različita objašnjenja…između ostalog, postoji tvrdnja jednog zatvorenika koji je istako da je vodootporna karakteristika F91V  bila izuzetno pogodna zbog islamskog zahteva, a to je da sledbenici moraju da se pokvase do laktova pre molitve. Dosta naivno objašnjenje, zar ne? Pa ne baš…..

Ručni sat F-91V bio je odlika raznih militanata ISIS-a, uključujući Tarika al-Harzija, visoko se rangirao  u Islamskoj državi, nije ga se odrekao ni Kevin Chassin, džihadista rođen u Francuskoj, koji je otišao u Siriju da se pridruži ISIS-u.

 

Međutim, vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi nije bio toliko opčinjen ovim modnim detaljem Casio F91V.  Da iznenađenje bude veće, Bagdadi se odlučio za drugačiji, skupoceniji sat koji je pokrenuo raspravu o kom modelu je reč. Sat je dobio porstor za polemiku tokom njegovog zloglasnog govora u Mosulu kojim je proglasio formiranje takozvanog kalifata. Pričalo se da je ili Roleks ili Omega Seamaster, od kojih oba modela nisuispod 3.000 dolara, a da čitava priča bude interesantnija, simbolika ručnog sata  suprotstavlja se i sadržaju njegovog govora, kao i njegovim idealima.

Interesantno zapažanje da sat nije “zaštitni znak“ samo džihadističkih terorističkih grupa. Subkomandant Marcos koji je do nedavno vodio Zapatističku narodnu oslobodilačku armiju (EZLN) u Meksiku, predstavljen je na fotografiji na konju dok puši lulu, a pogodili ste i šta nosi na ruci….sat!

CASIO F91W

Naravno, sat nije vrednovan samo od strane terorista, već  i od strane  ljudi koji se bore protiv njih. Različite borbene snage širom Bliskog Istoka nose ručni ssat, između ostalog i Sirijske demokratske snage, koalicija koja vodi anti-ISIS kampanju širom ratom razorene Sirije-

Sve ima svoje simboličko značenje, zašto je baš jedan predmet favorizovan u odnosu na druge.

 

Kako je Casio F91V postao dodatna oprema za pravljenje eksploziva?

Casio F91V nije samo odabran od strane terorista zbog njegove robusnosti i pouzdanosti. Zbog svog dugoročnog tajmera, postaje savršena dodatna oprema eksplozivima za izvođenje terorističkih akcija među različitim grupama širom sveta, od Avganistana do Čečenije. Smrtonosna upotreba sata dobro je dokumentovana kroz različite studije slučaja.

Prema američkim obaveštajnim službama, sat se koristi kao tajmer bombe, jer se njegov alarm može podesiti i nakon 24 sata. U jeku rata protiv terorizma, pakistanski zvaničnici ISI pronašli su više od 600 satova u kući terorista u Karačiju, što je dovelo do nove taktike hapšenja-  da svako ko nosi sat F91V biva odgovoran, uhapšen i postavljen na ispitivačku stolicu. Ali tu nastaje problem…. s obzirom da se sat može kupiti za svega četiri dolara na pakistanskom tržištu i da ga može skoro svako kupiti i na kvantaškoj pijaci, jednostavno posedovanje Casio sata ništa ne dokazuje i ta taktika hapšenja je ubrzo odbačena.

U septembru 1999. godine imamo slučaj terorističkih napda u Moskvi, Volgodonsku  i Buinaksku, kada je eksplozijom bombi u 4 rukse stambene zgrade poginulo 367 ljudi, a ranjeno preko hiljadu. Ruski eksperti zaključili su da su napadači obučavani u terorističkim kampovima kojima je upravljao Ibn al-Khattab u Čečeniji, a koji je nedavno stekao nestabilnu nezavisnost posle Prvog rata. Istraživanja obavljena u Čečeniji otkrila su da se bombe korišćene u napadima sastoje od amonijum nitrata i aluminijumskog praha, a plastika služi kao posredni eksploziv. Detonator? Da. Kombinacija Krona baterije i Casio F-91V. Kakva slučajnost..!

1994. godine militant al-Kaede po imenu Ramzi Iousef koristio je Casio F-91V kao četvoročasovni tajmer bombe koju je konstruisao u toaletu aviona kompanije Philippine Airlines, na letu 434. Nastavio je da „obavlja posao“ ispod sedišta. Bomba je eksplodiralo na sledećem letu, ubivši japanskog biznismena Haruki Ikegamija koji je sedeo na Iousefovom sedištu. Srećom, orijentacija bombe uzrokovala je da Ikegami apsorbuje naveću količinu energije. Tako da nije bilo katastrofalnog ishoda u pogledu stradanja i oštećenja aviona.

Da zaokružimo ovu priču…. Inovativni dizajner Riusuke Moriai nikada nije mogao predvideti da će njegovo stvaralaštvo ići u pravcu destrukcije i biti upotrijebljeno u devastirajuće svrhe…nažalost,  Moriai je nesvesno stvorio satove idealne za moderno ratovanje.

5/5 - (2 votes)
IZVORReaperfeed
Prethodni članakSINIŠA PETROVIĆ: Borilačke veštine su način života kroz koji jačamo i fizički i duhovno!
Sledeći članak15 RAZLIČITIH UPOTREBA TERMALNIH KAMERA!