SMART HOMES – FUTURISTIČKI ŽIVOT JE VEĆ OVDE!

Futuristički koncept pametnih kuća nije deo naučne fantastike, već je ovde i sada. Predstavlja našu realnost i u narednom periodu obeležiće svoju primenu i na našim prostorima. Jedna od najvažnijih karakteristika pametne kuće je bezbednost, a na osnovu čitavog koncepta i funkcionisanja, smart home tehnologija pruža neverovatnu lagodnost, konfor i bezbednost!

339
SMART HOMES - FUTURISTIČKI ŽIVOT JE VEĆ OVDE
- Sponzor članka -hikvision srbija

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledalo da svi uređaji mogu raditi prema vašim potrebama i navikama, onako kako baš vi to želite, da ne morate ustajati da bi ste neki uređaj uključili/isključili ili pak da se vratite sa zabave samo zato što niste zaključali stan i uključili rasvetu?

Futuristički  koncept pametnih kuća nije deo naučne fantastike, već je ovde i sada. Predstavlja našu realnost i u narednom periodu obeležiće svoju primenu i na našim prostorima. Smart home je objekat koji je kompletno opremljen najmodernijom nekonvencionalnom tehnologijom, koja omogućava interno programiranje svih funkcija u vašem domu, ili poslovnoj zgradi.

Šta to znači?

To znači da putem jedinstvene platforme možete kontrolisati rad svih pametnih uređaja, od jačine svetla, preko spuštanja/podizanja roletni i podešavanja temperature vazduha da biste stvorili odgovarajući ambijent, pa sve do upravljanja savremenim bezbednosnim sistemima, vizuelizacije, audio video funkcije i povezivanja sa drugim sistemima. Samo jednim pritiskom na dugme projektujete kompletan enterijer kakav želite.

 

Koji su to pametni uređaji?

Postoje različite kategorije smart tehnologije, ne samo mobilnih telefona. Tehnologija Smart Home koristi smart uređaje kako bi se realizovala funkcija daljinskog upravljanja i ne samo to! Uzmimo za primer Smart frižider koji signalizira korisniku putem telefona ili tableta u vidu upozorenja kada se nivo namirnica drastično smanji, kako bi ste znali da vam ponestaju zalihe hrane. Zatim svetla se uključuju uvek u određeno vreme ili prema eksternom osvetljenju, hlađenje ili grejanje kada se dostigne određeni nivo temperature u prostoriji, roletne se spuštaju u vreme kada niste tu, a prskalice u dvorištu aktiviraju u večernjim časovima, tako da ne morate ni da razmišljate da čak sve to treba vi da uradite….smart uređaji brinu sami o sebi i za vas. Zamislite scenu u kojoj dolazite sa posla i samo na osnovu glasovne komande, otvaraju se garažna vrata, podižu roletne, otključavaju ulazna vrata, kada se puni “sama od sebe“ posle napornog poslovnog dana, a hrana “sama“ sprema u mirkotalasnoj. A vi i vaš dom sve vreme ste bezbedni, bez ili sa vašim prisustvom u njemu jer je sistem bezbednosti takođe deo pametne integracije koji reaguje za vas.

smart home

Kako Smart Home funkcioniše i koje su prednosti?

Pametna kuća podrazumeva integraciju apsolutno svih elemenata u objektu: povezivanje telefona, prozora, venecijanera, rasvete, termostata, garažnih vrata, frižidera, bojlera, sata, sigurnosnih brava, kompjutera, vrata u objektima, kamera, alarma, mikrotalasne…..dakle nezamislivo… povezivanje apsolutno svih uređaja kojima vi daljinski komandujete i ako niste u objektu.  Smart home ima ugrađene različite vrste senzora koji su povezani sa pomenutim uređajima, a diferencijalna prednost u odnosu na konvencionalne tehnologije jeste prilagođavanje na vaše raspoloženje, navike, životni stil, potrebe. Smart home prednosti ne sagledavaju se samo kroz interni kontekst i benefite koje korisnik ostvaruje već racionalno troši energiju, smanjuje proizvodnju električne energije i doprinosi očuvanju životne sredine.

Mnogi se pitaju da li je potrebno neko znanje za život u ovakvoj kući. Odgovor je ne. Potrebno je samo da budete upoznati sa radom aplikacije koja može biti instalirana na telefonu, tabletu, PC-u,  ili pak upravljanje sitemom smart home može se vršiti preko namenskih uređaja smart home sistema, glasovnih komandi, posebnim daljinskim upravljačima i slično.

Smart home se sastoji od različitih bežičnih komponenti odnosno senzora koji su priključeni na već pomenute uređaje, a koji se razlikuju od objekta do objekta shodno preferencijama korisnika.

Shodno tome postoje moduli za sledeće funkcije:

  • Blind kontrola – moduli za kontrolu i regulisanje osvetljenja, prozora, roletni
  • Moduli za kontrolu i upravljanje sigurnosnim bravama
  • Moduli za kontrolu i upravljanje kuhinjskim uređajima
  • Za regulaciju temperature– grejanje /hlađenje
  • Za regulaciju ventilacije
  • Za regulaciju nivoa vode (u objektu, bazenu itd)
  • Moduli za centralnu automatizaciju
  • Za sigurnosne sisteme i monitoring
  • Za kontrolu multimedije (muzičke jedinice, TV, DVD, kablovski prijemnik TV / AV itd.).
pametne kuće

Bezbednosna  kontrola  

Jedna od najvažnijih karakteristika pametne kuće je bezbednost. Na osnovu svega navedenog, dolazi se do zaključka da pruža neverovatnu lagodnost, konfor i bezbednost.

Kako funkcioniše?

Alarm je povezan sa senzorima koji su postavljeni u okviru i van objekta, a koji se prilikom neočekivanog pokušaja ulaska aktivira i uključe alarm. Pri aktiviranju alarma, svetla se pale i gase radi privlačenja pažnje. Takođe usled izlivanja veće količine vode tehničko smart obezbeđenje može obuhvatati automatsko zatvaranje vode. U slučaju bujičnih tokova usled izlivanja reka, vrata i prozori se automatski zatvaraju i uključuje se automatsko gašenje integrisanih električnih uređaja.

Usled požara senzori koji reaguju na povećanu temperaturu, promene koncentracije čestica u vazduhu mogu na taj način detektovati početni požar, prisustvo nekog otrovnog gasa ili samo povećano zagađenje vazduha, pri čemu se uključuje mehanizam gašenja požara, ventilacije i svakako alarmiranje korisniku da je incidentni događaj u toku.

Veliki broj elektronskih uređaja često mogu  prouzrokovati kratak spoj u instalaciji ili čak požar. Pomoću pametnog priključka kao što je Vall Plug može se daljinski uključiti ili isključiti bilo koji uređaj, može se proveriti koliko energije troši, a na ekranu izlaze informacije o stanju bilo kog uređaja, o eventualnim nepravilnostima u radu. Ukoliko je neki uređaj pretnja po bezebdnost, može se odmah reagovati isključivanjem istog putem mobilne aplikacije.

***

Ipak, pametne kuće su jedan od mnoštvo dokaza da granice ne postoje, i ako postoje, postoje jedino kao produkt naših misli!

***

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakOsnovne prednosti korišćenja ANPR kamera u kombinaciji sa parking barijerama
Sledeći članakProvera temperature krši zakon o zaštiti ličnih podataka!