Prednosti CCTV sistema u kompanijama

CCTV pruža veoma značajne prednosti u poslovanju, ne samo kada je u pitanju bezbednost samog objekta, već pruža kompletnu zaštitu zaposlenih i drugih lica, kao i zaštitu poslovanja. CCTV je sastavni deo strategije poslovne bezbednosti jer pomaže da se zaštite vitalni poslovni interesi. Navešćemo nekoliko prednosti CCTV sistema.

279
cctv sistemi
- Sponzor članka -hikvision srbija

MEHANIZAM ODVRAĆANJA

Postavljanje CCTV kamera u poslovne prostorije predstavlja  efikasan mehanizam odvraćanja kriminalca i svih onih koji razmišljaju o činjenju ilegalnih aktivnosti na štetu poslovanja, lica ili imovine. Instalacija kamera, kao i postavljanje znaka da je objekat pod video nadzorom potencijalnim kriminalcima remete planove jer znaju da će se njihove radnje zabeležiti i da će biti izvedeni pred lice pravde.

PRAĆENJE AKTIVNOSTI

CCTV sistemi u  stvarnom vremenu prate ono što se događa u svim poslovnim prostorijama, odnosno u okviru i van objekta, tako da pokriva kritične tačke i daje mogućnost efikasnog pregleda na sve aktivnosti i uočavanje nelogičnih i odstupajućih dešavanja, ponašanja i drugih pokazatelja da je neka ilegalna radnja u toku ili treba da bude odrađena. Strateški postavljene kamere omogućavaju praćenje aktivnosti u  poslovnim prostorijama u cilju bezbrižnog obavljanja poslovnih zadataka svih zaposlenih i naravno spokoja. CCTV sistemi kamera pružaju kompaniji zaštitu koja je potrebna ne samo da bi se sprečili neovlašćeni ulazi, već zaštitilo celokupno poslovanje i zaposleni od poslovnih rizika i kriminalnih aktivnosti eksternih lica ili pak samih zaposlenih.

DOKAZ

U  slučaju da se neko krivično delo i dogodi u prostorijama firme, sistem CCTV zaista govori sam za sebe jer pruža prikupljanje dokaza koji će pomoći da se dođe do svih relevantnih inofrmacija, odnosno da se zna šta se zaista dogodilo. CCTV kamere mogu poslužiti kao relevantan dokaz u rasvetljavanju krivičnih dela, otkrivajući osumničene i davajući pregled situacije na mestu događaja. Snimak koji zabeleži CCTV kamera pomaže u prikupljanju dokaza i sastavljanju vremenske evidencije nemilog događaja, pa čak i ako zločin nije počinjen u poslovnim prostorijama svakao je od  pomoći policiji u rasvetljavanju daljeg toka dešavanja.

SPOKOJ I SIGURNOST

CCTV kamere  pomažu da se  zaposleni osećaju sigurno, što će poslovno okruženje učiniti ugodnijim mestom za rad. Kad je reč o rešavanju sporova, snimci sa sigurnosnih kamera mogu biti neverovatno važni. Bilo da se radi o svađi zaposlenih ili svađi između osoblja i kupaca, instalacijom CCTV sistema, kompanija je svakako u daleko boljoj poziciji da donese odluku o daljem postupanju povodm nekog događaja, konkretno konflikta ili nekih drugih dešavanja koja mogu ugroziti mir zaposlenih ili poslovnih procesa.

VOĐENJE EVIDENCIJE

Zaposleni ne mogu uvek da budu na oku svom psolodavcu, šta više, postavljanje kamera i ne treba da služi za praćenje svakog poteza zaposlenih, kontrolu odlaska u toalet i sličnih situacija. Kamere isključivo treba da služe u svrhu koja je za to i namenjena. Postavljanjem kamera, smatra se, da će se produktivnost zaposlenih održati i da će obavljanje njihovih aktivnosti biti podjednako profesionalno kao i za vreme prisustva nadređenog, te se putem elektronskih sistema nadgledanja mogu voditi evidencije o vremenu dolaska i odjave sa lokacije, evidencije o ulascima trećih lica kako bi se stvorio konzistentan pregled ulaska u objekat.

Ulaganje u bezbednost je nepogrešiva investicija kojom se stvaraju mogućnosti daljeg, poslovnog investiranja.

Da napomenemo još jednu izuzetno važnu činjenicu, od ključnog značaja je i angažovano ljudstvo, jer instalacija tehničkih sistema CCTV, antivandal, AI tehnologije, ne može da bude sasvim dovoljna bez kvalitetnog menadžera bezbednosti, službenika obezbeđenja koji zajedničkom koordinacijom i delovanjem povećavaju efikasnost i doprinose bezbednijem poslovnom okruženju.

Takođe, treba imati u vidu da funkcionisanje ovih bezbednosnih komponenti (tehnička  – uređaji, i fizička – ljudstvo) moraju biti u saglasnosti sa zakonskom regulativom kako bi ostvarili svoju svrhu i legalnu primenu.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakINSTAGRAM PREPOZNAJE VAŠE LICE IAKO NISTE KORSINIK : SLEDI NOVČANA KAZNA I DO 500 MILIJARDI DOLARA
Sledeći članakPlašite se hakera? Evo kako da zaštitite svoj Gmail nalog