Putovanje kroz digitalnu transformaciju i korporativnu bezbednost! Novi objektiv poslovanja kroz digitalna rešenja!

Pandemija je svojom ekspanzijom i brzinom dala pun gas za ubrzano nastupanje digitalne transformacije, koja je uslovila neizbežne promene na polju korporativne bezbednosti. *** Upravljanje digitalnom transformacijom je neizbežni korak upravljanja korporativnom bezbednošću ***

317
Putovanje kroz digitalnu transformaciju & korporativnu bezbednost! Novi objektiv poslovanja kroz digitalna rešenja!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta je digitalna transformacija?

Digitalna transformacija (DT) je proces usvajanja digitalnih rešenja u cilju prilagođavanja poslovanja i postizanja optimalnih rezultata nastalih prilagođavanjem na novi kontekst. DT menja način na koji preduzeća uspešno posluju, posebno u doba COVID-a. Ne samo da je kompanijama omogućilo da nastave sa radom i u nemogućim uslovima, kada su pogođene neočekivanim okolnostima kao što je to slučaj sa pandemijom, već i da postave nove rekorde u poslovanju i efikasnosti.

Kada se posvetite digitalnoj transformaciji, vi se posvećujete unapređenju vašeg poslovanja omogućavajući svojoj kompaniji da modernizuje sisteme, udovoljava novim zahtevima kupaca i koristi nove tehnologije koje su pokretačka snaga nove tehničke revolucije.

Upravljanje digitalnom transformacijom je neizbežna misija!

Da bi bile uspešne u digitalnoj transformaciji, kompanijama je neophodno čvrsto liderstvo orjentisano  na promene, nove tehnologije i fokus na digitalne promene i njihov uticaj na kupce, proizvode i usluge, interne procese i mogućnosti. To znači da je potreban sveobuhvatan pristup u razmatranju postojećeg stanja poslovanja i novih pristupa kroz strateške ciljeve i misiju preduzeća čime se ostvaruje funkcija korporativne bezbednosti, odnosno kvalitetna baza za kontinuirano uspešno poslovanje.

Digitalna transformacija  je neizbežan proces koji je pandemija COVID-19 samo ubrzala, Na praktičnom nivou, pandemija je primorala milione zaposlenih na scenarije rada od kuće. Kao rezultat toga, kompanije koje nisu imale alate za virtuelno povezivanje zaposlenih znatno su zaostajale za konkurentima. Kroz digitalnu transformaciju, kompanije mogu brzo i spretno da reaguju kada se dogode takvi poremećaji, omogućavajući nove pristupe svim aspektima njihovog poslovanja.

Ali,  uslovno rečeno, “uskakanje“ u preobražaj digitalne transformacije može izgledati zastrašujuće ako niste dobro „potkovani“.

Šta je vašem preduzeću zaista potrebno za ubrzanje digitalne transformacije? Navešćemo pet tehnoloških rešenja neophodnih za vašu digitalnu strategiju i na koji način ih uklopiti u vašu digitalnu transformaciju.

  1. Rešenja za skladištenje u oblaku

Oblak (Cloud)) je dramatično promenio način na koji kompanije čuvaju i pristupaju podacima. Rešenja u oblaku omogućavaju kompanijama da sve relevantne i osetljive kompanijske resurse/ podatke i aplikacije drže na udaljenim, sigurnim serverima, što omogućava balans, brzo postavljanje novih rešenja i bolje upravljanje informacijama.

Rešenja za skladištenje u oblaku kao što su Google Drive, OneDrive i DropBok idealna su za „mobilnu radnu snagu“, omogućavajući pristup informacijama dok radite od kuće ili putujete. Zaposleni mogu lako da pristupe informacijama ma gde se nalazili. Računarstvo u oblaku kojim obično upravljaju treće strane pruža vam fleksibilnost za izgradnju, čuvanje i pokretanje novih aplikacija, skladištenje neprestano razvijanih količina podataka i brzo prilagođavanje promenljivim potrebama.

skladištenje u oblaku
  1. Alati za saradnju i komunikaciju

Budući da je procenat zaposlenih koji radi na daljinu veći nego ikad ranije, saradnja i komunikacija među članovima tima, partnerima, dobavljačima i kupcima je neizbežna komponenta i od krucijalne je važnosti. Paketi za saradnju su presudni za održavanje kvalitetne komunikacije, jer omogućavaju timovima da široko čuvaju, uređuju, upravljaju i dele dokumente. Ovi proizvodi znače da zaposleni mogu pristupiti potrebnim informacijama bez obzira na to gde se nalaze, sve dok su povezani na Internet. Microsoft-ov Teams proizvod integriše se sa popularnim Office aplikacijama kao što su Word, Excel, PowerPoint, OneDrive i Outlook i radi na verzijama Office 365 i desktop računara zasnovanih na oblaku. Google-ov G Suite na sličan način integriše proizvode Gmail, Tabele, Dokumente i Drive.

Slack je još jedan popularan alat za saradnju sa deljenim radnim prostorima i alatima za komunikaciju. Kao i drugi alati za saradnju, Slack omogućava povezanim članovima tima da započnu razgovore, komuniciraju i vrše operacije u vezi sa dokumentima.

Vrhunski paketi za saradnju takođe uključuju funkcije za laku komunikaciju, bilo putem trenutnih poruka ili video poziva za više korisnika. Ostali popularni alati za konferencije poput Zoom-a, čija je  popularnot naglo porasla, omogućavaju sve vrste razgovora i sastanaka, uključujući vebinare, predavanja i konferencije.

  1. Daljinsko upravljanje projektima

Izraz „pastirske mačke“ posebno se odnosi na udaljeno radno okruženje, kada menadžer možda danima ne vidi članove tima i ne zna ishod situacije i dokle je koji član došao u realizaciji projekta. Projekte ipak treba dovršiti, a rešenja za daljinsko upravljanje projektima mogu pomoći zaposlenima da sačuvaju zadatak i napreduju ka ostavrenju poslovnih ciljeva.

Programi poput Asana, Atlassian, Basecamp, Slack, Jira, Mondai ili Trello (postoji mnogo različitih opcija) svi nude moćan softver koji menadžerima pomaže da dodeljuju kritične zadatke, upravljaju radnim tokovima i budu u toku sa napretkom, i to preko monitora što je veoma jednostavno i lako  za nadgledanje. Efikasnije upravljanje projektima može zaposlenima ukazati uštedu  dragocenog vremena koje je u nekadašnjim uslovima provedeno na sastancima Takođe može pomoći u ubrzanom  usvajanju drugih digitalnih rešenja na sinergijski način.

  1. Rešenja za sajber bezbednost

Nijedna diskusija o digitalnim rešenjima ne bi trebalo da se vodi bez razmatranja bezebdnosti sajber prostora. Svako nesmotreno i bro usvajanje novih tehnologija bez obezbeđivanja rešenja koja ste odlučili da primenite je gubljenje vremena. Bez obzira da li se radi o osetljivim podacima koji se čuvaju u oblaku ili video konferencijama o kojima se raspravlja o poverljivim informacijama, oni moraju biti zaštićeni – posebno kod distribuiranih timova.

Alati i rešenja poput višefaktorske autentifikacije, obuke o svesti zaposlenih, standarda snage lozinke i šifrovanih VPN-ova koji omogućavaju udaljenim zaposlenima pristup korporativnim resursima presudni su za kompaniju koja pokušava na br način da usvoji novu tehnologiju. Pretnja sajber prostoru je konstantna i prevelika da bi udaljeni zaposleni ostali nezaštićeni.

  1. Rešenja za upravljanje odnosima sa kupcima (CRM)

Zašto koristiti CRM? Dovodi do kraćih prodajnih ciklusa, automatizacije prodaje, bržih odgovora, boljeg zadržavanja i dublje analize onoga što deluje na potencijalne kupce. Pomoću CRM-a prodajni timovi, marketinški timovi i računovodstvo mogu besprekorno sarađivati kako bi obezebdilo preferencije kupaca i da su njihove potrebe zadovoljene – čak i kada su udaljeni. Budući da su podaci digitalnih CRM rešenja hostovani u oblaku, njima se može pristupiti sa bilo kog mesta.

Salesforce, Soho, Hubspot i Freshsales su neka dobro poznata i izvrsna CRM rešenja koja mogu pomoći udaljenim zaposlenima da održavaju visoke standarde brige o kupcima bez obzira odakle rade. Idealno digitalno CRM rešenje može isplatiti dividendu kompaniji kada joj pomaže da efikasno upravljaju odnosima sa kupcima i poboljšaju svoj krajnji rezultat, čak i tokom pandemije.

U susret promenama!

Digitalna transformacija ne samo da treba biti dobrodošla, već i na uzbudljivu priliku da svoje poslovanje posmatrate kroz novi objektiv. To je prilika da razmislite o novim mogućnostima, ispitate kako isporučujete proizvode i usluge i iskoristite tehnologije na nove načine. Takođe se radi o stvaranju načina razmišljanja o inovacijama i otpornosti u celoj organizaciji, otvaranju vrata zaposlenima, partnerima i savetnicima koji pomažu u razvoju boljih procesa, boljih proizvoda i boljih kompanija. Istražite sve mogućnosti i krenite sa prvim koracima u susret promenama!

5/5 - (3 votes)
IZVOREntrepreneur
Prethodni članak13. oktobar – Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa!
Sledeći članakPlan kontinuiteta poslovanja: Zašto treba da ga imate?