Ključni trendovi CCTV tehnologije za 2021. godinu

Uprkos činjenici da je prošle godine pandemija paralizovala mnoge delatnosti i rad mnogih preduzeća, dinamika na tržištu video nadzora ipak nije zaustavljena. Za 2021. godinu navodi se pet trendova koji će biti od ključnog značaja za legalnu i bezbednu upotrebu video nadzora.

224
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tržište video nadzora kontinuirano se razvija uprkos činjenici da je prošle godine pandemija  paralizovala mnoge delatnosti i rad mnogih preduzeća. Dinamika razvoja aktivnosti u ovom domenu ipak nije zaustavljena, već je aktuelizovana upravo novom globalnom realnošću koja može dovesti samo do ekspanzije istih.

Za 2021. godinu navodi se pet trendova koji će biti od ključnog značaja za legalnu i bezbednu upotrebu video nadzora koji uključuju inteziviranje i aktuelizovanje veštačke inteligencije, pitanja sajber bezbednosti, ulogu cloud-a u poslovanju i najvažnije – poštovanje zakonske regulative u domenu privatnosti i zaštite ličnih podataka usklađivanjem sa GDPR regulativom, odnsono sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Trendovi video nadzora

Dominantna upotreba smart tehnologije postaje neizbežan trend: sve je više aktuelna primena rešenja koja ukuljučuju veštačku inteligenciju koja ima neograničeni aplikativni potencijal. Time se ukazuje na sposobnost integracije i pokretanja aplikacija koje imaju nova rešenja za video nadzor koja poboljšavaju efikasnost resursa, štede vreme obrade i minimalizuju zahteve za propusnim opsegom mreže. 2021. godinu očekuje povećanje broja uređaja koji će moći da obrađuju podatke putem Smart tehnologije jer će tekuće potrebe zahtevati njihovu upotrebu.

Ekspanzivna otvorena platforma olakšaće razvoj šireg spektra prilagođenih rešenja za korisnike i vertikalna tržišta: razvoj softvera ne može se posmatrati kao izolovan proces koji vodi inženjerski tim jedne kompanije. U tom smislu, kompanije poput Hanvha kladiće se na razvoj standardizovanog i pristupačnog okvira, koji omogućava razvoj integrisanih rešenja.

Oblak će postati ključan alat za poslovne informacije: Oblak će igrati presudnu ulogu kao sredstvo za sigurno upravljanje uređajima i rukovanje velikim količinama podataka radi bezbednog realizovanja svih poslovnih funkcija.

Sajber bezbednost konačno dobija na značaju: povećanje povezanih uređaja i povećanje prikupljenih podataka kao imanentna posledica, zahteva funkcionalnu primenu svih relevantnih mera u domenu sajber bezbednosti, kako bi uređaji – nosači podataka i sami podaci koje kompanije koriste bili bezbedni. Zaštita od sajber pretnji i napada postaje imperativ za svako preduzeće koje se bavi podacima.

Poštovanje privatnosti i zaštite podataka o ličnosti: Opšta uredba o zaštiti podataka GDPR i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti obavezuju kompanije koje prikupljaju lične podatke da imaju odgovarajuće mere kojima se garantuje zaštita privatnosti i nepovredivost ličnih podataka sa kojima kompanija rukuje. S tim u vezi, neophodno je imati uravnotežen pristup koji osigurava da, uopšte korišćenje CCTV tehnologija, pa i ovih najnovijih, bude proporcionalno, odnosno da postoji usaglašenost sa propisima o zaštiti podataka kojima se ostvaruje legalno korišćenje istih realizujući zakonske zahteve u pogledu bezbednosti korisnika.

5/5 - (4 votes)
IZVORSEGURITECNIA
Prethodni članakBezbednosni propusti ugrozili baze podataka globalne korporacije Kawasaki!
Sledeći članakAndroid korisnici su izloženi hakerskim napadima! Uradite sledeće i zaštitite vaš uređaj!