V2X tehnologija: Budućnost saobraćajne infrastrukture

V2X tehnologija poboljšava efikasnost saobraćaja tako što vozače upozorava na aktuleni i predstojeći saobraćaj, predlaže alternativne rute za izbegavanje gužvi na pojedinim deonicama i identifikuje dostupna parking mesta.

1370
- Sponzor članka -hikvision srbija

Razvoj inovativne, smart tehnologije, toliko je ekspanzivan i dominantan da ne zaobilazi nijednu životnu sferu. Vozila postaju sve više ’’inteligentnija’’, pa gradska infrastruktura, mobilnost i upravljanje parkiranjem zahtevaju prilagođavanje. U današnjem članku ćemo govoriti o V2X tehnologiji, komponentama V2X komunikacije, glavnoj svrsi V2X i prednostima pametne mobilnosti i pametnog parkiranja u gradovima.

Šta je V2X tehnologija?

Vehicle to Everything (V2X) je sistem za komunikaciju u vozilu koji podržava prenos informacija iz vozila u pokretne delove saobraćajnog sistema koji mogu uticati na vozilo. Glavna svrha V2X tehnologije je da poboljša bezbednost na putevima, uštedu energije i efikasnost saobraćaja na putevima. V2X tehnologija praktično znači komunikaciju između vozila i svega oko vozila. Ukratko:

  • V2X omogućava vozilima da komuniciraju sa drugim vozilima i infrastrukturom oko sebe.
  • Glavne komponente (V2X) uključuju komunikacione sisteme od vozila do vozila (V2V) i od vozila do infrastrukture (V2I).
  • Glavne prednosti V2X sistema uključuju povećanu sigurnost na putevima, uštedu goriva, efikasnost saobraćaja i bolje upravljanje saobraćajnom infrastrukturom

Postoje dve vrste komunikacionih tehnologija V2X – zasnovane na VLAN-u i ćelijske. V2X sistem zasnovan na VLAN-u povezuje vozila i infrastrukturu putem bežične mreže (wi-fi). Ova tehnologija se odnosi na DSRC (komunikaciju kratkog dometa). V2X tehnologija zasnovana na ćeliji je takođe poznata i kao C-V2X tehnologija. Omogućava direktnu komunikaciju između vozila i predmeta putem mobilne mreže (ćelijske mreže).

Kako funkcioniše “vozilo za sve“ (V2X)

U V2X komunikacionom sistemu, informacije putuju od senzora vozila i drugih izvora – širokopojasno, kroz veze visoke pouzdanosti, omogućavajući im komunikaciju sa drugim automobilima, infrastrukturom, poput parking mesta i semafora, kao i sa pešacima koji koriste pametne telefone.

Razmenjuju se informacije, poput brzine, sa drugim entitetima oko vozila, čime tehnologija poboljšava svest vozača o potencijalnim opasnostima i pomaže u smanjenju saobraćajnih nesreća, težine povreda, smrtnih slučajeva i sudara sa drugim vozilima.

Tehnologija takođe poboljšava efikasnost saobraćaja tako što vozače upozorava na aktuleni i predstojeći saobraćaj, predlaže alternativne rute za izbegavanje gužvi na pojedinim deonicama i identifikuje dostupna parking mesta.

Komponente V2X tehnologije:

V2X sistem uključuje druge specifične tipove komunikacije vozila kao što su V2I (vozilo do infrastrukture), V2V (vozilo do vozila), V2P (vozilo do pešaka), V2D (vozilo do uređaja), V2N (vozilo do mreže) i V2G (vozilo na mreži).

Nama su najvažnije komponente V2X sistema V2V i V2I. Tehnologija od vozila do vozila (V2V) omogućava vozilima da međusobno komuniciraju. Tehnologija od vozila do infrastrukture (V2I) omogućava vezu između vozila, okoline i sistema spoljnog saobraćaja kao što su ulična rasveta, putevi, zgrade, pa čak i pešaci ili biciklisti.

Glavna uloga V2X tehnologije:

Tehnologija „V2X“ stvorena je uglavnom za povećanje bezbednosti i sprečavanje nezgoda. Ona se ostvaruje deljenjem važnih podataka poput brzine ili položaja objekta u pokretu. Na taj način se poboljšava svest vozača – vozači dobijaju informacije o nezgodama u blizini, stanju na putu, predstojećim potencijalnim opasnostima ili preprekama na putu i ​​izbegavaju ih na vreme.

Cilj je stvaranje inovativnog pametnog gradskog ekosistema. Vozila će komunicirati sa drugim vozilima, sa infrastrukturom poput parking mesta, semafora itd.

Koje su prednosti V2X tehnologije za pametan saobraćaj?

  Mapa u realnom vremenu

Ovakav sistem pruža vozilima informacije u realnom vremenu za celo gradsko okruženje, uključujući infrastrukturu, druga vozila, sisteme za upravljanje prevozom, navigacione izvore itd.

To znači da će vozači biti obavešteni o položaju, brzini i pravcu kretanja drugih vozila u blizini. Oni će dobiti informacije o saobraćajnim nezgodama ili blizini kretanja vozila za hitne situacije (vozila hitne pomoći, vatrogasna ili policijska vozila). Vozači će biti obavešteni o frekventnosti i blizini ranjivih učesnika u saobraćaju (biciklisti ili pešaci) ili radovima na putu itd.

Drugim rečima, možemo reći da će V2X stvoriti mapu u stvarnom vremenu za neposrednu okolinu vozila.

   Pametan sistem upravljanja prevozom

V2X tehnologija pomaže u poboljšanju efikasnosti upravljanja prevozom i smanjenju zagušenja. Obaveštava vozače o predstojećim zagušenjima u saobraćaju i nudi im alternativne rute. Omogućava komunikaciju između vozila i semafora, putokaza i drugih pametnih saobraćajnih sistema. Pored toga, V2X komunikacija obezbeđuje ekološku vožnju koja dovodi do smanjenja potrošnje goriva i zagađenja vazduha. Kao rezultat, postoji bolja kontrola zagušenja i saobraćajni tokovi su normalizovani, posebno u žarišnim tačkama.

V2X takođe pruža informacije o saobraćajnim nezgodama. Ako se dogodi nesreća, V2V sistem komunikacije obavestiće vozila koja se približavaju. Na taj način V2X poboljšava kvalitet i efikasnost sveukupne pametne mobilnosti.

Pametno upravljanje parkingom

V2X i posebno sistem od vozila do infrastrukture (V2I) imaju veliku važnost za upravljanje pametnim parkingom u pametnim gradovima. Zahvaljujući V2X tehnologiji, vozila i parkirališta će biti povezani, tako da će vozači znati koja parking mesta su na raspolaganju. Ovo pametno rešenje olakšava praćenje zauzetosti parkirališta vlasnicima i operaterima parkirališta.

Najpopularnije lokacije za pametne sisteme upravljanja parkiranjem su gradski paring na ulici, železničke stanice, univerziteti, aerodromi i tržni centri.

Evo nekoliko benefita V2X i V2I za pametno upravljanje parkiranjem:

  • Bolje iskustvo parkiranja za korisnike parkiranja
  • Informacije o zauzetosti i dostupnosti parkinga u stvarnom vremenu
  • Automatska identifikacija vozila i plaćanje putem interneta za boravak na parkingu kako bi se smanjio prazan hod vozila.
  • Jednostavnije pronalaženje i rezervacija praznog parking mesta
  • Smanjivanje vremena kruženja za parking mesto
  • Praćenje kvaliteta vazduha i kontrole zagušenja
  • Poboljšano parkiranje
5/5 - (3 votes)
IZVORParkingTelecom
Prethodni članakSLUŽBENICI OBEZBEĐENJA: Motivacija u privatnoj bezbednosti i kako je održati
Sledeći članakBezbednost u školama: Kako je unaprediti?