Plata ili kora hleba – Zarade službe obezbeđenja

Biti službenik obezbeđenja znači biti spreman na izazove, stati hrabro pred svaku opasnost i otkloniti je. Na osnovu sprovedenog istraživanja evropskih zemalja, zaključili smo da naši SFO ipak spadaju u red službenika obezbeđenja koji su najmanje plaćeni

6676
- Sponzor članka -hikvision srbija

Opšte je poznato da službenici obezbeđenja imaju funkciju čuvara vitalnih vrednosti – zaštita lica, imovine i poslovanja. To nije nimalo lak posao iako sve stane u jednoj rečenici.

Službenik obezbeđenja zahteva visoku psiho-fizičku spremnost i kondiciju jer su usluge privatnog obezbeđenja  različite, što zavisi i od potreba klijenata kome se iste pružaju.

Od službenika se očekuje da bude efikasan, da u svakoj situaciji bude visperan i da reaguje brzo, jer on je ipak čuvar korporativnog sistema. Njegova dužnost je da zaštiti kompletnu imovinu, sve poverene vrednosti, uključujući ljudske živote i sam proces poslovanja, da obavlja nadzor i kontrolu štićenog prostora, patroliranje, rad u kontrolnoj sobi, posmatranje spoljnih perimetara i parkinga, kao i druge brojne aktivnosti. Imajući u vidu stepen rizika kome su SFO svakog dana izloženi, kompleksnost radnih zadataka, plate bi trebale da budu usklađene upravo sa težinom, obimom i zahtevima posla, što često nije slučaj, kako kod nas, tako i u zemljama regiona.

Biti službenik obezbeđenja znači biti spreman na izazove, stati hrabro pred svaku opasnost i reagovati kao da se ne dešava ništa. To ne može svako, niti bi takav posao trebao da bude lako dostupan ili “lako“ plaćen. Takođe je i opšte poznato da su u Srbiji službenici obezbeđenja i najmanje plaćeni, pa se dolazi do zaključka da se njihovoj ulozi u sistemu bezbednosti ne pridaje dovoljno značaja koliko bi trebalo o čemu svedoče i stalne fluktuacije na pomenutim pozicijama usled nezadovljstva platom, prekovremenog rada, nepoštovanja od strane poslodavca i drugih radnih uslova.

Na osnovu sprovedenog istraživanja evropskih zemalja, zaključili smo da naši SFO ipak spadaju u red službenika obezbeđenja koji na mesečnom nivou primaju zakonski utvrđen minimalan iznos zarade i da, kako postoje drastične razlike u primanjima, tako postoje i neke sličnosti u pogledu graničenja najviše zarade naših sfo sa minimalnim ili prosečnim zaradama sfo iz drugih država. Statistički posmatrano prosečna zarada SFO u Srbiji iznosi 39.800 RSD, najniža 19,100 RSD, a najviša  62.400 RSD. Takođe postoje kompanije koje određenim bonusima mogu da doprinesu znatnom povećanju pa da SFO na mesečnom nivou primi i preko 70.000 dinara što je izuzetak.

Pa da vidimo kako se kreću mesečne zarade u drugim zemljama kada je u pitanju privatno obezbeđenje.

1#    Španija

Shodno njihovom zakonu o privatnoj bezbednosti – „Ley de Seguridad privada“ – BOE-A-2014-3649 Ley 5/2014, službenici obezbeđenja imaju nešto drugačiji koncept, podelu i uslove za prijem, kao i obradu nekih drugih zakonskih segmenata/članova, ali u svakom slučaju misija svakog od njih je ista, a plata varira u odnosu na poziciju, stepen izloženosti opasnostima i drugim faktorima; na primer dodatna angažovanja, stepen izloženosti opasnosti, prevoz i slično. Plate se kreću u rasponu od 510 EUR do 1470 EUR. SFO bez oružja, može najmanje da zaradi:

  • 973, 47 EUR – osnovna zarada
  • Dodatak za opasnost – 20, 19 EUR (minimalno)
  • Transport – 115, 52 EUR
  • Uniforma- 94, 12 EUR
  • UKUPNO: 1.203,30 EUR

Kadrovi sa većim stepenom obrazovanja dobijaju veću osnovu zaradu koja minimalno iznosi 1000 eur, a maksimalna 1.616 eur.

Slika: Sindicato de seguridad FESMC

Sindicato de seguridad FESMC

2# Italija

Ovde je nešto malo povoljnija situacija, pa je mesečna prosečna zarada SFO na području Italije oko 1130 EUR. SFO sa manje od dve godine iskustva zarađuje oko 650 evra mesečno. Osobe sa iskustvom  između pet i deset godina donosi platu od 1.160 evra mesečno

*SFO čije se iskustvo kreće između deset i petnaest godina prima platu u iznosu od 1.440 EUR mesečno, 24% više od osobe sa pet do deset godina iskustva. Ako je nivo iskustva između petnaest i dvadeset godina, tada se očekuje zarada od 1.540 EUR mesečno, 7% više od osobe sa deset do petnaest godina iskustva. I na kraju, zaposleni sa više od dvadeset godina profesionalnog iskustva primaju platu od 1.640 EUR mesečno, 7% više od ljudi sa petnaest do dvadeset godina iskustva.

3# Nemačka

Plate službenika obezbeđenja u Nemačkoj kreću se od 510 EUR do 1.750 EUR. Što je obrazovanje veće, veća je i zarada. Mesečna primanja za SFO koji imaju samo srednju školu mogu biti do 700 EUR, a veća primanja određena su za osobe koje pored srednje škole imaju sertifikat ili diplomu. Na platu takođe utiče i radno iskustvo, što je veće i bogatije iskustvo, zarada se prilagođava kompetencijama i referencama. Dakle, prosečna zarada je oko 1100 EUR.

U nešto povoljnijim aranžmanima, SFO može da zaradi mnogo više od pomenutih brojki. Službenik obezbeđenja koji radi 40 sati nedeljno (8h x 5d) u jačim kompanijama, plata varira u rasponu od 1.953, 00 EUR do 3.749,00 EUR.

Slika: salaryexplorer / plate službenika obezbeđenja u Nemačkoj

4# Švedska

Prosečna plata SFO iznosi oko 14,300 švedskih kruna (SEK) odnosno 1400 eur. Najviša je oko 2200 eur, a najniža iznosi oko 600 eur. Kriterijum su kompetencije, stručnost, znanje, sposobnost i iskustvo potrekpljeno odgovarajućim sertifikatima i nivou obrazovanja.

5# Švajcarska

Imajući u vidu prethodno navedeno, švajcarske plate SFO su neopuredivo bolje. Službenik obezbeđenja na godišnjem nivou može da zaradi preko 60,500 švajcarskih franaka (CHF) – 54.721 EUR , što će reći da je najviša plata na mesečnom nivou oko 5000 CHF. Najniža je oko 1700 CHF, a prosečna iznosi oko 3.700 CHF.

4.9/5 - (9 votes)
IZVORsalaryexplorer
Prethodni članak5 KLJUČNIH RAZLOGA ZA UVOĐENJE PROTIVPOŽARNIH ALARMNIH SISTEMA
Sledeći članakEvo šta nas čeka – Tehnologija pogađa vaše ime skeniranjem crta lica