Oprez! Samo jedan pogrešan potez i hakeri imaju ceo vaš sistem

Stručnjaci za sajber bezbednost ističu da ste prva linija odbrane od napada i kod kuće i na poslu, jer hakeri mogu da iskoriste samo jedan pogrešan korak.

348
- Sponzor članka -hikvision srbija

Stručnjaci za sajber bezbednost ističu da ste prva linija odbrane od napada i kod kuće i na poslu, jer hakeri mogu da iskoriste samo jedan pogrešan korak.

„Potreban je samo jedan pogrešan potez organizacije za ulaz lošeg momaka u sistem“, izhavio je Kile Johnson.

Stručnjaci ističu  da su organizovani hakeri uporni i rade „domaće zadatke“ kako bi sve bilo savršeno, poput pljačkaša koji danima motri na banku da bi naučio sve detalje i nedostatke, i da bi bili upoznati sa svim slabostima i iskoristili „ahilovu petu“ za rušenje sistema organizacije.

Danas je sve transparentno i lako dostupno. „Svi objavljuju na LinkedIn-u naziv svog radnog mesta, šta rade za kompaniju. Možete da vidite koliko zaposlenih kompanija ima, možete da vidite koliku zaradu ostvarujete da biste razumeli koliko novca rotira jedna kompanija i koliko je u suštini jaka. Tako da možete biti vrlo lako targetirani u hakerskim napadima “, rekao je.

Kritična infrastruktura poput vodovoda ili elektroenergetske mreže je najranjivija, jer su posledice nesagledive ako upravljanje sistemom dospe u pogrešne ruke. Mogu rezultirati ucenama, kompromitacijom, traženjem otkupa ili nekih drugih kompenzacija od strane hakera, u krajnjem mogu izazvati nestanak struje, trovanje vode ili neke druge nesagledive štete kada su u pitanju gasovodi, naftna postrojenja i druga kritična infarstruktura.

„Na neke stvari često gledamo zdravo za gotovo i taj jedan pogrešan klik miša mogao bi imati frapantne posledice.“, rekao je Johnson.

Ističe da je neophodno  da se zaštitite i kod kuće, tako što ćete redovno proveravati uređaje koji su konstantno umreženi, tako što ćete omogućiti dvofaktorsku autentifikaciju i koristiti jake lozinke.

Takođe napominje da članovi vaše porodice i kolege moraju da shvate da ono što rade u svakodnevnom životu, poput otvaranja nepoznatih e-adresa ili veza, može uticati na sajber bezbednost porodice ili organizacije u celini.

5/5 - (4 votes)
IZVORWPTA21
Prethodni članakTop 10 načina upotrebe dronova za jaču bezbednost: Evo u koje svrhe nadležni organi mogu da ih koriste
Sledeći članakNajbolja zaštita za Vas i Vaš biznis – UNV paket za video nadzor