15 razloga da ugradite PTZ kameru i još 15 da budete bezbedniji

Širokopojasna kamera je vrlo korisna metoda kada je u pitanju nadzor većih površina u štićenoj zoni, koju koriste mnoge kompanije. Obično se koriste za nadgledanje široko otvorenih područja kojima je potreban pogled od 180 ili 360 stepeni.

1268
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta je PTZ kamera?

Pan-tilt-zoom (PTZ)  ili rotirajuće kamere napravljene su sa mehaničkim delovima koji im omogućavaju da se okreću levo-desno, naginju se gore-dole, zumiraju i umanjuju prizor. Obično se koriste za nadgledanje široko otvorenih područja kojima je potreban pogled od 180 ili 360 stepeni. U zavisnosti od kamere ili softvera, oni se takođe mogu podesiti da automatski prate aktivnosti na osnovu detektovanja pokreta ili da se pridržavaju unapred zadatog rasporeda. PTZ kamere se obično koriste u kombinaciji sa većim brojem drugih kamera, u kojem PTZ prati kretanje, dok fiksna kamera pravi detaljne snimke.

Za veliko područje pokrivanja, širokopojasna kamera je vrlo korisna metoda za nadzor, koju koriste mnoge kompanije ili vlasnici kuća. Pan -tilt zoom kamera je vrsta IP sigurnosne kamere , koja se može rotirati horizontalno i vertikalno za uvećanje i umanjivanje sitnih detalja. Pomeranje je moguće zahvaljujući ugrađenom motoru koji se može kontrolisati putem softvera/aplikacija. Kapacitet zumiranja pokreće varifokalno sočivo koje podešava žižnu daljinu za promenu vidnog polja.

PTZ sa funkcijom automatskog praćenja IVS

Ova funkcija IVS-a omogućava nadzornoj kameri automatsko praćenje i praćenje objekata u pokretu, uključujući zumiranje i automatsko fokusiranje kako bi slika bila optimalna. Pitate se koje su prednosti PTZ kamere?

1#   Pokriva velike površine

Rotacione mogućnosti PTZ CCTV kamera omogućavaju horizontalno i vertikalno pokrivanje velikih površina. Kamera, ako je postavljena ispod strehe prednjih vrata, može da se pomera do 360 stepeni i da se naginje do 90 stepeni, što zajedno pokriva široko područje, uključujući prednje dvorište, ogradu, kraj puta, prilaz i, verovatno, deo dvorišta, sve u samo jednoj kameri.

2#   Zumiranje i percepcija detalja

PTZ nadzorne kamere mogu i zumirati i umanjivati prikaz malih detalja putem veb pregledača, mobilnih aplikacija ili softvera za računare. Na primer, HD video zapisi snimljeni PTZ IP kamerom instaliranom na drugom spratu okrenutom prema putu mogu uočiti automobile koji se kreću, ljude koji hodaju, ili čak identifikovati registarske tablice parkiranih vozila. Optički zum omogućava korisnicima snimanje detalja bez gubitka kvaliteta slike.

3#   Fleksibilnost postavljanja

Fleksibilnost pomeranja/naginjanja omogućava podešavanje položaja bez brige o potrebi za daljim promenama. Nakon što je kamera usmerena prema predviđenim područjima, za daljnje nadgledanje, korisnik ima mnogo mogućnosti gledanja uglova, bez potrebe za ručnim premeštanjem kamere.

4#   Video rezolucija visoke definicije

PTZ kamere visoke rezolucije od vitalnog su značaja za nabavku izoštrenih slika ili video zapisa koji imaju neophodnu jasnoću za razlikovanje lica ljudi, identifikovanje vozila ili prestupnika, pa čak i hvatanje kriminalaca tokom izvršenja krivičnog dela.

5#  Daljinsko upravljanje i pristupačnost

Korisnici mogu varijabilno koristiti softver, mobilne aplikacije ili veb pregledače za daljinsko upravljanje i navigaciju i pomerati, naginjati i zumirati samo sa nekoliko klikova. Neke napredne funkcije su takođe instalirane osim osnovnih kontrola usmeravanja, kao što su desno, levo, nagore ili nadole.

6#  Funkcija automatskog praćenja – veliki nivo sigurnosti zaštićenim područjima.

Ovo će omogućiti korisniku produženi snimak bilo koje tačke u vidnom polju kamere – automobila/osobe/itd. Dok stacionarna kamera može dobro obaviti upozorenje na kretanje, PTZ sa automatskim praćenjem će snimiti sve što se dešava u njenom velikom vidnom polju. Ovo će vam omogućiti da bolje razumete šta se dešava. Što je duže snimanje potencijalnog kriminalca, veće su šanse da ih identifikujete.

7#   Manji utrošak vremena

Umesto da pretražuje sve snimke vaših kamera i sastavlja slike, ova PTZ kamera može da uhvati događaj kretanja na jednom feedu. Ovo omogućava korisniku da uštedi vreme prilikom pregleda snimaka, kao i da dobije bolju sliku o tome šta se dogodilo.

8#   Potrebno je manje kamera

Većina ovih PTZ kamera ima beskrajno pomeranje i optički zum od 20-30k. Što se tiče snimanja pokreta, jedna PTZ pokriva štićenu površinu za nekoliko stacionarnih kamera. Masivni optički zum će vam omogućiti da dobijete čistiju sliku objekata koji su udaljeniji. Osim toga mogu imati i senzor za slabo osvetljenje i noćni vid. Ovo može uveriti korisnika da će se čak i u uslovima slabog osvetljenja i u toku noći snimiti svaki pokret.

9#   Prilagodljive na potrebe okruženja – AI

PTZ kamere mogu biti bazirane i na naprednoj tehnologiji detekcije pokreta. Ove kamere se mogu prilagoditi samo za snimanje i praćenje kretanja koje vam je potrebno. Možete ga podesiti tako da ignoriše određena kretanja (lišće na drveću, snežne padavine itd.) Tako da će se fokusirati na područja koja vas najviše brinu (prilazi, kapije itd.). Takođe ga možete podesiti da koristi funkciju automatskog praćenja na objektima određene veličine. Recimo da po vašem dvorištu trči mnogo veverica, možete ga podesiti da ih ignoriše i da prati samo objekte „ljudske“ veličine i oblika. Osim toga, može se programirati sa unapred podešenim tačkama gledanja na „obilazak“ kako bi se osiguralo da su svi delovi imovine pokriveni.

10#   Mogu imati više alarmnih sistema

Ove kamere mogu imati četiri alarmna sistema. Uređaji kao što su detektori pokreta, uređaji za lom stakla, kontakti na vratima itd. mogu se postaviti u kritična područja i povezati sa PTZ kamerama. Dakle, kad god dođe do kretanja na žarištu, ove kamere se mogu prilagoditi da zaustave svu drugu pokrivenost i samo se fokusiraju na to mesto.

11#   Kompaktnost i diskretnost

Danas je većina PTZ sigurnosnih kamera manjih dimenzija i približavaju se kamerama sa fiksnom kupolom. A kamere koje su malo veće veličine mogu se instalirati na način da su jedva vidljive.

12#   Otporne na oštećenja

PTZ sigurnosne kamere su uglavnom instalirane visoko iznad nivoa zemlje kako bi vam pružile najbolji mogući pregled. Štaviše, ove kamere su napravljene od izuzetno čvrstih metalnih kućišta koja su otporna na lomljenje, a pružaju najbolje slike.

13#   Otporne na vremenske uslove

Danas se PTZ kamere proizvode na način da lako prežive godine direktnog kontakta sa prirodnim elementima. U stvari, većina ljudi koji žele da instaliraju kamere na teškim lokacijama, poput visokih zgrada, ulažu svoje poverenje u visokokvalitetne PTZ kamere.

14#   Dobar kvalitet zumiranja

PTZ kamere sa najmanjim odnosom zuma su svetlosnu godinu ispred običnih fiksnih kamera. Uobičajen nizak odnos zumiranja za PTZ kameru je optički 10k, a dostupna su različita rešenja sa moćnim objektivima sa zumom od 36k. Takođe, osnovno je da takve kamere visoke rezolucije nude funkciju digitalnog zuma, pružajući još bolje uvećanje.

15#  Automatski fokus

Ovu funkciju svi zanemaruju, ali je vrlo bitna za PTZ kameru kada se koristi. Ima mogućnost da pomogne kameri da se automatski fokusira na sumnjive objekte. Ove kamere automatski detektuju objekat ili oblast da se fokusiraju i lako prate brzinu sistema pomeranja i naginjanja.

Trendovi i budućnost rotacionih kamera

Pan-tilt-zoom (PTZ) kamera je kamera tipa Internet Protocol (IP) u kojoj operater može jednostavno kontrolisati položaj i kretanje objektiva kamere sa udaljenog položaja, pomoću kontrola u softverskoj aplikaciji i Internet pregledača sa bilo kog mesta u svetu. Štaviše, ove kamere se koriste u širokom spektru aplikacija za video nadzor širom sveta. Očekuje se da će se tržište PTZ kamera stabilno razvijati tokom predviđenog perioda.

Tržište kamera sa pan-tilt-zoom (PTZ) kamerom mogu se segmentirati prema vrsti, primeni, krajnjoj upotrebi i geolokaciji. U zavisnosti od tipa, tržište kamera sa pan-tilt-zoom (PTZ) kamerom može se podeliti na zatvorenu PTZ kameru i spoljnu PTZ kameru. Očekuje se da će se segment spoljne rotacione kamere tokom predviđenog perioda proširiti. U smislu primene, globalno tržište kamera sa pan-tilt-zoom-om (PTZ) kamerom može se svrstati u stambene, poslovne i industrijske. Štaviše, na osnovu krajnje upotrebe, globalno tržište kamera sa pan-tilt-zoom-om (PTZ) kamerama može se podeliti na transport, vazduhoplovstvo, vojsku i odbranu, automatizaciju, istraživanje i institut, itd.

U azijsko-pacifičkom regionu, Kina i Indija drže veliki udeo na tržištu zbog sve veće svesti o važnosti  primene kamera sa pan-tilt-zoom-om (PTZ) u različitim industrijama krajnje upotrebe, kao što su transport, vojska i odbrana. Osim toga, rastuća potražnja iz automobilske industrije takođe pokreće globalno tržište PTZ kamera. Štaviše, napredovanje opreme za nadzor granične bezbednosti verovatno će pokrenuti tržište u bliskoj budućnosti. Štaviše, rano usvajanje novih naprednih tehnologija kao što su bežično povezivanje i integrisana analitika za praćenje transporta dovela je do povećanja usvajanja i instaliranja PTZ kamera.

5/5 - (5 votes)
IZVORprolux
Prethodni članakZašto je IKT infrastruktura važna za Vaš biznis?
Sledeći članakKako da znam da li je moja bankarska aplikacija bezbedna?