Zašto je IKT infrastruktura važna za Vaš biznis?

Danas je poslovanje preneto na digitalni front, tako da, hteli, ne hteli, vi imate i koristite tehnologiju za obavljanje radnih zadataka. Oprema i tehnologija koja čini IKT infrastrukturu najčešće uključuje računare, internet modeme, ekrane, servere, kablove i druge oblike digitalne komunikacione tehnologije.

1319
- Sponzor članka -hikvision srbija

Informaciono – komunikacione tehnologije (IKT) predstavljaju različite tehnologije koje savremenoj poslovnoj organizaciji omogućavaju rad u digitalnom svetu. Danas je poslovanje preneto na digitalni front, tako da, hteli, ne hteli, vi imate i koristite tehnologiju za obavljanje radnih zadataka. Oprema i tehnologija koja čini IKT infrastrukturu najčešće uključuju računare, internet modeme, ekrane, servere, kablove i druge oblike digitalne komunikacione tehnologije.

Iako je od suštinskog značaja za mnoga preduzeća, planiranje i implementacija poslovne IKT infrastrukture može biti kompleksan logistički posao. Preduzeća koja implementiraju izgradnju IKT -a obično će dobiti pomoć profesionalnog IT provajdera, koji može stvoriti prilagođeno IKT rešenje za svoje poslovanje.

Šta je IKT infrastruktura?

IKT infrastruktura podrazumeva sve sisteme informacione i komunikacione tehnologije (uključujući softver, hardver, firmver, mreže i veb stranice preduzeća) koji se koriste u organizaciji.

IKT komponente mogu uključivati fizičku tehnologiju, poput računarskog hardvera i monitora, kao i inovativna, bežična softverska rešenja i mobilnu tehnologiju. Svaka komponenta IKT infrastrukture doprinosi obavljanju posla na lakši, pristupačniji način ili pruža koristan interfejs za klijente i kupce.

IKT infrastruktura obično koristi različite komponente zajedno sa integrisanim softverskim sistemom koje mogu uključivati:

  • Fizički hardver: Računare, radne stanice, ekrane, televizore i projektore
  • Prodajno mesto: Blagajne, sisteme za naručivanje i onlajn digitalne transakcije
  • Cloud Computing: Udaljene internet servere koji omogućavaju saradnju i lak pristup podacima
  • Komunikacionu tehnologiju: Mobilne i fiksne telefoni, ožičeni i bežični internet, aplikacije
  • Softver: Sisteme naručivanja, praćenje produktivnosti i jedinstven, objedinjen softver kompanije
  • Podaci: serveri, sistemi za pristup podacima i rezervne kopije
  • Bezbednost: Sajber bezbednost, bezbednost podataka i usluge podrške

Šta je uključeno u izgradnju IKT infrastrukture?

Izgradnja IKT -a može varirati od malih do velikih sistema u zavisnosti od zahteva preduzeća. Većina modernih preduzeća oslanja se na neki oblik tehnologije, makar samo na računarski sistem koji pomaže u organizovanju naloga ili plaćanja.

Izgradnja infrastrukture obično započinje procenom potreba poslovanja, koja se zatim usklađuju s rešenjima usmerenim na poboljšanje poslovanja na različite načine. Vaš IKT menadžer će pronaći vaše zahteve, zatim planirati izgradnju infrastrukture i strategiju koja ih ispunjava na najefikasniji način.

Izgradnja infrastrukture uvek će biti drugačija i može varirati od fizičke instalacije servera i tehničke opreme do integracije i instaliranja softverskih rešenja. Vaš IT stručnjak će vas voditi kroz proces i pružiti stalnu i pristupačnu podršku.

Zašto je IKT važan?

IKT je suštinski deo mnogih velikih industrija, jer je jedinstvena infrastruktura od vitalnog značaja za održavanje rada. Bilo koji posao koji upravlja velikim brojem radnika ili kupaca može imati koristi od planiranog i integrisanog IKT sistema.

Lokalna uprava, rudarstvo i građevinarstvo, ugostiteljstvo i obrazovanje samo su neke od industrija koje su usvojile modernu IKT infrastrukturu kako bi im olakšale i upravljale radom, zaposlenima i klijentima.

Prednosti IKT infrastrukture najčešće uključuju:

  • Bolju efikasnost rada i praćenje podataka (putem računara, video nadzora i drugih povezanih uređaja)
  • Veću pristupačnost i saradnju putem Cloud-a
  • 24/7 podršku i dosledne nadogradnje softvera
  • Bezbednost podataka, sajber bezbednost i važne rezervne kopije podataka u slučaju fizičkog oštećenja
  • Veću lakoću pristupa i zadovoljstvo kupaca

Nakon što je vaša izgradnja infrastrukture implementirana, vaš tim za podršku IKT -u može vam pomoći u olakšavanju postepenog uvođenja i isključivanja proizvoda dok se ažuriraju, radeći neprestano na poboljšanju vašeg sistema i njegovih usluga.

Kako organizacija ostvaruje svoje poslovne ciljeve implementacijom IKT infrastrukture?

Organizacije koje usklađuju svoju infrastrukturu informaciono -komunikacionih tehnologija (IKT) sa svojim poslovnim ciljevima u mogućnosti su da poboljšaju svoje performanse u strateškim oblastima kao što su usluge korisnicima, produktivnost, smanjenje troškova i inovacije. IKT infrastruktura podržava ova poboljšanja olakšavajući organizacijama komunikaciju, razmenu informacija, pojednostavljivanje poslovnih procesa i reagovanje na promene.

1#  Informacije

Informacije su jedno od vaših najvažnijih sredstava, možemo reći i da su kapital. IKT infrastruktura vam omogućava da obrađujete, skladištite, čuvate i upravljate informacijama tako da budu dostupne donosiocima odluka u vašoj organizaciji. Sposobnost donošenja efikasnih odluka i brzo reagovanje na promene ključni je element u postizanju poslovnih ciljeva. To daje važan doprinos uspehu lansiranja proizvoda ili programa proširenja i pomaže vam da iskoristite mogućnosti na tržištu.

2#  Saradnja

IKT infrastruktura podržava efikasnu saradnju unutar i izvan vaše organizacije. Timovi koji rade na projektima poput razvoja novih proizvoda mogu lako raditi zajedno, čak i kada su članovi tima na različitim lokacijama. Koristeći alate za saradnju, kao što su video konferencije, e -pošta, razmena trenutnih poruka i veb konferencije, vaši timovi mogu donositi odluke i brzo plasirati nove proizvode na tržište, pomažući vam da ispunite svoje strateške marketinške ciljeve. Vaši timovi takođe mogu sarađivati sa dobavljačima i drugim spoljnim grupama, poput istraživačkih laboratorija ili univerziteta, dajući vam pristup stručnosti i veštinama koje mogu poboljšati vašu sposobnost inoviranja.

3# Poslovni procesi

Pojednostavljivanje poslovnih procesa sa IKT infrastrukturom može vam pomoći da postignete smanjenje troškova i veću produktivnost, kao i poboljšanje korisničke usluge. Povezivanje sistema za upravljanje zalihama sa bazom podataka pozivnog centra, na primer, može pomoći osoblju korisničke službe da se brzo nosi sa upitima o isporuci i obradom porudžbina. Povezivanje sistema za skladištenje podataka povezanih na mrežu pomaže zaposlenima da brzo pristupe kritičnim poslovnim informacijama kako bi mogli efikasnije da delaju, donose odluke i brzo reaguju na tržišne promene.

4#  Izvoz

Ako je širenje poslovanja na internacionalnom nivou jedan od vaših poslovnih ciljeva, IKT infrastruktura može vam pomoći da efikasnije upravljate izvoznim aktivnostima. Sigurne mreže omogućavaju vašim međunarodnim ograncima ili distributerima da efikasno komuniciraju i lako dele tržišne, proizvodne i logističke podatke. Upravljački timovi na različitim lokacijama mogu održavati bitne sastanke putem video konferencije ili telekonferencije radi održavanja redovne komunikacije uz minimiziranje putnih troškova.

5#  Resursi

IKT sistemi sami po sebi ne pružaju konkurentsku prednost. Međutim, organizacije koje koriste IKT za poboljšanje veština i znanja svojih zaposlenih mogu izgraditi konkurentsku prednost kojoj konkurenti teško mogu da pariraju. IKT sistem sa sigurnim mrežnim vezama daje vašim zaposlenima pristup resursima informacionog sistema, aplikacijama i podacima koji su im potrebni za produktivan i efikasan rad, čak i ako rade od kuće ili na drugom mestu izvan kancelarije.

Izgradnja vaše budućnosti

Ulaganje u modernu poslovnu IKT infrastrukturu može vam pomoći da pojednostavite svoje usluge i operacije, dajući veću vrednost klijentima i korisnicima uz manje troškove za vaše poslovanje. Zaposleni i menadžeri takođe imaju velike koristi od kohezivnog i lakog sistema za korišćenje koji automatizuje procese i omogućava im da rade sa manje poteškoća.

Izrada Procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, kao zakonska obaveza preduzeća, studiozno se bavi i IKT sektorom u organizaciji: analizira trenutno stanje, identifikuje rizike i određuje veličinu opasnosti. Na osnovu Procene, kao strateškog akta, organizacija dobija sveobuhvatan prikaz svih kritičnih tački iz svake grupe rizika i ponuđena rešenja kako bi se ispunili zakonski i bezbednosni zahtevi za adekvatno i prosperitetno poslovanje.

5/5 - (3 votes)
IZVORshaping change
Prethodni članakTinejdžeri oprez! 5 najčešćih prevara na internetu i kako se zaštititi
Sledeći članak15 razloga da ugradite PTZ kameru i još 15 da budete bezbedniji